Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Woonlasten stijgen minder hard dan de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van woningen is dit jaar gemiddeld 17% hoger dan vorig jaar, maar de aanslag onroerendezaakbelasting (Ozb) stijgt met gemiddeld 5,1% veel minder hard. Veel gemeenten compenseren de fors gestegen woningwaarde dan ook met een verlaging van het belastingtarief. Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de woonlasten in alle 342 gemeenten.

De aanslag gemeentelijke woonlasten, de optelsom van Ozb, afvalstoffenheffing (+3%) en rioolheffing (+2,9%), valt gemiddeld 3,7% hoger uit dan vorig jaar. In vergelijking met de hoge inflatie van 10% (CBS 2022) valt de gemiddelde stijging mee. Toch gaan de woonlasten in 14 gemeenten met meer dan € 100 omhoog.

Enorme Ozb-verschillen

Elk jaar zijn de verschillen in woonlasten tussen gemeenten groot. In 50 gemeenten stijgt de Ozb dit jaar meer dan 10%. Huiseigenaren in Alblasserdam betalen ruim 32% meer Ozb dan vorig jaar, een verhoging van € 97*. Andere gemeenten waar deze belasting procentueel fors stijgt zijn Oegstgeest (€ 161, + 31%), Ouder-Amstel (€ 86 euro, +24%), Bodegraven-Reeuwijk (€ 104 euro, +24%) en Amsterdam (€ 42, +23%). 

In 37 gemeenten daalt de Ozb, het meest in het Friese Achtkarspelen met 11%. Maar omdat de afvalstoffen- en rioolheffingen omhoog gaan, daalt de totale gemeentelijke aanslag slechts met 2%, wat gemiddeld € 17 op de gemeentelijke aanslag scheelt. 

Woonlasten Den Haag gemiddeld 130 euro omhoog

De aanslag gemeentelijke woonlasten gaat dit jaar in 24 gemeenten met 10% of meer omhoog. In Den Haag is de stijging voor huiseigenaren met 19% het hoogst, wat gemiddeld € 130 hogere lasten oplevert. Ook in Altena (NB) stijgt de rekening met gemiddeld € 129 hard (+17%). Sommige gemeenten hanteren kortingen om de lastenverhogingen eenmalig te compenseren. Dat leidt er vaak wel toe dat de lasten het jaar daarna alsnog fors stijgen.

In 44 gemeenten dalen de woonlasten

Dit jaar dalen de woonlasten in 44 gemeenten. Het meest in Doetinchem, waar de aanslag van de gemeente dit jaar gemiddeld € 80 lager uitvalt (-9%). In Leeuwarden is de gemeentelijke aanslag € 61 lager dan vorig jaar (-8%). 

Afvalstoffen- en rioolheffing

De afvalstoffenheffing gaat dit jaar met gemiddeld 3% omhoog en de rioolheffing met 2,9%. Alle huishoudens (huiseigenaren en huurders) betalen deze lasten. Ook hier komen tussen gemeenten grote verschillen voor.

Afvalstoffenheffing

Het ophalen van huisafval kost in de gemeente Leudal dit jaar maar liefst € 73 euro meer (+34%). Ook in Harderwijk gaan deze lasten met € 47 fors omhoog (+30%). Daarentegen betalen huishoudens in Zeewolde € 74 minder (-21%), en ook Leeuwarden verlaagt de deze lasten met bijna 18%, wat € 62 scheelt. 

Grote uitschieters rioolheffing

In Drimmelen, Wageningen en Beesel stijgt de rioolheffing met gemiddeld 30% (een lastenstijging van € 40 tot € 50), terwijl die heffing in Ouder-Amstel met 41% fors daalt (wat € 108 scheelt). Ook in Culemborg gaat de rioolheffing met 25% flink omlaag, wat resulteert in € 61 lagere lasten. 

*De gemeente Alblasserdam geeft dit jaar alle inwoners een eenmalige korting van € 75 op de aanslag.

  • In welke gemeenten stijgen en dalen de woonlasten het hardst? (PDF)
  • Zoek uw eigen gemeente op in ons overzicht

Over het woonlastenonderzoek

Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten; in december een steekproef onder ruim 100 gemeenten en in februari een onderzoek onder alle 342 gemeenten. De onderzoeken worden uitgevoerd door Marlyse Research. De gepubliceerde bedragen zijn gebaseerd op de Ozb-tarieven die door de gemeenten zijn verstrekt. De gemiddelde WOZ-woningwaarden zijn afkomstig van het CBS. De stijgingen ten opzichte van de gemiddelde WOZ-waarden van vorig jaar zijn afkomstig van toezichthouder De Waarderingskamer.


Tags

Huiseigenaar

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube