Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VvE’s en zzp’ers met zonnepanelen betalen makkelijker en minder btw

Woningbezitters die zzp’er zijn en Verenigingen van Eigenaars (VvE's) betalen btw over de stroom die hun zonnepanelen opwekken. Dit is voortaan makkelijker en voordeliger. Het ministerie van Financiën heeft de regels aangepast na een verzoek van Vereniging Eigen Huis.

Wie zonnepanelen heeft, levert meestal ook stroom aan het elektriciteitsnet en krijgt daarvoor een vergoeding. Dat maakt diegene voor de wet een btw-ondernemer. Tot nu toe moesten zzp’ers en VvE’s zelf berekenen hoeveel btw ze moesten betalen. Dat was erg ingewikkeld. Voortaan betalen ze een standaardbedrag gebaseerd op een fictieve omzet, het zogenoemde forfait. Hierdoor hoeven zzp'ers en VvE's geen ingewikkelde berekeningen meer te maken. Bovendien zijn ze goedkoper uit. “De standaardbedragen zijn jaren terug vastgesteld, toen de energieprijzen lager waren dan nu”, zegt Bobby Raghoenath, fiscaal expert bij Vereniging Eigen Huis. Het forfait bestaat al langer, maar eerder mochten alleen particuliere woningbezitters in loondienst hiervan gebruikmaken.

Hoe het zit bij VvE’s

VvE's hoeven meestal alleen over het eerste jaar dat ze zonnepanelen hebben btw te betalen. Hun omzet uit zonnestroom is namelijk doorgaans minder dan 20.000 euro. Hierdoor kunnen ze na het eerste jaar gebruikmaken van de zogenoemde Kleineondernemersregeling (KOR).

Hoe het zit bij zzp’ers

De Belastingdienst ziet de omzet uit zonnestroom en omzet uit het werk van een zzp’er als één geheel. Zzp’ers met een totale jaaromzet van twintigduizend euro of meer moeten elk jaar opnieuw btw betalen over de opgewekte zonnestroom. Zzp’ers met een totale jaaromzet van 20.000 euro of minder hoeven vaak geen btw te betalen over de opgewekte energie. Dit komt doordat zij meestal al gebruikmaken van de KOR.

Grens voor gebruik forfait omhoog

Nog een wijziging: zonnepaneeleigenaren mochten het forfait alleen gebruiken als het opwekvermogen van hun panelen niet meer is dan 10.000 wattpiek. Het ministerie heeft dit verhoogd tot 15.000 wattpiek. “Door de opkomst van elektrisch koken, elektrisch rijden en warmtepompen overwegen steeds meer huishoudens een zonnepaneelinstallatie met een hoger opwekvermogen”, legt Raghoenath uit.

Dit vindt de vereniging

Vereniging Eigen Huis had het ministerie om deze wijzigingen gevraagd. Zij vond het bijvoorbeeld niet eerlijk dat particuliere huiseigenaren in loondienst het forfait wel mochten gebruiken, maar huiseigenaren die zzp’er of lid van een VvE zijn niet. De vereniging is blij dat het ministerie hiernaar heeft geluisterd.

Voorbeeldaangifte met forfait (website Belastingdienst) Alles over zonnepanelen VvE en verduurzamen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube