Prinsjesdag: stijgt mijn energierekening ook in 2022?

De nieuwe belastingtarieven zijn met Prinsjesdag bekend gemaakt. Deze tarieven zijn van invloed op je energierekening. Hoe zit dit precies? Wat betekent dit voor het bedrag wat je moet betalen? En waarom zal bij de één de energierekening stijgen, maar kan bij de ander de rekening zelfs dalen? Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen Huis legt het uit. 

Waar wordt de hoogte van de energierekening door bepaald? 

De hoogte van de energierekening wordt voor een groot deel bepaald door de belastingen enerzijds en het verbruik anderzijds. De belastingen op de gemiddelde energierekening voor een huiseigenaar zal op basis van een ongewijzigd verbruik in 2022 licht door stijgen. Deze stijging hoeft niet te gelden wanneer je een lager verbruik hebt, of in verhouding minder gas afneemt. 

Wat voor invloed hebben de belastingtarieven op de energierekening? 

Bijna de helft van de gemiddelde energienota bestaat uit belastingen. Namelijk de Energiebelasting, de belasting Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) en 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Omdat de belastingtarieven een groot gedeelte innemen van de energierekening, zijn ze van enorme invloed op de hoogte van de energierekening. Met Prinsjesdag zijn de nieuwe belastingtarieven bekend gemaakt. Uit deze tarieven blijkt dat bij een gemiddeld verbruik van een huiseigenaar (3180 kWh stroom en 1370 m3 gas) de belastingdruk in 2022 licht zal stijgen met €18,02 (inclusief btw) (2,82%). 

Waardoor komt deze stijging van de energiebelasting?

De energiebelasting op gas stijgt in 2022 (4,21%), maar de belasting op elektriciteit daalt (2,57%). Dit wordt ook wel de energiebelastingschuif genoemd. Door aardgas zwaarder te belasten wil het kabinet het gasverbruik verder terugdringen en duurzame oplossingen zoals warmtepompen stimuleren. 
De energiebelastingvermindering, de korting die je jaarlijks krijgt op je energiebelasting, blijft in 2022 met 1 euro stijging nagenoeg hetzelfde.

Blijft het bij deze belastingstijging? 

De komende tijd ziet het er niet gunstig uit voor de energiekosten. Ten eerste is/zal de gasprijs zowel door schaarste, als de stijging van de prijs van CO2 uitstootrechten omhoog(ge)gaan. Je kan hiermee geconfronteerd worden als je energiecontract ten einde loopt, of wanneer je een variabel contract hebt. Ten tweede gaat de gasbelasting waarschijnlijk in de toekomst verder omhoog, aangezien deskundigen dit als een instrument zien om de energietransitie te versnellen. Ten derde zullen de vaste netbeheerkosten stijgen. Netbeheerder investeren in de overgang naar duurzame energie en in het behouden van een stabiel net. Deze kosten berekenen de netbeheerders door aan de consument. En als laatste zal ook het verbruik in sommige huishoudens omhooggaan nu het hybride werken (een mix van thuis en op kantoor) is ingeburgerd in de maatschappij.

Hoe kan je de energierekening omlaag brengen? 

Aan de belastingtarieven kun je niets veranderen, maar aan je energieverbruik wel. Met een lager verbruik kun je de energierekening omlaag brengen. In 2021 is in veel huishoudens het energieverbruik waarschijnlijk omhooggegaan, doordat we vanwege de coronamaatregelen meer tijd thuis doorbrachten. Er stonden meer apparaten aan, zoals computers en televisies en ook de kachels branden vaker. Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, is het goed om je apparaten tijdens je pauze of na je werktijd uit te zetten. Trek bij voorkeur stekkers uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Daarnaast kun je energiezuinige apparaten aanschaffen en bijvoorbeeld je oude gloeilampen vervangen voor ledlampen. Verwarm alleen de kamer waar je in verblijft en zet de verwarming lager of uit als je de deur uit gaat of gaat slapen. Het verduurzamen van een woning draagt ook bij aan het omlaag brengen van de energierekening. 

Waar kan je zien wat de gevolgen zijn voor jouw rekening?

Om gratis en op een eenvoudige wijze inzichtelijk te krijgen wat de gevolgen zijn voor jouw specifieke situatie, kan je gebruik maken van onze Energiebelastingtool. Ook kan je elke maand je verbruikersoverzicht erbij pakken, om te zien hoeveel je verbruikt. Het kan zijn dat het gemiddelde energieverbruik niet overeenkomt met jouw specifieke verbruik. Heb jij de afgelopen jaren jouw huis verduurzaamd dan zou het kunnen dat je energieverbruik is gedaald. In jouw situatie zou je dan geen stijging maar een daling van de energierekening kunnen verwachten. 

Lees meer

Energiebelasting

Over het verbruik van energie en gas betaal je belasting. Hoe zit dat precies? En in welke gevallen kun je deze terugvragen?  Over energiebelasting

Snel en eenvoudig energie besparen

Van laagdrempelige tips tot overstappen naar een andere energieleverancier. Ontdek hoe je eenvoudig kunt besparen. Over energie besparen

Subsidies, leningen en belastingen

Hoeveel energiebelasting betaal ik? Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen? Over financieren en belastingen

Isoleren, zonne-energie en duurzaam verwarmen

Hoe kun je de vloer isoleren? Wat kosten zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp? Zo maak je je huis duurzaam. Over energiezuinige maatregelen