Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Zonnepanelen en btw

Wie zonnepanelen koopt voor op of nabij de woning, hoeft daar sinds 1 januari 2023 geen btw meer over te betalen.

Huizen met zonnepanelen op het dak

Huiseigenaren die met behulp van zonnepanelen een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het energienet en daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier worden ondernemers voor de btw. Sinds 1 januari 2023 hoeven zonnepaneelhouders geen btw meer te betalen over de installatie en aanschaf van hun zonnepanelen. Er geldt een uitzondering voor de oplevering van geïntegreerde panelen samen met een nieuwbouwwoning. Omdat de toepassing van de regeling voor veel huiseigenaren nog onduidelijk was, heeft de vereniging contact opgenomen met de Belastingdienst. Hierop volgend heeft de Belastingdienst hun pagina over het btw-tarief aangepast en een vraag-en-antwoord lijst opgesteld. 

Q&A Btw nultarief Belastingdienst (pdf)


Administratie bijhouden

Consumenten die btw hebben betaald over de aanschaf en installatie van zonnepanalen en dat bedrag willen terugvragen, moeten zich bij de Belastingdienst aanmelden en een btw nummer aanvragen. Zonder deze aanmelding kan de btw niet worden teruggevraagd. Zodra particulieren de btw hebben teruggevraagd en zich tijdig hebben aangemeld voor de kleineondernemersregeling (KOR), zal de Belastingdienst voor de 3 opvolgende jaren geen btw-aangiftes meer uitreiken.

Huishoudens die zonnepanelen kopen met een opwekvermogen niet hoger dan 15.000 Wattpiek zijn niet verplicht zich te melden bij de Belastingdienst. Zij kunnen dan ook de btw niet terugvragen. Deze zonnepaneeleigenaren krijgen automatisch ontheffing voor het doen van btw-aangifte en overige administratieve verplichtingen. Een huishouden valt dankzij de registratiedrempel namelijk in de meeste situaties onder de kleineondernemersregeling en voldoet aan de voorwaarden voor ontheffing van administratieve verplichtingen.

Man fietst langs huizen met zonnepanelen

E-book verduurzamen met zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Maar op het moment dat je besluit om ervoor te gaan komen de vragen.

Download het e-book

Belastingvoordeel

Wie btw-ondernemer wordt, kan een groot deel van de btw terugvragen die is betaald bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Huishoudens die een zonnestroomsysteem hebben gekocht van € 2.900 kunnen tot 2023 profiteren van een belastingvoordeel van gemiddeld € 500. Sinds 1 januari 2023 is het 0% btw tarief toegepast op de levering en installatie van zonnepanelen. Alleen voor geïntegreerde zonnepanelen geldt het reguliere btw tarief van 21% als deze tegelijkertijd met de nieuwbouwwoning worden opgeleverd. De betaalde btw is wel grotendeels terug te vragen door je te melden bij de Belastingdienst. 

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen

Consumenten die zonnepanelen hebben aangeschaft, en opgewekte energie terugleveren, zijn vanaf de installatiedatum van de panelen btw-ondernemer voor de Belastingdienst. Heb je bij de aanschaf en installatie btw betaald, dan kun je die btw voor een groot deel terugvragen. Vereniging Eigen Huis heeft een 'Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen' ontwikkeld, waarmee je kunt berekenen wat de btw-gevolgen van het ondernemerschap zijn. Het stappenplan van de Vereniging helpt je ook met het voldoen aan de verplichtingen die de btw-wetgeving aan je stelt als je zelf stroom opwekt met zonnepanelen.  

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen (pdf)

Naheffingsaanslag van de Belastingdienst ontvangen?

Heb je een naheffingsaanslag omzetbelasting (btw) ontvangen? De Belastingdienst legt deze aanslag op omdat je niet (tijdig) de btw- kwartaalaangifte hebt ingediend. In deze situatie schat de Belastingdienst de verschuldigde btw en brengt dit bedrag via de naheffingsaanslag in rekening. Deze schatting is meestal aan de ruime kant. Om te voorkomen dat je deze hoge aanslag moet betalen, kun je de onderstaande stappen volgen. Ons stappenplan is alleen bedoeld voor consumenten die door het eigendom van zonnepanelen (met een maximale opwekvermogen van 10.000 Wattpiek (Wp) per jaar) ondernemer zijn geworden voor de btw, en die in een voorafgaand jaar de btw-teruggave hebben ontvangen.

Stappenplan bezwaar naheffingsaanslag BTW.pdf (pdf)

Ook interessant in kennisbank

Word ik ondernemer voor de btw na aankoop van zonnepanelen?Over welk tijdvak moet ik aangifte btw doen in verband met de aankoop van zonnepanelen?Ik heb mijn oude huis en zonnepanelen verkocht. Wat zijn de gevolgen voor de btw?

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube