7 Feiten en fabels over zonnepanelen

Ruim één miljoen woningen in Nederland hebben inmiddels zonnepanelen. En met een reden:  zonnepanelen zijn goed voor het milieu én je portemonnee. Toch bestaan er nog best wat vooroordelen over zonnepanelen die niet altijd terecht zijn. We hebben 7 fabels en feiten voor je op een rij gezet. 

Externe inhoud

Om de inhoud van een externe partij te bekijken moet je eerst akkoord gaan met het plaatsen van alle cookies.

Ja, ik ga akkoord!

Zie voor meer informatie ons cookiebeleid en privacystatement.

1. Fabel: in Nederland schijnt de zon niet veel dus zonnepanelen zijn niet de moeite waard 

De weersomstandigheden in Nederland lijken misschien niet direct ideaal voor zonnepanelen, toch is dit wel degelijk het geval. Zonnepanelen werken namelijk op licht, niet op warmte. Ook op een bewolkte dag wordt er dus energie opgewekt. In het voorjaar en de zomer leveren ze wel de meeste stroom op. Dit komt doordat deze seizoenen meer lichturen hebben op een dag (vroeger licht, later donker) en omdat de zon in de zomer hoger staat waardoor het licht intenser is. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van de zonnepanelen zelfs iets af.

2. Feit: de btw op zonnepanelen kun je terugvragen

Tot uiterlijk zes maanden na het jaar van aanschaf van de zonnepanelen kun je de btw van 21% over de koop en installatie grotendeels terugvragen. Dit geldt alleen voor de aanschaf van je eerste set zonnepanelen. Voor het terugvragen van de btw moet je bij de Belastingdienst een btw-nummer aanvragen. Deze teruggave scheelt toch behoorlijk in de kosten!

3. Feit: zonnepanelen verhogen de waarde van je woning

Een zonnepanelensysteem voegt letterlijk waarde toe aan jouw woning. Net zoals een nieuwe keuken of een dakkapel ervoor zorgt dat jouw huis aantrekkelijk wordt en de waarde stijgt. Ook kan jouw woning door zonnepanelen een beter energielabel krijgen. Dit energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Een huis met een gunstig energielabel heeft minder energiekosten en is daardoor ook aantrekkelijker voor potentiële kopers. Gunstig voor jou én potentiële kopers. 

4. Fabel: je kunt beter wachten tot de technologie is verbeterd

De kwaliteit van zonnepanelen is in de loop der jaren al flink verbeterd. Er komen nog steeds nieuwe modellen op de markt maar de kwaliteit is op dit moment redelijk stabiel. Zonnepanelen zijn nu al heel rendabel. De besparing die je misloopt tijdens het wachten op het juiste moment maak je waarschijnlijk niet meer goed met de winst in kwaliteit. Bovendien loopt de terugverdientijd verder op wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Zonde om te wachten want hoe eerder je ze aanschaft, hoe eerder je ze hebt terugverdiend.

5. Fabel: Zonnepanelen vergen veel onderhoud

De meeste zonnepanelen hebben een vuilafstotende coating en staan schuin op het dak. Hierdoor spoelt het regenwater het meeste vuil weg. Schoonmaken hoeft dus gelukkig (bijna) nooit.

6. Feit: Zonnepanelen kunnen gesubsidieerd worden

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen van je gemeente. Naast subsidies zijn er meer mogelijkheden om zonnepanelen te financieren. Bijvoorbeeld met een duurzaamheidslening of een energiebespaarlening.

Bekijk de mogelijkheden

7. Feit: Met zonnepanelen bespaar je een hoop geld op je energierekening

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Door de aanschaf van zonnepanelen bespaar je direct op je energierekening. Je wekt zelf groene stroom op die je niet hoeft af te nemen van het elektriciteitsnet. Wist je dat je het maar liefst gemiddeld €680,- bespaart op je energierekening? Via onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen koop je makkelijk zonnepanelen.

Lees meer over zonnepanelen 

Wat is salderen?

Wat is salderen precies? Hoe regel je het? We geven antwoord op veelgestelde vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Over salderen

Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen? Wat gebeurt er als je zonnepanelen laat plaatsen? Werkt een zonnepaneel ook als de zon niet schijnt? Zo werken ze

Kosten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering in een lagere energierekening. Met deze kosten en voordelen krijg je te maken als je zonnepanelen koopt. Meer over de kosten

Zonne-energie

Steeds meer mensen investeren in zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, met een zonneboiler verwarm je water. Over zonne-energie