Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDuurzaam verwarmen

Infraroodverwarming

Infraroodpanelen zijn vooral geschikt als bijverwarming. Lees hoe infraroodpanelen werken, wat ze kosten en of je ermee kunt besparen.

Woonkamer met infraroodpanelen

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infraroodpanelen werken anders dan bijvoorbeeld radiatoren. Die verwarmen de lucht in een ruimte. Infraroodpanelen stralen warmte af naar een bepaalde plek. Je voelt de warmte alleen binnen het stralingsgebied van de panelen. De lucht in de ruimte wordt alleen indirect verwarmd via de oppervlaktes die door de panelen worden verwarmd.

Verschillende soorten infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, prints en oppervlaktes. Je kunt ze aan het plafond of de muur monteren. Ook heb je infraroodpanelen die je neer kunt zetten. Montage aan het plafond heeft als voordeel dat de straling niet wordt geblokkeerd door voorwerpen in de ruimte.  

Wat kosten infraroodpanelen?

De prijs van een infraroodpaneel is onder meer afhankelijk van het formaat en design en start vanaf ongeveer € 130. Infraroodpanelen hebben geen of nauwelijks onderhoud nodig en gaan lang mee.

Infraroodpanelen geschikt als bijverwarming

Infraroodpanelen zijn erg geschikt als bijverwarming. Bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Of om specifieke plekken tijdelijk mee bij te verwarmen. Denk aan je bureau wanneer je thuiswerkt, de badkamer wanneer je gaat douchen of de bank in je woonkamer wanneer je tv kijkt.  

Besparen met infraroodverwarming

Door infraroodpanelen slim te gebruiken als bijverwarming, kun je mogelijk besparen op je energierekening. Je zet dan de thermostaat in een ruimte lager of helemaal uit. Vervolgens gebruik je de infraroodpanelen om tijdelijk bij te verwarmen wanneer je hier aanwezig bent.

Je kunt ook in je hele woning de thermostaat lager zetten en je werkplek, badkamer of zithoek in je woonkamer bijverwarmen met infraroodpanelen wanneer dat nodig is. Milieu Centraal berekende dat je tot 25 procent op je gasverbruik bespaart als je de thermostaat 4 graden lager zet. Blijf je hieronder met het extra stroomverbruik van je infraroodpanelen, dan ben je goedkoper uit.

Infroodpanelen minder geschikt om hele huis te verwarmen

Je hele woning verwarmen met infraroodpanelen is alleen mogelijk als je huis heel goed geïsoleerd is. Maar ook dan zijn ze niet de meest efficiënte keuze. Zo is infraroodverwarming minder efficiënt dan een warmtepomp. Infraroodpanelen halen alleen warmte uit elektriciteit. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit maar haalt ook warmte uit de omgeving.

Infroodverwarming of cv-ketel?

Ook met een cv-ketel ben je goedkoper uit dan met infraroodpanelen om je hele huis te verwarmen. Dit komt doordat verwarmen met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas. 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit is goedkoper dan 1 kuub (m³) gas, maar uit 1 m³ gas haal je met een hr-ketel ongeveer 9 keer zo veel warmte als uit 1 kWh elektriciteit.

Aandachtspunten infraroodverwarming

  • Infraroodpanelen zijn eenvoudig te monteren. Je hebt alleen een stopcontact nodig, een plek om ze op te hangen en bevestigingsmateriaal.
  • Bij gebruik van meerdere infraroodpanelen kan het nodig zijn de meterkast en/of de woonhuisaansluiting uit te breiden.
  • Als de woonhuisaansluiting hierdoor groter wordt dan 3 x 25A, stijgen de jaarlijkse vastrechtkosten met gemiddeld € 700 per jaar.
  • Infrarood is een goede combinatie met zonnepanelen, omdat je dan zelf stroom opwekt.

Infraroodkachels en elektrische kachels

Naast infraroodpanelen bestaan er ook infraroodkachels. Deze werken minder efficiënt dan infraroodpanelen. Dit komt doordat infraroodpanelen heel gericht naar één kant warmte stralen. Infraroodkachels stralen naar alle kanten warmte. Infraroodpanelen zijn ook efficiënter en dus geschikter als bijverwarming dan gewone elektrische kachels.

Ook interessant in kennisbank

Wanneer zijn elektrische infraroodpanelen rendabel?

Meer over duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmenVloerverwarmingLage temperatuur verwarmingHybride warmtepomp

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube