Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Semibungalow verduurzamen

Verbouwen en verduurzamen van deze gedateerde woning met een riant woonoppervlak was geen overbodige luxe. Jan vertelt hoe zij dit aanpakten.

Jan semibungalow

Over de bewoners

Jan en Floor Bennink zijn met pensioen. Jan werkte 37 jaar als piloot, Floor was verpleegkundige. Nu genieten ze van reizen, lezen en koken. Floor heeft daarnaast veel plezier in tuinieren.

  • Bouwjaar woning: 1964, uitbouw 1978.
  • Duurzame maatregelen: Zonnepanelen, vloerisolatie en -verwarming, spouwmuurisolatie, plafondisolatie, HR++-glas, in het gehele huis nieuwe apparaten en overal ledverlichting.
  • Kosten maatregelen: Vloerisolatie en -verwarming, plafondisolatie, HR++-glas, ledverlichting: deze kosten zijn meegenomen in de totaalprijs van de verbouwing. Zonnepanelen inclusief installatie: € 8.500, inclusief BTW. Spouwmuurisolatie met EPS-parels: bijna € 2.700 (160 m2 muur), inclusief btw.
  • Wat levert het op: Jan: “We hebben geen informatie over het vroegere gas- en elektraverbruik. De vergelijking ‘voor en na de verbouwing’ is dus niet te maken. Het bedrijf dat de spouwisolatie deed gaf wel een prognose: door deze maatregel besparen we jaarlijks € 570 (gebaseerd op de gasprijzen van 2020). Het stroomverbruik in onze energiezuinige woning is de helft minder dan in ons vorige huis.”


1. Wat was de reden om te verhuizen?

“We woonden vier kilometer van de dorpskern, ons huis was omringd door veel grond. Floor en ik konden het nog prima bolwerken, maar er gaat een moment komen waarop dat niet meer lukt. We besloten om een ander huis te zoeken, voordat het te laat zou zijn.
Nu wonen we in het centrum, met alle voorzieningen. Maar nog steeds dicht bij de natuur; we lopen zo het bos in. Aan eind van onze straat ligt de Markelose Berg.”

2. Hoe is jullie semibungalow ingedeeld?

“We leven en slapen op de begane grond. Ook is daar onze eigen badkamer. Boven zijn twee kleinere logeerkamers en een badkamer. Het aangebouwde deel van de woning heeft ook een zolder. En waar onder de woning eerst een garage was, hebben wij een kelder laten maken.”

3. Hoe lang duurde de verbouwing? En welke duurzame aanpassingen kwamen er?

“Een halfjaar. Op het moment dat we de handtekening voor de koop bij de notaris zetten – het kantoor is hier tegenover – zagen we dat de aannemer de container al voor de deur van ons nieuwe huis plaatste. De sloop begon meteen. Er was tientallen jaren niets aan de woning gedaan. Alleen de muren aan de buitenkant van het huis en het dak zijn nu nog origineel. Bij de verbouwing kwamen er isolerende vloeren met vloerverwarming, verruilden we het dubbele glas uit de jaren ’60 van de vorige eeuw door modern HR++-glas, werden de plafonds verwijderd en vervangen door strakke plafonds met daaronder isolerend materiaal, lieten we de spouwmuren isoleren en plaatsten we zonnepanelen op het dak.”

4. Waarom ligt verduurzamen jullie zo aan het hart?

“Het was meer een kwestie van het gebruiken van het boerenverstand. Als je een huis zo grondig renoveert, dan is het niet meer dan logisch om die duurzame maatregelen mee te nemen.”

5. Wat is voor jullie de winst van verduurzamen?

“De geruststellende gedachte dat we hebben gedaan wat we konden. Zeker in deze tijd, met krankzinnige energieprijzen. Ons huis heeft een woonoppervlak van 188 vierkante meter. Als je dat wilt verwarmen, dan kun je niet met 1000 kuub gas per jaar volstaan.” 

Met de hoge energieprijzen zijn Jan en Floor blij dat ze verduurzaamd hebben.

Met de hoge energieprijzen zijn Jan en Floor blij dat ze verduurzaamd hebben.

De duurzame semibungalow waar Jan en Floor op de begane grond leven en slapen.

De duurzame semibungalow waar Jan en Floor op de begane grond leven en slapen.

Al het oude dubbel glas werd vervangen door hr++-glas.

Al het oude dubbel glas werd vervangen door hr++-glas.

6. Kun je meer over de vloerisolatie- en verwarming vertellen?

“Er waren in huis vloeren van hout met een kruipruimte eronder en er waren vloeren van beton op zand. De houten vloeren werden verwijderd, de balken vervangen door stalen liggers, waartussen piepschuim ‘broodjes’ van 13 cm dik pasten. De betonnen vloeren werden eruit gehakt en een laag zand daaronder werd afgegraven om ruimte te maken voor piepschuim platen van 13 cm dik: tempex-EPS. Beide materialen zijn hartstikke isolerend en er kan nooit meer wat mee gebeuren, verzekerde de aannemer ons. Net als bij alle aanpassingen hebben we op zijn kennis en kunde gevaren. Op de gehele benedenverdieping is vloerverwarming gelegd: kunststofleidingen waar warm water doorheen stroomt.”

7. Waar genieten jullie het meest van?

“Van de gelijkmatige warmte van de vloerverwarming. Als je ’s morgens de badkamer in stapt, heeft deze een aangename temperatuur. Nooit meer een koude vloer, dat is heel fijn. Ook is het mooi op om op de begane grond geen radiatoren meer te hebben. Boven hebben we de oude, roestige verwarmingen met dikke buizen vervangen door twee bescheiden, fraaie radiatoren. En in het nieuw gemaakte badkamertje boven kwam een kleine radiator.”

8. Hoe zagen de plafonds van de woning er voor de verbouwing uit? 

“Ze waren niet geïsoleerd. Om de zestig centimeter zaten van die rustieke bruine balkjes. Niet mooi en niet handig, dus die hebben we eruit laten halen. In de ruimte onder het plafond zit Isover Systemroll 400, een isolerende glaswoldeken van 17 cm dik. Daar tegenaan zijn panlatten en gipsplaten gezet, die vervolgens zijn gestuct.”

9. Welke zonnepanelen hebben jullie? En hoeveel?

“We hebben 21 Solar Edge-panelen. Dit zijn smart panels; als er één of meerdere panelen in de schaduw liggen, blijven de andere panelen gewoon hun werk doen. De omvormer in huis maakt er wisselstroom van. De panelen leveren meer op dan we verbruiken. Als het salderen vanaf 2025 afgelopen is, zullen we overdag, als de zon schijnt, wat vaker de wasmachine en dergelijke gaan aanzetten. Dat doen we nu nog niet bewust.” 

10. Welke apparaten in huis hebben jullie nieuw gekocht? En wat was het idee hierachter? 

“De koelkast, wasmachine, droger, ovens, inductieplaten en de afzuigkap. De spullen in ons vorige huis waren twaalf jaar oud. De apparaten die nu worden gemaakt zijn energiezuiniger. Ook door de ledverlichting – die we in de gehele woning hebben – besparen we een hoop. We zien een overduidelijk verschil: onze manier van leven is hetzelfde gebleven, maar het stroomverbruik ten opzichte van ons oude huis is gehalveerd!” 

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamen

Zo doen anderen het

Zelf dak en vloer isolerenJaren '30 woning isolerenAardgasvrij en alles elektrischDuurzaam nieuw bouwen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube