Dakisolatie 

Via een slecht of niet geïsoleerd dak verdwijnt veel warmte uit huis. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen op de energierekening. Hoe pak je het aan, wat kost dakisolatie en waar let je op?

Hoe kun je het dak isoleren? 

Schuin dak isoleren

Heb je een schuin dak, dan is de binnenzijde (laten) isoleren het makkelijkst. Hiervoor kun je spijkerflensdekens, kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie gebruiken. 

De buitenzijde isoleren is een ingrijpender klus; het dak wordt hoger, waardoor je bijvoorbeeld goten moet aanpassen. Meestal kies je hiervoor bij een grote verbouwing. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak zijn renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie en gespoten isolatie geschikt. 

Plat dak isoleren

Bij een plat dak is isolatie aan de binnenzijde het makkelijkst. Hiervoor kun je isolatieplaten of -rollen gebruiken. Deze bevestig je bij een houten dak tussen de dakbalken. De binnenzijde van een plat dak isoleren is af te raden bij vochtige ruimtes, zoals de badkamer. 

Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder, omdat je dan bijvoorbeeld de dakranden moet verhogen. De buitenkant kun je isoleren met isolatieplaten van piepschuim. 

Zoldervloer isoleren

In plaats van het dak te isoleren, kun je ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. De onderzijde van een houten zoldervloer isoleren kan met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol tussen de zolderbalken. 

Voor isolatie aan de bovenzijde gebruik je isolatieplaten of vlieringvloerelementen, of je bevestigt balkjes op de bestaande vloer met daartussen isolatiemateriaal. 

Wat kost dakisolatie? 

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van de isolatiemethode, het materiaal en de isolatiewaarde. De buitenzijde van een dak isoleren is duurder dan isolatie van de binnenzijde. 

Heb je onvoldoende eigen geld om je dak te isoleren, dan kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten. Of maak gebruik van onze ledenkorting

Wat levert dakisolatie op? 

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dakisolatie tussen de € 450 (schuin dak, onverwarmde zolder) en € 800 (schuin dak, verwarmde zolder) op de jaarlijkse energierekening. Isoleer je de zoldervloer, dan bespaar je daar op jaarbasis ongeveer € 450 mee.

Aandachtspunten dakisolatie

  • Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in huis. Controleer na isolatie of de ventilatie nog voldoende is. De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 55 %. Dit kun je meten met een hygrometer. 
  • Controleer de te isoleren delen van je huis eerst op gebreken, zoals houtrot en vochtplekken. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt, verliest zijn isolatiewaarde.

Meer over isolatie

Gevelisolatie
Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie
Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie
Glas vervangen
Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Over glas vervangen
Vloer- en bodemisolatie
Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie