Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verlaag energiebelasting om lasten betaalbaar te houden

Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op om de energiebelasting te verlagen. Daarnaast moet er een noodplan komen voor het geval de energieprijzen weer stijgen. Door de sterke stijging van de energiebelasting dreigt de energierekening voor veel huiseigenaren onbetaalbaar te worden. 

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Iedereen gaat volgend jaar een fors hogere energierekening betalen omdat de energiebelasting en netbeheerkosten stijgen, terwijl tegelijkertijd het prijsplafond en diverse compensatiemaatregelen vervallen. Voortzetting van het Tijdelijk Noodfonds Energie voor lagere inkomens is goed, maar het ontbreekt aan een noodplan voor middeninkomens als de energieprijzen weer flink gaan stijgen. Nu kunnen zij nergens een beroep op doen terwijl de nood daar ook hoog is. Daarom wil de vereniging dat de grens van het noodfonds wordt verruimd en de energiebelasting in de eerste schijf wordt verlaagd. Het kabinet laat deze laatste mogelijkheid onbenut, hoewel een lagere belastingdruk juist voorkomt dat meer mensen een beroep moeten doen op het noodfonds. “ 

Kremer: “Huiseigenaren moeten meer worden geholpen als ze hun woning verduurzamen. Daarmee worden zij minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en kan de energierekening omlaag. Maar als je maar net de eindjes aan elkaar kunt knopen, heb je geen geld om je huis energiezuinig te maken en blijf je kwetsbaar voor hoge energieprijzen.” 

Alles op alles voor betaalbaar wonen

Een dak boven het hoofd met betaalbare lasten zijn een basisvoorwaarde voor bestaanszekerheid, zo haalde ook de koning aan in de Troonrede. Daarom is het nodig dat, naast lagere lasten, de nieuwbouwproductie wordt opgevoerd. Kremer: “Overheden moeten alles op alles zetten met kortere bouwprocedures en afspraken over lagere grondprijzen. Het is van het grootste belang dat de bouwkosten dalen. Het vandaag aangekondigde Nationaal Fonds Betaalbare Woningen kan helpen om een betaalbaar eigen huis voor meer starters mogelijk te maken.” 

Meer informatie

  • Prinsjesdag: Dit verandert voor jou

Tags

AppartementseigenaarBesparenFinanciënHuiseigenaarHypotheekSeniorenStarterSubsidieVerzekerenVvE beheerderWonen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube