Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackEnergiesubsidies

Subsidie isolatie

Wil je je huis isoleren? Dan kom je onder andere in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Hier vind je meer info over hoe subsidie voor isolatie werkt en waar je rekening mee moet houden.

man pakt isolatiemateriaal

Subsidie isolatie: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Wanneer je je huis wilt isoleren is het verstandig om je vooraf al te verdiepen in de isolatiesubsidie. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet je bijvoorbeeld aan een aantal voorwaarden voldoen. Er is een landelijke subsidie voor isolatie beschikbaar, de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De hoeveelheid subsidie is onder andere afhankelijk van het aantal isolatiemaatregelen dat je neemt. De isolatiesubsidie geldt alleen voor het uitbesteden van isolatiemaatregelen. Ga je zelf aan de slag, dan ontvang je geen subsidie.

Veranderingen ISDE 2024

 • Voor monumenten worden de subsidievoorwaarden soepeler. Sinds 2024 is er subsidie voor achter -of voorzetbeglazing.
 • Er is extra subsidie beschikbaar voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen.

Subsidie voor twee energiebesparende maatregelen

Als je binnen 24 maanden na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel nog een maatregel neemt, krijg je een verdubbeling van het subsidiebedrag. Je kunt hierbij twee isolatiemaatregelen uit laten voeren, bijvoorbeeld vloerisolatie en het plaatsen van hr++ glas. Of je combineert een isolatiemaatregel met andere energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter.

Als huiseigenaar kun je meerdere keren gebruikmaken van de ISDE regeling. Er mag wel maar een keer per type isolatiemaatregel subsidie worden aangevraagd. Heb je eerder voor spouwmuurisolatie en dakisolatie subsidie ontvangen, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld voor vloerisolatie en een warmtepomp nog subsidie aan te vragen. 

Let op! Sommige isolatiemaatregelen worden gezien als één maatregel. Bijvoorbeeld een combinatie van vloer- en bodemisolatie.

Karin Boog
Karin BoogFinancieel Specialist bij Vereniging Eigen Huis

Subsidie voor één isolatiemaatregel

Voer je één maatregel uit, dan ontvang je de helft van de subsidie per vierkante meter van twee maatregelen. Het kan daarom lonen om binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel, een tweede maatregel uit te laten voeren. Het subsidiebedrag voor de eerste maatregel wordt dan met terugwerkende kracht verdubbeld. Ook is er een verdubbeling van het subsidiebedrag voor de tweede of meerdere maatregel(en).

Subsidie isolatie voorwaarden 

Wanneer je subsidie aanvraagt moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden op een rij:

 • Je laat de woning eerst isoleren. Daarna doe je binnen 24 maanden, na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel, de subsidieaanvraag.
 • Nemen van één of twee isolatiemaatregelen of combineer één isolatiemaatregel bijvoorbeeld met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
 • Je kunt subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenmuur, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en isolatieglas (HR++ glas).
 • Er geldt een minimum en een maximum aantal vierkante meters voor het oppervlak dat je isoleert.
 • Je isoleert het huidige oppervlak van de bestaande woning. Bij het isoleren van een nieuwbouwwoning, een aanbouw of nieuwe dakkapel ontvang je geen subsidie.
 • Je besteedt het isoleren uit aan een bouwbedrijf. Voor zelf isoleren ontvang je geen subsidie.
 • Het isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde. Check hiervoor de meldcodelijst en de voorwaarden van RVO.
 • Belangrijk! Je maakt foto's van de isolatiewerkzaamheden. Hierbij moet duidelijk zichtbaar zijn dat de werkzaamheden in jouw woning worden uitgevoerd.
 • Je mag meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, zolang het om andere maatregelen gaat.

Kijk voor de uitgebreide voorwaarden per maatregel op de website van RVO.

Extra subsidie biobased isolatiemateriaal

Sinds 2024 krijg je extra subsidie als je biobased isolatiemateriaal gebruikt. Biobased materialen hebben een milieuvriendelijk productieproces en is goed te recyclen of te verwerken als afval. Deze natuurlijke materialen, zoals vlas, zijn vaak duurder dan niet-biobased isolatiemateriaal. Check de meldcodelijst op de website van RVO voor de biobased isolatiematerialen waarvoor extra subsidie beschikbaar is.

Voorwaarden subsidie isolatie monument

Sinds 2024 zijn er soepelere eisen voor isolatiesubsidie voor monumenten. De belangrijkste veranderingen:

 • Het minimum aantal vierkante meters voor glas is verlaagd van 8 m2 naar 3 m2.
 • Er is ook subsidie beschikbaar voor voor -of achterzetglas. Je komt hiervoor in aanmerking vanaf een isolatiewaarde van 3,0. Hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter het glas isoleert en hoe meer subsidie je krijgt.
 • Sommige subsidiebedragen zijn hoger.

Hoogte subsidiebedrag

De hoogte van het subsidiebedrag is een bedrag per vierkante meter. Dit bedrag verschilt per maatregel. Om subsidie te krijgen moet je een minimaal aantal vierkante meters laten isoleren en het isolatiemateriaal moet dik genoeg zijn.

Kijk voor de subsidiebedragen per maatregel op de website van RVO.

ISDE-subsidie aanvragen

Ga je de ISDE-subsidie aanvragen, dan zijn er meerder documenten en gegevens die je moet aanleveren:

 • De meldcode van het isolatiemateriaal of glas. Tip: vraag het bedrijf om de meldcode op de factuur te zetten.
 • Een factuur en een betaalbewijs inclusief de aanschafdatum, het bedrag en de datum van betaling.
 • Een foto waarop de werkzaamheden goed zichtbaar zijn en waarop duidelijk te zien is dat het om jouw woning gaat.
 • Je adres en het adres, naam en telefoonnummer van het bedrijf.
 • Zorgt dat het aantal vierkante meter, de isolatiewaarde en het type isolatiemateriaal op de factuur staat.
 • Bij hr-glas of isolerende kozijnen: een uitwerking van het netto oppervlakte glas, kozijnen en/of vierkante meter van de kozijnpanelen per kozijn.

De subsidie aanvraag via RVO

Als de isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd en je hebt de documenten verzameld, kun je starten met de subsidieaanvraag via de RVO. Let erop dat je de subsidie aanvraagt binnen 24 maanden na het uitvoeren van de maatregelen.

Vraag subsidie aan met ons gratis stappenplan 

Inclusief checklist vooraf
Duidelijk en compleet
Ook voor niet-leden
Naar het stappenplan

ISDE-subsidie combineren met lokale subsidie

Je kunt subsidies combineren. Zo kun je de landelijke ISDE-subsidie combineren met een lokale subsidie. Er zijn namelijk ook gemeentes, provincies en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen. Check de energiesubsidiewijzer van verbeterjehuis.nl of je ook in aanmerking komt voor een andere subsidie.

Andere financieringsmogelijkheden

Is een subsidie en eigen geld onvoldoende om te investeren in isolatie, dan kun je ook een lening afsluiten of een aanvullende duurzame hypotheek nemen. Zo biedt het Warmtefonds een energiebespaarlening aan. Lees meer over geld lenen voor energiebesparing.

Tip! Collectieve Inkoop Isoleren

Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je huis laten isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf via de Collectieve Inkoop Isoleren. Doe de isolatiecheck en schrijf je in, dan sturen wij je een scherp aanbod.

Betrouwbaar isolatie advies
Vakkundige uitvoering
Scherp aanbod
Doe mee

Tags

HuiseigenaarSubsidieVerduurzamen

Meer over verduurzamen financieren

ISDE-subsidieGeld lenen voor energiebesparingOntdek welke financiering het beste past bij jouw situatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube