Voor VvE'sContact
BackOnderhoud

Wat kost onderhoud?

Wat je kwijt bent aan het onderhoud van je woning is afhankelijk van het type huis, bouwjaar en locatie. Denk bijvoorbeeld aan planmatige klussen, zoals het schilderen van de buitenkozijnen, of groot onderhoud, zoals een cv-ketel vervangen.

contant geld

Budgetplanner Onderhoud

Onderhoud aan een woning kost maandelijks gemiddeld zo'n €250, blijkt uit onze database van bouwkundige keuringen. Dit is exclusief de kosten van verbeteringen, zoals een opbouw of aanbouw. Benieuwd wat jij kwijt bent? Onze Budgetplanner Onderhoud geeft een indicatie van de onderhoudskosten aan jouw huis voor de komende vijf jaar*.  

Wil je meer zekerheid over de te verwachte kosten? Doe dan een bouwtechnische keuring

*De kosten voor de schoonmaak van de mechanische ventilatie en de dakgoten evenals het cv-onderhoud zijn niet in de Budgetplanner meegenomen.  

Wat kost een onderhoudsklus?

Bereken met de Prijzenindicator wat de kosten zijn van de 12 meest voorkomende onderhoudsklussen. Een handige indicatie voor het bepalen van je budget!

Bereken de kosten

Onderhoud financieren

Onderhoud aan je woning betaal je in principe met eigen geld. Soms heeft de gemeente subsidie beschikbaar voor onderhoud. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente. Ben je van plan onderhoud te combineren met het verduurzamen van je huis, onderzoek dan of je subsidie krijgt via de Energiesubsidiewijzer.

Subsidies voor monumenten

Vanuit de overheid zijn verschillende subsidies beschikbaar voor eigenaren van een monument, o.a. voor onderhoud. Kijk op monumenten.nl of je hiervoor in aanmerking komt. Woon je in een rijksmonument en heb je daar het afgelopen jaar onderhoudskosten aan gehad? Dan heb je misschien recht op woonhuissubsidie. Dien hiervoor tussen 1 maart en 1 mei in het opvolgende jaar een aanvraag in.

Op monumenten.nl/gemeentes vind je informatie van je eigen gemeente over rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, bijvoorbeeld over subsidies, de historie van monumenten en wat er mogelijk is op het gebied van verduurzaming.

Betaal 9 % in plaats van 21 % btw

Wil je onderhoud uitbesteden? Voor sommige klussen aan je woning betaal je 9 % btw in plaats van de gebruikelijke 21 %. Dit geldt alleen als je woning ouder is dan twee jaar. De volgende werkzaamheden komen in aanmerking:

  • Schilderen
  • Isoleren
  • Stukadoren
  • Behangen
  • Schoonmaken (woning hoeft niet ouder dan 2 jaar te zijn)

Stimuleringsleningen

Stimuleringsleningen zijn leningen met een zeer lage rente die via verschillende gemeenten kunnen worden afgesloten. Bijvoorbeeld voor groot onderhoud van VvE’s en onderhoud aan monumenten.

Lees meer over stimuleringsleningen Lees meer over het Restauratiefonds monumenten

Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Hoe vaak moet mijn cv-ketel onderhouden worden?Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?

Tags

FinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

Onderhoud buitenOnderhoud binnenOnderhoud per seizoen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube