Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs?

Met de opkomst van dynamische energiecontracten komt het steeds vaker voor: negatieve stroomprijzen. Moet je gaan betalen voor je energie? En is het slim om je zonnepanelen uit te schakelen? Wij leggen het uit.

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische tarieven voor stroom en gas.  De energieprijzen zijn direct gekoppeld aan de prijzen waarvoor stroom en gas verhandeld wordt op de beurzen. Op de energiemarkt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hier verandert de stroomprijs per uur. Voor gas gelden elke dag nieuwe prijzen.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zonne-energie en dus groene stroom op. Een deel van de stroom gebruik je zelf waardoor je minder zonnestroom van de energieleverancier nodig hebt. Afhankelijk van de opbrengsten van je zonnepanelen en je verbruik, koop je extra stroom in.

Voorbeeld

Je zonnepanelen wekken 700 kWh zonne-energie op en je gebruikt 900 kWh, dan neem je nog 200 kWh af van het net. Deze 200 kWh wordt aan het einde van het jaar afgerekend op de jaarafrekening tegen de stroomprijs waaronder het contract afgesloten is.

Salderingsregeling

Met zonnepanelen gebruik je de zon om zelf stroom op te wekken. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je direct zelf. Het deel dat je teruglevert aan het elektriciteitsnet is het deel dat je zelf niet gebruikt. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Dit heet salderen.

Terugleveren

Is de teruglevering van stroom hoger dan de hoeveelheid stroom die je van het net afneemt, dan ontvang je een vergoeding. De leverancier bepaalt zelf de hoogte van de vergoeding voor het terugleveren van stroom.

Voorbeeld:

De familie Joosten heeft 20 zonnepanelen op hun dak die elk 400 kWh per stuk per jaar opleveren.

  • Totale jaarverbruik: 4500 kWh
  • Opbrengst zonnepanelen: 8000 kWh (20x400 kWh)

Een deel van de door hun gebruikte stroom komt rechtstreeks uit de zonnepanelen:

  • Stroomverbruik rechtstreeks uit panelen: 3000 kWh
  • Afgenomen stroom van het net: 1500 kWh (4500-3000)
  • Geleverde stroom aan het net: 5000 kWh (8000-3000)

Berekening:

Factuur energiebedrijf: 1500 kWh – 5000 kWh = –3500 kWh

De familie Joosten ontvangt in dat jaar voor 3500 kWh een vergoeding. De vergoeding verschilt per energieleverancier.

Salderingsregeling en dynamische energiecontracten

Energieleveranciers mogen zelf bepalen tegen welk tarief de teruggeleverde energie gesaldeerd wordt. Wel moeten ze hier volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) transparant over zijn. Daarnaast zijn ze verplicht om op jaarbasis te salderen. Overweeg je een dynamisch contract, dan is het verstandig om bij de leverancier na te vragen hoe zij dit regelen.

Negatieve stroomprijzen bij dynamische energie

Het komst steeds vaker voor dat er een overschot is aan zonne-energie en windenergie. Hierdoor kan de stroomprijs negatief uitvallen. Wanneer de stroomprijs negatief is moet je betalen voor de teruglevering van je zonne-energie. Vooral overdag kan er een overschot ontstaan van groene energie wanneer de zon veel schijnt, maar ook 's nachts kan er tijdelijk een negatieve stroomprijs ontstaan door een overschot aan energie uit wind. Op deze momenten verbruiken de meeste huishoudens weinig stroom. Ga je bij negatieve prijzen stroom gebruiken, dan kun je geld verdienen. Lever je stroom terug, dan betaal je een paar cent per kWh. Dit bedrag hangt samen met het stroomtarief van dat moment.

Advies bij negatieve stroomprijs

Is de stroomprijs negatief, zorg dat je de energie direct verbruikt met grootverbruikers. Laad bijvoorbeeld de elektrische auto op of zet de vaatwasser aan. De omvormer van zonnepanelen uitzetten wordt soms ook als optie genoemd. Het is meer de moeite waard om de energie gelijk te verbruiken

Zonnepanelen en dynamische energie

Het is persoonsafhankelijk of de combinatie van panelen en een dynamisch energiecontract interessant is. Heb je de mogelijkheid om energie die je opwekt zoveel mogelijk gelijk te verbruiken, bijvoorbeeld door het opladen van een elektrische auto, dan kan het dynamische energiecontract een uitkomst bieden. Verbruik je weinig energie op de momenten dat je veel stroom opwekt, dan kan het zijn dat een dynamisch contract voor jou negatief werkt.

Tags

FinanciënHuiseigenaarSalderenVerduurzamenVerduurzamen-Energieprijzen

Lees meer

ZonnepanelenSalderingsregelingAlles over het dynamische energiecontractMaandelijks termijnbedrag energie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube