Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSnel energie besparen

Haal meer uit je cv

Een goed ingestelde verwarmingsinstallatie werkt efficiënt en is daardoor energiezuinig. Met de volgende zes tips verhoog je het rendement van je cv-systeem.

hand om radiatorknop

1. Zorg voor voldoende luchtstroming

Aan de boven- en onderzijde van verwarmingselementen, zoals radiatoren, moet minimaal tien centimeter ruimte zijn om de koude lucht aan de onderkant aan te voeren en de opgewarmde lucht aan de bovenkant de ruimte in te laten gaan. Plaats vensterbanken daarom ruim boven de radiator en zet meubels er niet vlak voor. Zogenoemde boosters, dit zijn kleine ventilatoren, op of onder de radiator kunnen de warme lucht sneller in de ruimte verspreiden. Voor een booster is een stopcontact nodig.  

2. Verwarm per ruimte

Verwarm alleen de ruimtes waarin iemand aanwezig is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld slimme thermostaatknoppen. Deze knoppen kunnen de cv-ketel buiten de centrale thermostaat om aansturen. Zo ben je niet meer afhankelijk van de thermostaat die vaak in de woonkamer hangt. Werk je geregeld thuis? Kies dan voor de werkruimte een elektrisch verwarmingselement of een infraroodpaneel. Deze tijdelijke en lokale manieren van verwarmen, gaan goed samen met zonnepanelen: hiermee kun je besparen op de energierekening. Moderne airco’s kunnen ruimtes in de zomer koelen en in de winter verwarmen. Het rendement van een airco is beter dan verwarmen met een elektrisch verwarmingselement of infraroodpaneel.  

3. Ontlucht de cv-installatie

Voor een optimaal werkende cv-installatie is het belangrijk dat er geen lucht in de installatie zit. Lucht zorgt er namelijk voor dat warmte moeilijker wordt overgedragen. Hoor je de verwarmingsinstallatie geregeld borrelen? Dan zit er waarschijnlijk te veel lucht in het systeem. Los dit probleem op door de hoogst geplaatste radiatoren te ontluchten. Gebruik hiervoor een ontluchtingssleuteltje dat bij de bouwmarkt te koop is. Draai er de ontluchtingsknop mee open. Zodra er water naar buiten stroomt, is de radiator ontlucht. Als je de verwarmingsinstallatie geregeld moet ontluchten, is het verstandig een installateur in te schakelen. Die kijkt onder meer of het systeem lekt.  

vrouw aan tafel achter de ipad

Gratis e-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het gratis e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

De belangrijkste informatie bij elkaar gebundeld
Simpele doe-het-zelf tips voor iedereen
Inclusief stappenplan radiatorfolie aanbrengen
Download het gratis e-book

4. Plaats een lucht -en vuilafscheider

Lucht- en vuilafscheiders filteren de lucht en het water in de cv-installatie. Hierdoor werkt de cv-installatie energiezuiniger en gaat deze langer mee. Vraag tijdens een ketelonderhoudsbeurt aan de installateur of de ketel al is voorzien van deze afscheiders. Moet je de cv-installatie geregeld ontluchten? Dan heeft de ketel waarschijnlijk geen lucht- en vuilafscheider.  

5. Stel de temperatuur van de cv-ketel lager in

Meestal is de temperatuur van het water in de cv-ketel tussen de 70°C en 90°C. Als je woning goed genoeg is geïsoleerd kun je de watertemperatuur in de cv-ketel naar beneden bijstellen, tot 50°C . Daarmee bespaar je behoorlijk op je gasverbruik. In de handleiding van de ketel lees je hoe je de temperatuur instelt. Test een week lang of het bij die cv-temperatuur nog comfortabel is in huis. Probeer dit het liefst uit als het buiten koud is, tussen de 4°C en 10°C. Blijft het aangenaam in de woning? Laat de cv-temperatuur dan zo ingesteld. Als het fris wordt in huis, kun je nog twee dingen doen en de test daarna nog eens uitvoeren: plaats boosters of laat het verwarmingssysteem waterzijdig inregelen door een installateur.

6. Waterzijdig inregelen  

Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat elke radiator de juiste hoeveelheid warm water krijgt. Een installateur stelt hiervoor het binnenwerk van de radiatorkraan, of het voetventiel per radiator af. Veel cv-installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. Het gevolg: de radiator het dichtstbij de cv-ketel is heel warm, de radiator het verst ervandaan is koud. Waterzijdig inregelen verhoogt het wooncomfort en verlaagt het gasverbruik. 

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Meer over snel energie besparen

Bespaar energie met deze tipsKieren en naden dichtenRadiatorfolieEnergie besparen in de winter

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube