Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDuurzaam verwarmen

Lage temperatuur verwarming

Door je woning en het water op lage temperatuur te verwarmen, bespaar je op de stookkosten. Dit kan alleen bij een redelijk tot goed geïsoleerd huis. We leggen uit wat lage temperatuur verwarming is, wat het kost én oplevert.

hand om radiatorknop

Wat is lage temperatuur verwarming?

Met lage temperatuur verwarming stel je de aanvoer- en retourtemperatuur van het cv-water lager in. Namelijk op maximaal 55 graden, waar het normaal 80 graden is. Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning. Bij zeer goed geïsoleerde huizen is de temperatuur nog lager, bijvoorbeeld maximaal 40 graden. Lage temperatuur verwarming is vaak nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt. De meeste warmtepompen verwarmen het water namelijk tot maximaal 55 graden, hoewel er ook steeds meer warmtepompen zijn die tot 70 graden kunnen verwarmen.

Vloer- en wandverwarming

Vloer- en wandverwarming zijn ook een vorm van lage temperatuur verwarming. Hierbij stroomt het warme water door leidingen in de vloer of wand. De vloer- of wandverwarming wordt gevoed door het warme water van het cv-verwarmingssysteem. Een warmtewisselaar zorgt voor de juiste temperatuur in de vloer- of wandverwarming. Deze is meestal lager dan het water dat door de radiatoren of convectoren stroomt.

Lees meer over vloerverwarming
LTV-radiator

Is mijn woning geschikt voor lage temperatuur verwarming?

Met de 50-graden-test kom je erachter of je woning in de winter warm blijft met lage watertemperatuur. Lukt het om je huis warm te krijgen met je bestaande radiatoren? Dan is je verwarmingssysteem geschikt voor een lage temperatuur verwarming en hoef je geen kosten te maken.

Doe de 50-graden-test

Wat kost lage temperatuur verwarming?

Lukt het niet om de woning met je gewone verwarming op lage temperatuur goed warm te krijgen? Houd dan rekening met de volgende investeringen.

1. Uitbreiding afgiftesysteem

Een belangrijke voorwaarde voor lage temperatuur verwarming is het vermogen van het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in je woning. Als het water op een lagere temperatuur de radiator binnenkomt, dan moet de radiator het wel aankunnen om de ruimte warm te krijgen. Het vermogen van het afgiftesysteem is namelijk afgestemd op de benodigde warmte in een ruimte. Meestal wordt dit tijdens de bouw van de woning berekend, maar een installateur kan dit ook opnieuw voor je doen. Zo weet je of je traditionele radiatoren voldoende warmte afgeven met een lage temperatuur.

Volstaan je huidige radiatoren niet? Dan heb je de volgende mogelijkheden.

 • Uitbreiding en/of vervanging van het bestaande afgiftesysteem (radiatoren)
  De prijzen van lage temperatuur radiatoren variëren van zo'n € 300 tot € 2200, exclusief montage. De prijs is afhankelijk van het benodigde vermogen, het model en de kleur van de radiator. Voor de aanschaf krijg je mogelijk een regionale subsidie
 • Uitbreiding van het afgiftesysteem met vloer- of wandverwarming
  Het aanleggen van vloer- of wandverwarming kost je al gauw zo'n € 5.000 exclusief het vernieuwen van de vloer- of wandbedekking. Ook dat is afhankelijk van het benodigde vermogen en de grootte van de ruimte(s).  

2. Goede isolatie

Alleen in goed geïsoleerde woningen kun je met 50 graden verwarmen. Dit zijn al gauw woningen met een energielabel C of D. Heeft jouw woning een lager energielabel? Dan moet je eerst zorgen voor goede isolatie. Hoe beter de isolatie, hoe lager je de temperatuur kunt krijgen. Heeft je woning goede isolatie? Test dan zelf of je woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming door je verwarming in gedurende een week in te stellen op een lage aanvoertemperatuur.

Check de subsidiemogelijkheden voor isolatie

3. Ventilatoren

Sommige radiatoren kun je met kleine ventilatoren (zogeheten boosters) geschikt maken voor lage temperatuur verwarming. Deze ventilatoren verspreiden de warmte sneller door het huis. Als je lage temperatuur verwarmingsradiatoren aanschaft, zijn deze standaard voorzien van dergelijke ventilatoren.

Wat levert lage temperatuur verwarming op?

Een lagere energierekening, omdat je bespaart op je gasverbruik. Je cv-ketel of warmtepomp werkt namelijk efficiënter, omdat het water met een maximale aanvoertemperatuur van 50 graden aanzienlijk lager is dan normaal het geval is. Voor veel warmtepompen is het zelfs een must, omdat de meeste warmtepompen tot maximaal 55 graden kunnen verwarmen. Sommige warmtepompen kunnen een hogere aanvoertemperatuur leveren maar dat gaat ten koste van het rendement. De grootste besparing bereik je door lage temperatuur verwarming te combineren met een (hybride) warmtepomp.

cv en hybride warmtepomp
gezin aan tafel

E-book verduurzamen met een hybride warmtepomp

Wil je meer weten over de hybride warmtepomp? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Alle voor- en nadelen op een rij
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

Aandachtspunten lage watertemperatuur verwarming

 • Met lage temperatuur verwarming duurt het langer voordat je huis warmer is. Met een klokthermostaat kun je zorgen dat een ruimte op het gewenste tijdstip een aangename temperatuur heeft.
 • Met onze online check ontdek je of een warmtepomp een optie is voor jouw woning. Zo ja, dan kun je meedoen met onze Collectieve Inkoop Warmtepomp.
 • Als je jouw woning verwarmt met een lage temperatuur, kun je het verwarmingssysteem het beste op een constante temperatuur houden. Het kost namelijk veel minder energie om je woning met dit type verwarming op temperatuur te houden, dan op temperatuur te krijgen. Zet de verwarming 's nachts 1 of 2 graden lager. 

Doe je voordeel met deze diensten

 • Collectieve Inkoop Warmtepomp

  Bespaar op gas met een hybride warmtepomp.

  Doe mee
 • Collectieve Inkoop Zonnepanelen

  Goede zonnepanelen voor een scherpe prijs

  Meer informatie
 • Ook interessant in kennisbank

  Hoe kunnen de radiatoren en vloerverwarming beter op elkaar afgestemd worden?Kan vloerverwarming op een houten vloer gelegd worden?Moet ik de vloerverwarming als hoofdverwarming of bijverwarming gebruiken?

  Tags

  BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

  Meer over duurzaam verwarmen

  Hybride warmtepompSubsidie voor duurzame energieIsolerenWaterzijdig inregelen: 5 vragen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube