Binnenkant schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuine kap aan de binnenzijde is goed te doen voor de doe-het-zelver. Als je zelf isoleert, bespaar je heel wat kosten. De kosten die je  maakt zijn redelijk snel terug te verdienen door de lagere maandlasten op uw energierekening.

Beschrijving

Isoleer de binnenkant van het dak tussen de gordingen (horizontale balken) of tussen de spanten (verticale balken), om weinig ruimte te verliezen. Snijd het isolatiemateriaal ruim af, zodat het knelt tussen de gordingen en spanten. Voorkom dat vocht de constructie binnen dringt, door aan de binnenkant van het isolatiemateriaal een dampremmende laag aan te brengen in de vorm van (PE-)folie. Dit hoeft uiteraard niet als het isolatiemateriaal zelf al voorzien is van een dampremmende laag. Werk daarna alles af met bijvoorbeeld gipsplaat of schroten. 

Werkwijze

 • Controleer de buitenzijde van de dakplaten
  Om vochtproblemen te voorkomen mag aan de buitenkant van de dakplaten geen isolatiemateriaal of dampdichte laag zitten. Gaten en kieren dek je af met dun plaatmateriaal.
 • Kies uw isolatiemateriaal
  Met steen- of glaswol kun je een schuin dak goed isoleren. Gebruik eventueel spijkerflensdekens met een dampremmende laag. De papierflappen niet je vast op het omliggende hout. De afstand tussen de dakbalken moet overeenkomen met de breedte van de spijkerflensdekens. Je kunt ook kiezen voor kant-en-klaar afgewerkte isolatieplaten.
 • Snijd en bevestig het isolatiemateriaal
  Snijd het materiaal ruim af, zodat je het tussen de gordingen (horizontale balken) of spanten (verticale balken) kunt klemmen. Let er bij spijkerflensdekens op dat de rollen goed passen tussen de gordingen of spanten (breedte 45 of 60 cm).
 • Breng een dampremmende laag aan
  Breng op de isolatielaag een dampremmende laag aan. Dit hoeft niet als het isolatiemateriaal die laag al heeft.
 • Werk het isolatiemateriaal af
  Werk het materiaal af met bijvoorbeeld gipsplaten of schroten.

Materialen

Voor het isoleren van de binnenkant van een schuin dak, kun je de volgende materialen gebruiken:

 • Spijkerflensdekens
  Spijkerflensdekens zijn rollen isolatiemateriaal van glaswol of steenwol die ingepakt zitten in papier. Aan de zijkanten van de rollen zitten papierflappen waarmee de rollen vastgeniet kunnen worden op het omliggende hout. De dekens zijn al voorzien van een dampremmende laag. Let erop dat de breedte van de rollen hetzelfde is als de afstand tussen de gordingen of de spanten.
 • Kant-en-klare isolatieplaten
  Kant-en-klare isolatieplaten zijn al voorzien van een dampremmende laag. Ze hoeven alleen op maat gezaagd te worden, waarna ze worden gemonteerd met behulp van kunststof strips. Die moeten ervoor zorgen dat de platen luchtdicht worden gemonteerd en er geen vochtproblemen kunnen ontstaan in de dakconstructie.
 • Folie-isolatie
  Multi-folie bestaat uit meerdere aluminiumfolie-achtige lagen, afgewisseld met lagen schuimachtige materiaal. De werking ervan berust op een ander principe dan standaard isolatiemateriaal. De werking van folie-isolatie gaat uit van het weerkaatsen van stralingswarmte. De folie moet ook helemaal luchtdicht aangebracht worden, anders kan de warmte alsnog door luchtstroming naar buiten gaan en gaat de werking nagenoeg verloren. Zorg, voor een goede werking van de folie-isolatie, voor een laag van ca. 2 cm stilstaande lucht aan beide zijden van de folie.

Aandachtspunten

Controleer op lekkages

Voordat je plekken in uw huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.

Ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Vochtproblemen voorkomen

Ga je de woning aan de binnenkant isoleren, maar is er aan de buitenkant al een dampremmende laag aanwezig? Laat dan een bouwfysicus een berekening maken om te bepalen of er vochtproblemen kunnen ontstaan. Bij oudere woningen komt het voor dat onder de dakpannen asfaltpapier is aangebracht. Als je dan binnenshuis isoleert kan vocht niet uit de constructie weg. Het dakbeschot wordt te vochtig en er ontstaat houtrot.

Extra isolatie

Bij het aanbrengen van extra isolatie (naïsolatie) kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water. En dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of naïsolatie tot vochtproblemen leidt.

Dampremmende laag

Een dampremmende laag, zoals PE-folie, voorkomt dat waterdamp in de lucht in de constructie komt. Waterdamp kan door afkoeling in de constructie condenseren en leiden tot houtrot en andere vochtproblemen. Condensatie ontstaat vooral als het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groot is, met name in de winter. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren. Sommige kant-en-klare dakplaten zijn zelf dampremmend, waardoor een dampremmende laag overbodig is. Naden en aansluitingen moet wel dampdicht gemaakt worden met tape of kit.

Isolatiebedrijven vinden

Vind gecertificeerde bedrijven die gespecialiseerd zijn in isoleren op isolerendnederland.nl

Meer over dakisolatie

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

Ook interessant

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Bespaar energie met deze tips

Hoe kun je snel energie besparen zonder grote investering? Met deze tips verlaag je eenvoudig je energieverbruik. Bekijk de tips

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Verduurzamen met subsidie

Voor energiebesparende maatregelen kun je mogelijk subsidie krijgen van de rijksoverheid, provincie of gemeente.   Over subsidies