Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackFinanciën

Jaarwisseling: financiële en fiscale kansen

Welke financiële en fiscale kansen kun je nog in 2023 benutten? En wanneer is het beter om te wachten tot 2024? Onze experts hebben per thema de slimste bespaartips op een rij gezet.

spaarvarken met contant geld

Belasting

Verlaag je vermogen en betaal minder belasting. De waardepeildatum voor box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) is 1 januari 2024. Over het bedrag dat op dat moment boven het heffingsvrije vermogen uitkomt, betaal je belasting. Bovendien stijgt het belastingtarief voor vermogen in 2024 van 32% naar 36%. In 2024 is blijft het heffingsvrije vermogen €57.000 (voor fiscale partners €114.000). Wat kun je doen als je die grens verwacht te overschrijden? 

 • Investeer nog in 2023 in energiebesparende maatregelen of onderhoud aan je woning.  
 • Doe in 2023 een extra storting in de kapitaalverzekering eigen woning (KEW, BEW of SEW). Bespreek dit vooraf met een adviseur omdat hier strikte voorwaarden voor gelden. Houd je je niet aan die voorwaarden, dan kan dat ertoe leiden dat je belasting moet betalen over de uitkering. 
 • Los een deel van je hypotheek af. Informeer bij je geldverstrekker tot welk bedrag je jaarlijks boetevrij mag aflossen en vraag snel naar de doorlooptijd. De bank heeft namelijk tijd nodig om de aflossing op tijd te verwerken.  
 • Financier de aankoop van je woning (gedeeltelijk) met eigen geld. De overdracht moet dan wel nog in 2023 plaatsvinden. Het spaargeld dat je daarvoor gebruikt behoort dan op 1 januari 2024 niet meer tot het vermogen in box 3. Laat je hierover adviseren.  
 • Schenk nog dit jaar aan je kinderen. De jaarlijkse schenkvrijstelling bij schenkingen door ouders aan hun kinderen is in 2023 € 6.035. Ook is het onder voorwaarden mogelijk het kind in 2023 een eenmalige schenking te doen van € 28.947. Deze hoge vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kinderen blijft in 2024 bestaan, ook nu de schenkvrijstelling eigen woning volledig is afgeschaft.   

Huiseigenaren krijgen te maken met verschillende belastingen als bijvoorbeeld inkomstenbelasting en onroerendezaakbelasting. Hoe werkt dat precies? 

Informatie over belastingen voor huiseigenaren in één overzicht

Subsidie duurzaamheid voor VvE's uitgebreid

De Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) is voor (gemengde) VvE’s en wordt vanaf 2024 uitgebreid met subsidie basislaadinfrastructuur, subsidie voor diverse onderzoeken, zoals flora en fauna- en asbestonderzoek, en extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal.  

De SVVE vraag je voor de meeste subsidies vooraf aan. Daarom heeft het voor jullie VvE misschien zin om te wachten met de aanvraag tot 2024. Bovendien worden voor monumenten de voorwaarden van de subsidie soepeler. De minimale isolatiewaarden gaan omlaag en voor voor- of achterzetbeglazing komt er ook subsidie. 

Warmtepompen met een label A+ of slechter komen niet meer aanmerking voor subsidie in 2024. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger en warmtepompen ten behoeve van tapwaterverwarming.

Meer over de SVVE


Investeer in verduurzamingsmaatregelen

In 2024 stijgt de energiebelasting opnieuw. Bij een gemiddeld energieverbruik van een huiseigenaar (3300 kWh stroom en 1490 m3 gas) stijgen de belastingen op de energierekening in 2024 met € 65 ten opzichte van 2023. Dit betekent een stijging van 8%. Ten opzichte van 2022 (zonder prijsplafond) stijgt de belasting in 2024 zelfs met 253% (€612). Belangrijk hierbij: in 2023 steeg de belasting op de energienota al extreem, maar deze stijging werd voor een groot deel gecompenseerd door het energieprijsplafond. Vanaf 2024 stopt het prijsplafond, waardoor huishoudens het volle tarief betalen. 

Verduurzamingsmaatregelen, zoals een warmtepomp of isolatie van de woning, zorgen ervoor dat je (netto) energieverbruik daalt en je minder last hebt van de hogere energiebelastingdruk en hogere leveringstarieven in 2024. Voor veel van deze maatregelen kun je subsidie krijgen. Maar let op: de voorwaarden voor deze subsidie veranderen 1 januari 2024. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • In 2024 krijg je geen subsidie meer voor een warmtepomp met energielabel A+ of lager, tenzij je deze in 2023 hebt besteld.
 • Voor een warmtepomp met energielabel A+++ of hoger krijg je juist extra subsidie.
 • Voor monumenten worden de voorwaarden soepeler: de minimale isolatiewaarden en afmetingen gaan omlaag en er komt subsidie voor achter- of voorzetbeglazing.
 • Er komt extra subsidie voor biobased isolatiematerialen.

Ben je van plan een huis te kopen?

Soms kun je beter dit jaar lenen, soms is het beter te wachten tot volgend jaar. Bijvoorbeeld omdat je dan meer kunt lenen.  

Meer lenen met NHG in 2024 

Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Overweeg dan te wachten met kopen tot 2024. De grens voor NHG stijgt dan van € 405.000 naar € 435.000. Neem je ook energiebesparende maatregelen, dan wordt de NHG-grens € 461.100 

Aankoop woning tot € 510.000 

Overweeg je een woning te kopen met een waarde tussen de € 440.000 en € 510.000? Ga je in die woning wonen en ben je jonger dan 35 jaar? Zorg dan dat je pas na 31 december 2023 een afspraak hebt bij de notaris voor het passeren van de nieuwe woning. Valt de afspraak in 2024? Dan kom je in aanmerking voor de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. In 2023 geldt deze vrijstelling voor woningen met een waarde tot € 440.000. In 2024 wordt die grens verhoogd naar € 510.000. 

Let op! Je mag niet al eerder een beroep gedaan hebben op deze vrijstelling.  

De geldverstrekker kijkt in 2024 naar het energielabel

In 2024 wordt ook het energielabel van de woning belangrijk voor het bepalen van de maximale hypotheeksom. Hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Maar het kan ook zijn dat je bij een slechter label minder kunt lenen dan in het jaar 2023. Het wordt dus heel belangrijk om in gesprek te gaan met de hypotheekadviseur over wat de aanpassingen van de hypotheeknormen voor 2024 voor jou betekenen.

Hypotheek en studieschuld 

Vanaf 1 januari 2024 wijzigt de berekening waarop de studieschuld wordt meegenomen om de hypotheeksom te bepalen. Er wordt niet meer uitgegaan van de oorspronkelijke studieschuld, maar van de daadwerkelijke maandlasten die je betaalt. Die worden nog wel omgerekend met een factor afhankelijk van de hypotheekrente. 

Per 1 januari 2024 stijgt bovendien de rente voor een studielening. Je kunt dan te maken krijgen met hogere maandlasten en dat heeft dan weer invloed op de berekening voor de hypotheeksom. Laat de hypotheekadviseur berekenen wat dit voor je betekent.  

Woning kopen en alleenstaand? 

In 2024 kun je in veel gevallen als alleenstaande meer hypotheek krijgen. Vanaf een inkomen van € 28.000 kun je tot € 16.000 extra lenen. Dit bedrag komt boven op de hypotheek die je op je inkomen kunt krijgen.  

Een huis kopen? Bereid je goed voor

Ben je van plan je huis te verkopen?

Overweeg in overleg met de koper de overdracht in de volgende situaties uit te stellen tot na 1 januari 2024:  

Je hebt een aflossingsvrije hypotheek in box 1  

Door de overdracht na 1 januari 2024 in te plannen, los je je bestaande eigenwoningschuld in 2024 af. Dat betekent dat je uiterlijk tot 31 december 2025 bij de aankoop van een nieuwe woning nog voor die hoogte weer een aflossingsvrije hypotheek kan aangaan. De rente daarover is dan aftrekbaar. Is de overdracht in 2023, dan geldt deze mogelijkheid tot uiterlijk 31 december 2024.  

Je hebt overwaarde   

Verwacht je overwaarde uit de verkoop van je huis? Dan kan uitstel van de overdracht tot na 1 januari 2024 gunstiger uitpakken omdat je de overwaarde dan niet op 1 januari 2024 in box 3 hoeft op te geven. Zo betaal je minder belasting over je vermogen.  

Check je maandelijkse voorlopige teruggave

Ontvang je maandelijks een voorlopige teruggave van de Belastingdienst? En is er iets veranderd in je inkomen of persoonlijke situatie (zoals een verhuizing of andere baan)? Dan kan dit gevolgen hebben voor de maandelijkse teruggave. Die loopt in 2024 automatisch door op basis van de oude situatie. Voorkom dat je maandelijks teveel belastingteruggave ontvangt en pas de voorlopige aanslag op tijd aan. 

Tags

BesparenWonen

Meer over besparen

Besparen op je vaste lastenBesparen op je hypotheeklastenSnel energie besparen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube