Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergierekening 2024 | L...

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs?

Met de opkomst van dynamische energiecontracten komt het steeds vaker voor: negatieve stroomprijzen. Moet je gaan betalen voor je energie? En is het slim om je zonnepanelen uit te schakelen? Wij leggen het uit.

man met telefoon staat bij omvormer

Negatieve stroomprijzen bij dynamische energie

Het komst steeds vaker voor dat er een overschot is aan zonne-energie en windenergie op momenten dat de meeste huishoudens weinig stroom verbruiken. Hierdoor kan de stroomprijs negatief uitvallen. Wanneer de stroomprijs negatief is moet je betalen voor de teruglevering van je zonne-energie. Vooral overdag kan er een overschot ontstaan van groene energie wanneer de zon veel schijnt, maar ook 's nachts kan er tijdelijk een negatieve stroomprijs ontstaan door een overschot aan energie uit wind bijvoorbeeld.

Geld verdienen bij negatieve stroomprijzen

Wanneer je bij negatieve prijzen stroom gebruikt kun je geld verdienen in plaats van dat het je geld kost. Zie je dat de prijzen negatief zijn, zet dan je vaatwasser of wasmachine aan of laad je elektrische auto op en ontvang geld. Lever je stroom terug, dan betaal je een paar cent per kWh. Dit bedrag hangt samen met het stroomtarief van dat moment. Op dit moment komen negatieve stroomprijzen nog niet vaak voor. 

Hoe kan ik mijn zonnepanelen uitschakelen?

Wil je toch je zonnepanelen uitschakelen bij een negatieve stroomprijs, dan kan dat op verschillende manieren:

Uitschakelen van de groep

Je kunt ervoor kiezen om in de groepenkast of stroomverdeler de groep van de zonnepanelen uit te schakelen. Weet dat deze schakelaar er niet voor gemaakt is om handmatig aan of uit te zetten. Daarnaast kan het een negatieve invloed hebben op de levensduur van je omvormer. 

Aparte schakelaar uitzetten

Sommige zonnepaneelinstallaties hebben een aparte schakelaar bij de omvormer in de buurt zitten. Dit wordt ook wel een lastenscheider of werkschakelaar genoemd. Deze schakelaar is speciaal gebouwd om apparatuur op een veilige manier aan en uit te schakelen. Heb je geen aparte schakelaar, dan kun je deze alsnog laten monteren. 

Omvormer zonnepanelen uitzetten

Sommige omvormers bevatten een aparte knop waarmee je de omvormer uit kunt zetten. Dit is de beste manier om je zonnepanelen uit te schakelen. Bij andere omvormers is uitschakelen niet mogelijk of ingewikkelder omdat je daarvoor de instellingen moet wijzigen. Het voordeel hiervan is dat je de omvormer niet helemaal hoeft uit te schakelen omdat je deze ook op een lager vermogen kunt zetten. Zo voorkom je dat je te veel stroom teruglevert en tegelijkertijd kun je zelf stroom blijven gebruiken.

Zonnepanelen automatisch uitschakelen

Bij voorkeur wil je op afstand je zonnepanelen automatisch uitschakelen of het vermogen van je zonnepanelen automatisch terugschroeven. Tot nu toe is dit bij nog maar weinig omvormers mogelijk.

Zonnepanelen uitschakelen bij negatieve stroomprijs: het advies

Er zijn meerdere manieren om je zonnepanelen uit te schakelen, maar is het verstandig om je zonnepanelen uit te schakelen bij een negatieve stroomprijs? Tot nu toe is de markt nog niet ingericht op het regelmatig in -en uitschakelen van (kleine) zonnepaneelinstallaties. Het is meer de moeite waard om de energie die je opwekt gelijk te verbruiken. Is de stroomprijs negatief, zorg dat je de energie direct verbruikt met grootverbruikers. Laad bijvoorbeeld de elektrische auto op of zet de vaatwasser of wasmachine aan. 

Meer weten over zonnepanelen en je energierekening?

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws en tips over de energierekening, verduurzamingsmaatregelen en energie besparen.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Veelgestelde vragen zonnepanelen uitschakelen

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energieprijzen

Lees meer

ZonnepanelenDynamisch energiecontractSalderingsregeling zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube