Glas vervangen door hr-glas

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Heb je nog enkelglas, dan levert vervanging door hr++-glas wel een flinke besparing op. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op?

Wat is hr-glas?  

Hoogrendementsglas (hr-glas) bestaat uit twee of drie glasbladen, met daartussen een edelgas. Eén van de bladen is vaak voorzien van een coating, waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt. Dubbelglas bestaat uit twee glasbladen met ‘gewone’ lucht ertussen. 

Tripleglas bestaat uit drie glasbladen, is het energiezuinigste hr-glas en wordt vooral bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen gebruikt, vaak in combinatie met extra geïsoleerde kozijnen.  

De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte door het glas verloren gaat en bepaalt het aantal +-tekens achter hr (1 of 2). Hoe lager de u-waarde, hoe energiezuiniger. 

Wat kost hr-glas? 

De kosten van hr-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Mogelijk moet je de kozijnen aanpassen en het schilderwerk bijwerken of rekent de vakman extra kosten voor moeilijk te plaatsen glas.

Tripleglas is het zuinigste en duurste glas. Het is ongeveer 30 % duurder dan hr++-glas. Hr++-glas is 10 % duurder dan hr+-glas. 

Voor het vervangen van glas kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat levert hr-glas op? 

Glas vervangen doe je vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, je de kozijnen laat vervangen of als je een huis energieneutraal wilt maken. Heb je enkelglas, dan bespaar je bij vervanging door hr++-glas ongeveer 380 m3 gas per jaar op de energierekening, berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (gemiddelde tussenwoning, 20 m2 glas). De jaarlijkse besparing in euro's* is € 475.

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. 

Aandachtspunten hr-glas

  • Bij de keuze voor hr+- of hr++-glas speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms past het dikkere hr++-glas niet in de bestaande kozijnen. Controleer het raamhout en de scharnieren van de kozijnen. Is er voldoende ruimte (sponningsdiepte)? Anders moet je het raamhout vervangen. 
  • Doordat hr-glas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf als de temperatuur buiten stijgt.

Veelgestelde vragen over glas

Welk glas kan ik het beste nemen, HR+ of HR++?

HR++ glas is het meest energiezuinig en comfortabel, maar ongeveer 10 % duurder dan HR+ glas. Bij de keuze voor HR+ of HR++ glas speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms wordt gekozen voor HR+ glas, omdat het dikkere HR++ glas niet goed past in de bestaande kozijnen.

Triple glas

Bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen wordt steeds vaker Triple glas toegepast. Dit zijn drie glasbladen met daartussen twee spouwruimtes. 

Triple glas is zo’n 30 % duurder dan HR++ glas. Triple glas is dikker en zwaarder dan HR+ en HR++ glas. De kozijnen moeten hiervoor geschikt zijn. Triple glas wordt ook wel eens aangeduid met HR+++ glas, ook al is dat geen officiële benaming. 

Hoe kan ik enkel glas vervangen door geïsoleerd glas met behoud van mijn kozijnen?
Vervanging van enkel glas door het gebruikelijke dubbel glas met behoud van de bestaande kozijnen is niet altijd mogelijk. Dit komt door het extra gewicht van het glas of omdat het profiel van het bestaande kozijnhout niet geschikt is. Dubbel glas is namelijk dikker dan enkel glas.

Je kunt ervoor kiezen de kozijnen of alleen de draaiende gedeeltes van het kozijn te vervangen. 

Wil je de bestaande kozijnen toch behouden? Of is vervangen niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de woning een monument is? Dan kun je kijken naar alternatieven ›
Hoe weet ik welk soort glas er in mijn raamkozijnen zit?

Enkel glas is makkelijk herkenbaar: dat bestaat uit één glasplaat. Dubbel glas bestaat altijd uit twee glasbladen met daartussen een aluminium afstandhouder. Het type dubbel glas is vaak lastiger te onderscheiden. Standaard dubbel glas bestaat uit twee glasbladen met daarin een spouw (droge lucht).

Bij hoogrendementsglas (HR-glas) is een van de glasbladen voorzien van een coating die de warmte uit de woning weerkaatst. Deze coating is te herkennen door een vlammetje of een lampje voor het glas te houden. In het glas is dan vier keer de weerspiegeling van het licht te zien, één weerspiegeling laat een andere kleur zien. Dat is de coating.

Het type HR-glas (HR, HR+, HR++ of HR+++) is te achterhalen aan de hand van de code in de aluminium afstandhouder. Soms staat hier het type glas vermeld. Als dat niet het geval is, kun je zoeken op de code op internet.

Waar moet de coating bij HR-glas zitten?

Bij HR-glas zit de HR-coating meestal op de binnenruit aan de spouwzijde van de beglazing. De HR-coating weerkaatst de warmte vanuit de woning, maar laat de (zonne)warmte die van buiten naar binnen wil door. De positie van de coating is niet van grote invloed op de energiebesparing.

Wanneer niet alle ruiten in een gevel op dezelfde wijze geplaatst zijn, kan er kleurverschil ontstaan. Je kunt de positie van de coating controleren door het ledlampje van de smartphone iets voor het glas te houden. In de weerspiegeling zijn dan vier lampjes zichtbaar, waarvan er één een afwijkende kleur heeft. Dat is de positie van de coating.

Meer over isolatie

Dakisolatie

Veel warmte in huis gaat verloren via het dak. Door het dak te (laten) isoleren kun je honderden euro’s besparen. Over dakisolatie

Gevelisolatie

Heeft je huis geen spouwmuur, kan de spouw niet geïsoleerd worden of wil je extra isoleren, dan kun je kiezen voor gevelisolatie. Over gevelisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie levert samen met dakisolatie het meeste rendement op. Het is zo gedaan en snel terugverdiend. Over spouwmuurisolatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloerisolatie zorgt voor warme voeten en scheelt op de energierekening. Hoe pak je het aan en waar let je op? Over vloerisolatie