Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Woningbouwalliantie: 'schroef bouwproductie flink op'

Tot 2030 moeten jaarlijks minimaal 90.000 woningen worden gebouwd om het woningtekort in te lopen. Hiervoor pleit een alliantie van achttien woonpartijen, waaronder Vereniging Eigen Huis. Het woningtekort is met 331 duizend woningen historisch groot en loopt de komende jaren nog verder op. Door de coronacrisis bestaat het gevaar dat bouwplannen worden uitgesteld of geschrapt.  

Leren van de vorige crisis

Daarom overhandigt Vereniging Eigen Huis donderdag samen met zeventien andere organisaties waaronder gemeenten, bouwers en ontwikkelaars het pleidooi ‘De crisis uit investeren met toekomstbestendige woningbouw’ aan leden van de Tweede Kamer en ministers in aanloop naar een debat over bouwen. Het kabinet moet volgens deze woningbouwalliantie niet dezelfde fout maken als in de vorige crisis, toen de bouw bijna stilviel en het woningtekort toenam. 

Rijk moet bijspringen

Om de kansen voor woningzoekenden te verbeteren en een nieuwe bouwcrisis te voorkomen, moeten bouwers de productie opschroeven naar 90.000 huizen per jaar. De minister moet daar duidelijke afspraken met gemeenten over maken. 

Ook moet het Rijk bijspringen door het eenmalige budget van de woningbouwimpuls structureel te maken en mee-investeren in de kosten die ontwikkelaars moeten maken om projecten te kunnen beginnen.  

Maatregelen

De gevolgen van de coronacrisis zijn nu nog niet terug te zien in de woningmarkt. Het aantal verkochte woningen is afgelopen weken flink gestegen. Mochten kopers toch huiverig worden en afzien van hun (nieuwbouw)woning, dan moet het kabinet volgens de woningbouwalliantie een maatregelenpakket voorbereiden. Met daarin onder andere meer startersleningen en een nationaal garantiefonds dat onverkochte woningen in nieuwbouwprojecten opkoopt zodat de bouw toch kan starten.    

‘We kunnen het ons als samenleving niet permitteren om het woningtekort verder te laten oplopen’, zegt Cindy van de Velde, directeur van Vereniging Eigen Huis.  ‘Door het immense tekort aan koop- en huurwoningen wordt de kloof tussen mensen met en zonder een eigen huis steeds groter. De enige weg is om de bouwproductie voor een lange tijd flink op te schroeven.’ 

Tags

Kopen-Nieuwbouw

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube