Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Btw zonnepanelen

Heb je zonnepanelen gekocht? Dan moet je soms btw-aangifte doen. Bijvoorbeeld als je btw over je zonnepanelen hebt betaald en deze btw wilt terugvragen. En wie veel panelen heeft of zzp'er is, moet vaak btw betalen over de opgewekte stroom.

Huizen met zonnepanelen op het dak

Wie zonnepanelen heeft, is btw-ondernemer

Eerst even wat algemene informatie: als je zonnepanelen hebt, word je meestal een zogenoemde btw-ondernemer. Dit heeft ermee te maken dat de meeste mensen met zonnepanelen een deel van de opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet terugleveren. Hiervoor krijgen ze een vergoeding van hun energieleverancier. Als btw-ondernemer moet je je normaal gesproken melden bij de Belastingdienst en btw-aangifte doen. Maar zonnepaneeleigenaren hoeven dit in de meeste gevallen gelukkig niet. Je hoeft je namelijk niet te melden als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  • Het totale opwekvermogen van je zonnepanelen is niet hoger dan 15.000 wattpiek. De meeste huiseigenaren zitten hier onder.
  • De zonnepanelen zijn particulier eigendom.
  • Je bent niet op een andere manier actief als ondernemer.

Btw zonnepanelen terugvragen

Heb je zonnepanelen gekocht en hierover btw betaald? Dan kun je deze btw terugvragen. Hiervoor is het nodig dat je btw-aangifte doet bij de Belastingdienst.

Wie betaalt btw over zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 hoeven de meeste zonnepaneelhouders geen btw meer te betalen over de aanschaf en installatie van hun zonnepanelen. Hierop gelden twee uitzonderingen:

  • Je koopt een nieuwbouwwoning met geïntegreerde zonnepanelen.
  • De zonnepanelen liggen niet op of vlakbij je woning.

In deze twee gevallen geldt nog het btw-tarief van 21%. Nadere uitleg over wanneer je btw bent verschuldigd vind je op de website en in deze Q&A van de Belastingdienst.

Wie kan btw zonnepanelen terugvragen?

Iedereen die btw heeft betaald over zijn of haar zonnepanelen, kan deze terugvragen. Dus ook als je jouw zonnepanelen vóór 2023 hebt gekocht.

Stappenplan btw-teruggave zonnepanelen

Wil je de betaalde btw terugvragen van zonnepanelen? Dan moet je je aanmelden bij de Belastingdienst als ondernemer en een btw-nummer aanvragen. Belangrijk hierbij is dat je meteen aangeeft dat je gebruik wilt maken van de zogenoemde kleineondernemersregeling (KOR). Zo voorkom je dat je in de toekomst steeds btw-aangifte moet blijven doen over de zonnestroom die je aan het net levert en dat je jaarlijks btw moet afdragen over de opgewekte energie. Nadat je je hebt geregistreerd als btw-ondernemer, kun je btw-aangifte doen. Hoe je dit allemaal precies doet, lees je in ons stappenplan over btw-teruggave zonnepanelen.

Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen (pdf)

Hoog opwekvermogen? Dan moet je btw-aangifte doen

Hierboven las je dat de meeste huiseigenaren met zonnepanelen zich niet bij de Belastingdienst hoeven aan te melden als ondernemer voor de btw. Dit kan wel het geval zijn als het totale opwekvermogen van je zonnepanelen hoger is dan 15.000 wattpiek per jaar. Je moet dan elk kwartaal btw-aangifte doen omdat je stroom teruglevert aan het net. Neem voor meer informatie of vragen hierover contact op met een belastingadviseur of de Belastingdienst.

Zzp’ers en btw zonnepanelen

Ben je zzp'er? Dan moet je btw afdragen over de zonnestroom die je aan het net hebt geleverd. De reden hiervan is dat de Belastingdienst de omzet uit zonnestroom en de omzet uit jouw werk als zzp'er als één geheel ziet. Je betaalt een standaardbedrag gebaseerd op een fictieve omzet, het zogenoemde forfait. Neem voor meer informatie of vragen hierover contact op met een belastingadviseur of de Belastingdienst. Overigens hoef je geen btw te betalen als jouw totale jaaromzet 20.000 euro of minder is. Heb je een partner die geen zzp’er is? Dan hoef je in de meeste gevallen geen btw-aangifte te doen als de zonnepanelen én het energiecontract op zijn of haar naam staan.

Ook interessant in kennisbank

Wat kan ik doen tegen een naheffingsaanslag omzetbelasting?Ik heb mijn oude huis en zonnepanelen verkocht. Wat zijn de gevolgen voor de btw?Kan ik de btw over nieuwe zonnepanelen terugvragen net als voor mijn oude zonnepanelen?

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Ook interessant

Salderingsregeling zonnepanelenZorgen zonnepanelen voor een hogere WOZ-waarde?Kosten en opbrengst zonnepanelen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube