Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerduurzamen, hoe financ...

Geld lenen voor energiebesparing

Wie zijn huis wil verduurzamen en hiervoor onvoldoende eigen geld heeft, kan een lening afsluiten. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen kan op de volgende manieren:

Man bij meterkast noteert welke energiebesparing er nodig is voor de VvE

Ben je van plan om je huis te verduurzamen en kun je daar financiële hulp bij gebruiken? Bekijk dan eens de verschillen tussen de financieringsopties.

Financieringsopties verduurzamen (pdf)

Energiebesparing via de hypotheek

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen, kunnen tot 106% van de woningwaarde lenen.

Je kunt onder andere deze energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: 

 • Warmtepomp
 • Zonnecellen
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ beglazing

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot en controleert of je het daadwerkelijk besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bovendien zal de bank je vragen om aankoopnota’s.

Hogere hypotheek

In 2024 bepaalt het energielabel hoeveel je extra mag lenen. Je mag een extra bedrag lenen bij bijvoorbeeld aankoop van de woning op basis van het energielabel. Ook mag je een extra bedrag lenen als je de woning wilt verduurzamen. Deze bedragen komen dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op jouw inkomen.

Extra lenen bij aankoop van een woning:

EnergielabelExtra hypotheekbedrag 
E, F, G€ 0 
C, D€ 5.000 
A, B€ 10.000 
A+, A++€ 20.000 
A+++€ 30.000 
A++++€ 40.000 
A++++ met € 50.000 

Extra lenen bij verduurzaming van je woning:

EnergielabelExtra hypotheekbedrag
E, F, G€ 20.000 
C, D€ 15.000 
A, B t/m A+++€ 10.000 
A++++€ 0 
A++++ met € 0 
Geen energielabel€ 10.000 

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen, kies dan voor het Energiebespaarbudget. Dit is mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie sluit. Een aantal geldverstrekkers biedt het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie wordt afgesloten. Je kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Nog niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid.

Rentekorting bij duurzaam huis

Koop je een energiezuinige woning of heb je al een energiezuinige woning dan zijn er geldverstrekkers die een rentekorting geven bijvoorbeeld: ABN AMRO, BLG Wonen, ING, Florius, Groene Hart Hypotheken, Impact Hypotheken, Moneyou, Rabobank, Vista hypotheken, Obvion, RegioBank, SNS, Woonnu en Triodos Bank. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking komen voor korting op de rente.

Duurzame hypotheek

Wil je gaan verduurzamen en wil je daarvoor geld lenen dan bieden een aantal geldverstrekkers een aanvullende duurzame hypotheek met een rentekorting, bijvoorbeeld:

Florius en ABN AMRO hebben beide een duurzame hypotheek voor nieuwe en bestaande klanten van minimaal € 5.000 tot maximaal € 25.000. De looptijd van Florius en ABN AMRO is maximaal 30 jaar. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht.

De verduurzamingshypotheek van ASR heeft een looptijd van 30 jaar. Het maximale bedrag is € 65.000, tot 106 % van de marktwaarde. Je kunt kiezen tussen een variabele rente of een rente voor 15 jaar vast. Er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

ASN Duurzaam Wonen is een leningdeel van minstens € 2.500 en hoogstens € 30.000 voor de verduurzaming van je eigen woning. Je lost de schuld in maximaal 30 jaar volledig af.Voor ASN Duurzaam Wonen betaal je een lage rente. En je krijgt rentekorting op je ASN Hypotheek. Het bouwdepot is 24 maanden geldig.

Attens heeft bij een nieuwe hypotheek of verhoging met Energiebesparende voorzieningen (EBV) of Energiebespaarbudget (EBB) een duurzaamheidskorting voor een bedrag van maximaal € 25.000.

Venn hypotheken heeft GemakkelijkGroen. Minimaal € 5.000 en maximaal € 10.000 kan toegevoegd worden aan de totale hypotheek. Dit tegen een vaste rente voor de gehele looptijd. Het leningdeel telt niet mee in de tariefklasse bepaling. De afsluitkosten voor het inregelen van een Gemakkelijk Groen depot is € 330. 

Allianz heeft een groen leningdeel dat afgesloten kan worden tot maximaal € 35.000 en tot 106% van de marktwaarde van de woning. De looptijd van dit groene leningdeel kan 30 jaar annuïtair of lineair afgesloten worden. Er zijn drie rentevastperioden; 10, 20 en 30 jaar. Het is mogelijk om het groene leningdeel mee te verhuizen naar een volgende woning. De rente is laag en er wordt geen risico-opslag in rekening gebracht. 

Centraal Beheer heeft het product Groen Leningdeel met een maximaal leenbedrag € 25.000. De maximale looptijd is 15 jaar met een rentekorting. Het Groen Leningdeel is voor nieuwe hypotheken en voor klanten die aanvullend lenen om te verduurzamen. 

Lot hypotheken. Met de duurzaamheidshypotheek kun je tot €35.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen tegen een lagere rente. De rente is vast te zetten voor een periode van 1 t/m 15 jaar. De looptijd is maximaal 15 jaar.

Triodos Bank heeft de Energiebespaarlening met een maximum van € 25.000. De looptijd is 30 jaar en de eerste 10 jaar een zeer lage rente. Als de aanvraag wordt gedaan voor 31 maart 2024 is de rente zelfs 0%. De lening kan alleen worden afgesloten in combinatie met een nieuwe of aanpassing van een bestaande Triodos Hypotheek.

Woonfonds heeft speciaal voor verduurzaming een Groen Leningdeel met een rentekorting gedurende de rentevastperiode. Maximaal leenbedrag € 25.000 en een maximale looptijd van 15 jaar.

Al deze aanvullende duurzame hypotheken zijn vaak alleen mogelijk als je al een hypotheek hebt bij deze geldverstrekker. 

kind bedient thermostaat moeder kijkt mee

Hoe financier ik mijn verduurzamingsmaatregelen?

Dit kan op verschillende manieren. Denk aan spaargeld, via een hypothecaire lening of via een krediet. Ontdek in een paar minuten wat het beste past in jouw situatie.

Ontdek de mogelijkheden

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening is een lening van het Nationaal Warmtefonds, een fonds dat wordt gevuld door onder andere de Rijksoverheid. De lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen, zoals isolatie of de aanschaf zonnepanelen.  

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen tot maximaal € 27.000, met een looptijd van 7, 10, 15 of 20 jaar, afhankelijk van de hoogte van de lening. Uitzonderingen hierop zijn het 'Zeer energiezuinige pakket' (maximaal € 54.000) en 'Nul op de Meter' (maximaal € 71.000), die een looptijd hebben van 7, 10, 15 of 20 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd van de lening. 

Energiebespaarlening voor 0% rente

Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 60.000 kunnen een Energiebespaarlening met 0% rente aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Ze betalen tijdens de gehele looptijd van de lening geen rente. Het Rijk heeft de intentie de regeling in ieder geval voor 2 jaar in stand te houden. Daarna wordt geëvalueerd of de maatregel langer nodig is. Deze maatregel is bedoeld om huiseigenaren verder te stimuleren om energiebesparende maatregelingen te nemen voor de verduurzaming van hun woning. 

Energiebespaarlening voor VvE's

VvE’s met minimaal 2 appartementen komen in aanmerking voor de VvE Energiebespaarlening. De lening heeft een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. De lening moet minimaal € 25.000,- zijn (met een maximum van € 33.000,- per appartementsrecht).  VvE's kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van isolatiemateriaal, hr-glas of ledverlichting in de gezamenlijke ruimtes. VvE’s met acht wooneenheden of meer kunnen gebruik maken van het 'Zeer Energiezuinige Pakket'. Dan mag er maximaal € 65.000 en voor 'Nul op de Meter' maximaal € 85.000 per appartement geleend worden. De looptijd is dan maximaal 30 jaar. Voor de financiering van laadinfrastructuur geldt een uitzondering met een minimum van € 10.000,- per VvE.

Groene leningen

De lening van GreenLoans is speciaal voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen, spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Greenloans is  onderdeel van Defam. De looptijd van de lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar.

Duurzame Monumenten-Lening

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening van maximaal 30 jaar die wordt verstrekt aan een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen. Als zekerheid wordt er het recht van hypotheek gevestigd op het monument. De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in energiebesparende maatregelen. Je vraagt de lening aan op basis van de investeringen in energiebesparende maatregelen. De betrokken aannemer en/of installateur kruist deze aan op basis van de maatregelenlijst op de Verklaring Energiebesparing Rijksmonument. Deze Verklaring Energiebesparing Rijksmonument bepaalt de grondslag (maximale hoogte) van de lening.

Duurzaamheidslening

Met de Duurzaamheidslening kun je bij je gemeente tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van gevel-, dak- of vloerisolatie en HR++ glas. De lening is rentevast en bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. Bij een looptijd van 10 jaar kun je tot € 7.500 lenen, bij een looptijd van 15 jaar kun je van € 7.500 tot en met € 25.000 lenen. Daarnaast geldt:

 • De maximale eindleeftijd bij aanvragen is 75 jaar. Enkele gemeenten hanteren een maximale leeftijd van 100 jaar.
 • De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).
 • Geen eenmalige afsluitkosten.

Wie de Duurzaamheidslening wil afsluiten, moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.
 • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.
 • Je voldoet aan de voorwaarden van je gemeente.
 • Een Duurzaamheidslening vraag je aan in jouw eigen gemeente. Vul in de Energiesubsidiewijzer je woonplaats in en ontdek onder 'leningen' of jouw gemeente de lening aanbiedt. 

Leningen voor energiebesparing combineren

Soms kun je voor energiebesparende maatregelen gebruikmaken van meerdere leningen. Sluit je bijvoorbeeld de maximale Duurzaamheidslening van de gemeente af, dan kun je ook nog een lening bij GreenLoans regelen. Soms is een lening te combineren met een subsidie.

BKR registratie leningen

De leningen worden bij Bureau Krediet Registratie geregistreerd als aflopend krediet. Deze registratie kan invloed hebben op toekomstige leningen en hypotheken. 

Of toch met eigen geld? 

Nu de spaarrente zeer laag is loont het om spaargeld te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende uit dat het rendement van bijvoorbeeld spouwmuurisolatie vergelijkbaar is met een rente van 9 % op een spaarrekening. 

Twijfel je wat je gaat doen met je spaargeld: sparen, aflossen, beleggen of investeren in energiebesparende maatregelen? Ga dan naar de rekenhulp 'Sparen, aflossen of beleggen' van Startpunt Geldzaken

Ook interessant in kennisbank

Kan ik de hypotheekrente voor de verbouwing aftrekken?Word ik ondernemer voor de btw na aankoop van zonnepanelen?

Lees meer

Hoe betaal je duurzame maatregelen?Ontdek welke financiering het beste past in jouw situatieVerduurzamen met subsidieDuurzaam verwarmen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube