Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVocht in huis

Wat is lekdetectie?

Heb je lekkage in huis en is de oorzaak niet (goed) zichtbaar? Met lekdetectie kan de oorzaak van de meeste water- en gaslekkages worden achterhaald zonder hak- of breekwerkzaamheden.

vloer boenen na kleine lekkage

Wanneer is lekdetectie nodig?

 • Als de oorzaak van een vochtprobleem, zoals schimmel- en vochtplekken op muren en plafonds of onverklaarbaar oplopend waterverbruik, niet direct zichtbaar is. Een lek opsporen doet een lekdetective zonder schade aan te richten.  
 • Verder is vaak een lekdetectierapport nodig om de vervolgschade van waterlekkage vergoed te krijgen van de verzekeraar. Met lekdetectie sluit je namelijk uit dat het ontstaan van het lek je eigen schuld is.
 • Kom ook direct in actie wanneer je een gaslek hebt. Dit kan gevaarlijk zijn. Sluit de hoofdkraan en bel een lekdetectiespecialist om het lek op te sporen en te repareren.

Welke lekkages opsporen?

Een lekdetective kan verschillende lekkages opsporen. Het kan gaan om grote en kleine lekkages op, in of aan: afvoer, daken, water- en gasleidingen, muren, plafonds, riolering, verwarming en vloeren.

man en vrouw bekijken gootsteenlekkage

Hulp bij lekkage

Wil je een oplossing voor die vervelende lekkage of voor het vocht in de muren, kruipruimte of kelder? Regel direct een betrouwbare lekdetectie specialist.

Maak een afspraak

Hoe werkt lekdetectie?

Een lek opsporen, de oorzaak en de exacte locatie achterhalen gebeurt via verschillende lekdetectie-technieken. De gevolgschade van een lek zit namelijk vaak op een andere plek dan het lek zelf. Met de drukproef worden de waterleidingen onder druk gezet en wordt gekeken waar drukverlies ontstaat in een lekkende waterleiding. |Er zijn nog meer technieken:

Hoe snel wordt een lek gevonden met lekdetectie? 

Een lekkage opsporen kan vaak binnen één dag. Je ontvangt daarna een uitgebreid lekdetectie-rapport met een duidelijke conclusie en een advies hoe je het probleem kunt (laten) oplossen. 

Wat kost lekdetectie? 

Lekdetectie, uitgevoerd door een professioneel bedrijf, kost gemiddeld tussen de € 400 en € 500. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur en uitgebreide rapportage. In de meeste gevallen dekt de verzekering deze kosten. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar.

Zo selecteer je een lekdetectie-specialist

Er zijn veel partijen op de markt die lekdetectie aanbieden. Het beroep meettechnicus kent geen erkende opleiding of certificaten. Ook bestaat er geen branchevereniging specifiek voor lekdetectiebedrijven. Om met enige zekerheid een keuze te maken raden wij je aan op onderstaande punten te letten: 

 • Hoe is het eerste telefonische contact? Wordt er goed doorgevraagd door het lekdetectiebedrijf zodat de meettechnicus de juiste opdracht meekrijgt voor het onderzoek? 
 • Spreek van tevoren een vaste prijs af inclusief voorrijkosten, materiaalkosten en arbeid. Die ligt tussen de € 400 en € 500. 
 • Controleer of je binnen twee werkdagen een rapport of meetverslag ontvangt met daarin de gebruikte meettechnieken, de eindconclusie, het vervolgadvies en de foto's. 
 • Wat is de planning, de uitvoeringstermijn? 
 • Ga na of je naderhand nog bij het bedrijf terecht kan voor vragen over het rapport. 

Ook interessant in kennisbank

Ik heb lekkage in mijn meterkast gehad. Wat nu?Ik heb last van lekkage, die misschien bij mijn buren vandaan komt. Wat nu?Mijn benedenbuur heeft lekkage, is herstel voor rekening van de VvE of voor mij?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube