Artikel
Isoleren

Net zo warm tegen minder kosten

Het stookseizoen is in volle gang. Elf tips om te besparen op de kosten zonder (al te veel) aan warmte in te boeten.

Auteur: Gonnie Oussoren | Publicatiedatum: December 2020

1. Een graadje lager

Zet overdag de verwarming een graadje lager, bijvoorbeeld op 19 in plaats van op 20 graden. Stook niet in kamers die je niet gebruikt. Is je huis niet goed geïsoleerd, zet dan de verwarming ’s nachts zo’n vijf graden terug. Goed geïsoleerde woningen koelen ’s nachts minder af. Daarin hoef je de thermostaat tot maar twee graden lager te zetten.

2. Sluit ’s avonds de gordijnen

Als je ’s avonds de gordijnen sluit, houd je warmte binnen. Zorg ervoor dat de gordijnen niet de verwarming bedekken, anders blijft de warmte hangen tussen het gordijn en het raam.

3. Ontlucht de radiatoren

Als er lucht in de leidingen zit, worden delen van een radiator nauwelijks warm. Als je de radiatoren ontlucht, voorkom je energieverlies. Dit kun je zelf doen. Geen zin om zelf te hannesen? Koop dan een luchtafscheider. Kosten: tussen de 75 en 150 euro exclusief montage.

4. Dicht naden en kieren

Warmteverlies in huis voorkom je met bijvoorbeeld tochtstrips (bij deuren en ramen) en een brievenbusborstel. Naden en kieren van maximaal 1 centimeter kun je dichten met flexibele kit zoals acrylaatkit. Siliconenkit is ook flexibel, maar niet overschilderbaar. Grotere naden en kieren zijn te dichten met purschuim.

5. Gebruik deurdrangers

Met open deuren krijg je tocht, waardoor de cv-ketel harder moet werken om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Plaats deurdrangers of -veren zodat de warmte niet verdwijnt. Drangers kosten een paar tientjes.

6. Isoleer cv-leidingen

CV-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen vaak warmte. Door de leidingen daar te isoleren met bijvoorbeeld buis-isolatie ga je warmteverlies tegen en krijg je de warmte op de plekken waar die nodig is. Isolatiemateriaal kost een paar euro per strekkende meter.

7. Plaats radiatorfolie

Door radiatorfolie tegen de muur of aan de achterkant van een radiator te plaatsen, wordt de warmtestraling van de radiator gereflecteerd en blijft de warmte in huis. Radiatorfolie kost gemiddeld zo’n 10 euro per radiator.

8. Regel een onderhoudsbeurt voor de cv

Een onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat de cv-ketel naar behoren functioneert en geen energie verspilt. Ook verklein je hiermee het risico op storingen. Dit is een klus voor een cv-monteur (kosten gemiddeld tussen de 80 en 120 euro) Hij ziet ook of onderdelen versleten of vervuild zijn.

9. Waterzijdig inregelen

Vraag de cv-monteur meteen of hij de radiatoren zo kan inregelen dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren (en de vloerverwarming als je die hebt) wordt verdeeld. Dat heet waterzijdig inregelen, en kost tussen de 400 en 500 euro voor een gemiddelde woning. Informeer ook bij de monteur of de temperatuur van het verwarmingswater omlaag kan. Vaak is die afgesteld op 80, soms zelfs 90 graden, terwijl een temperatuur van 60 of 70 graden in een redelijk tot goed geïsoleerd huis meestal volstaat.

10. Plaats thermostaatkranen op de radiatoren

Met thermostaatkranen op de radiatoren regel je per kamer de maximale temperatuur. Je kunt ze overal gebruiken, behalve in de ruimte waar de kamerthermostaat hangt, meestal de woonkamer. Thermostaatkranen op de radiatoren plaatsen is veelal een klus voor de cv-monteur. De kosten hangen af van je huidige installatie, hoe ouder die is, hoe meer je betaalt.  

11. Kies voor een klokthermostaat

Met een klokthermostaat (aanschafprijs gemiddeld tussen de 150 en 200 euro) kun je tijdstippen en temperaturen opgeven voor de verwarming van je woning en op die manier de energierekening verlagen.

Meer advies: