6928-man-vrouw-woonkamer

Langer zelfstandig wonen

Hoe bereid je je voor?

Als huiseigenaar wil je natuurlijk zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wat kun je doen om dit te realiseren? Van een slimme kookwekker aanschaffen tot overwaarde verzilveren: ontdek hoe je je kunt voorbereiden op de toekomst. 

Waarmee kunnen we je helpen?

In je woning blijven

Alles over het levensloopbestendig en veilig maken van je woning. Zoals kleine woningaanpassingen, slaapkamer op de begane grond, verduurzamen. Lees de artikelen

Financiën

Geldzaken voor nu en later. Over pensioen en je hypotheek, overwaarde, schenken, fiscale onderwerpen en meer. Lees de artikelen

Naar een andere woning

Alles over de stap naar een andere woning. Verschillende woonvormen, huis kopen en verkopen, nieuwbouw, verhuizen.  Lees de artikelen

55-plus woonwensenonderzoek

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek hoe 55-plussers met een eigen woning hun woontoekomst zien. Wat zijn hun wensen en behoeften? En waar hebben ze zorgen over? De uitkomsten hebben we op een rij gezet. En wat gaat de vereniging met de resultaten doen? 

Lees de uitkomsten

Rapport woonwensenonderzoek samenvatting

Aanpassingen per vertrek

In dit handige overzicht (PDF) hebben we per vertrek op een rijtje gezet welke aanpassingen je in je woning kunt doorvoeren om hem levensloopbestendig, comfortabel en veilig te maken.

Download

Overwaarde benutten

Podcastserie 'Tussen thuis en verpleeghuis'

De middenweg tussen thuis wonen en het verpleeghuis wordt steeds breder. Wat zijn de mogelijkheden en hoe regel je dit juridisch en financieel? Samen met Mantelzorg Nederland hebben we een podcastserie gemaakt die antwoord geeft op deze vragen.

Luister nu

Mantelzorgpodcast_lichter

Nieuws en blogs

Kabinet wil ouderen passende woonruimte geven

Geplaatst op 25 nov 2022
Laatst bijgewerkt op 25 nov 2022, 12:00

Door versnelde woningbouw, verbetering van de leefomgeving en betere informatie wil het kabinet ouderen voorzien in passende woonruimte. Dit staat in het programma Wonen en Zorg voor Ouderen dat ministers De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Helder (Langdurige Zorg en Sport) op 23 november hebben gepresenteerd.

Lees meer

VEH: “Bouw meer seniorenwoningen voor een betere woningmarkt”

Geplaatst op 3 jun 2022
Laatst bijgewerkt op 3 jun 2022, 6:30

Vereniging Eigen Huis roept het kabinet en gemeenten op om veel meer geschikte woningen voor senioren te bouwen. Er is nu al een tekort van naar schatting 350.000 levensloopbestendige woningen en dat aantal loopt verder op. 

Lees meer

Jubelton volgend jaar verlaagd

Geplaatst op 3 mrt 2022
Laatst bijgewerkt op 8 mrt 2022, 3:00

De schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning wordt volgend jaar verlaagd naar € 27.231. Hiermee komt een einde aan de zogenoemde jubelton.

Lees meer

'Verzilverhypotheek voorziet in een behoefte'

Geplaatst op 24 mrt 2021
Laatst bijgewerkt op 24 mrt 2021, 3:00

De verzilverhypotheek is de laatste tijd negatief in het nieuws. Zo werd de hypotheekvorm deze week nog als ‘bijzonder duur’ gekwalificeerd door televisieprogramma Radar. Maar de verzilverhypotheek voorziet wel degelijk in een behoefte, ziet Vereniging Eigen Huis. 

Lees meer

Overwaarde verzilveren, een goed idee?

Geplaatst op 30 dec 2020
Laatst bijgewerkt op 30 dec 2020, 9:19

Met zogenoemde verzilverproducten kun je een deel van de overwaarde op je woning uit de stenen halen. Een goed idee? Michel Ligtlee, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, over wel of niet verzilveren.

Lees meer

Met deze diensten helpen we jou