Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op: goed voor het milieu en je energierekening. Hoe werken zonnepanelen, wat kosten ze en waar let je op als je zonnepanelen wil kopen?

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit cellen die (zon)licht omzetten in elektriciteit. Om de elektriciteit te kunnen gebruiken in huis zet een omvormer de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct gebruiken.

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de geleverde hoeveelheid elektriciteit aan het net wordt jaarlijks verrekend met je energierekening (salderen). 

Soorten zonnepanelen

Het meest voorkomende zonnepaneel is een silicium paneel van kristallijn. Er zijn monokristallijn panelen (egaal blauw of zwart) en polykristallijn panelen (blauw met vlokken in de zonnecellen). Daarnaast zijn er flexibele zonnepanelen, ook wel amorfe of dunne-filmzonnepanelen. Deze zijn heel buigzaam en goedkoper, maar hebben een lager rendement. Bij glas-glas zonnepanelen (meestal gekozen vanwege het uiterlijk) zijn de zonnecellen zowel aan de achter- als voorkant van glas. Deze panelen hebben een lange levensduur; glas is stevig en laat minder vocht en vuil door.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Een set van tien panelen, inclusief installatie, een omvormer en btw, kost gemiddeld € 4.400 (bron: Milieu Centraal, augustus 2017), in 2011 was dit nog € 5.900. Deze investering verdient zich gemiddeld in zeven jaar terug. Tien panelen produceren jaarlijks zo'n 2.300 tot 2.500 kWh elektriciteit. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. 

Btw terugvragen

Heb je zonnepanelen en lever je stroom aan het elektriciteitsnet, dan word je door de Belastingdienst gezien als ondernemer voor de btw. Je kunt dan de btw over de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Dit moet binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Hoe het werkt staat in ons Stappenplan btw terugvragen zonnepanelen › 

Voor de aanschaf van zonnepanelen kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat leveren zonnepanelen op?

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 • het vermogen van de zonnepanelen
 • de ligging van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
 • de hellingshoek van de panelen
 • eventuele schaduwvorming op de panelen door bijvoorbeeld bomen of een schoorsteen
 • de kwaliteit van de panelen en de omvormer
 • de hoeveelheid en intensiteit van zonlicht per jaar

Een zonnepaneel dat ideaal ‘georiënteerd’ is, levert tussen de 90 en 95 kilowattuur (kWh) per 100 wattpiek (Wp) per jaar op. De zonnepanelen zijn dan gericht op het zuiden in een hellingshoek tussen de 30 en de 40 graden, schaduwvrij en de omvormer is van goede kwaliteit. 

Aandachtspunten zonnepanelen

 • Kijk niet alleen naar de prijs per zonnepaneel, maar ook naar het aantal wattpiek. Hoe meer wattpiek, hoe meer stroom een paneel oplevert. Het vermogen van een zonnepaneel is gemiddeld 280 wattpiek. Ter indicatie: een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kilowattuur per jaar.
 • Ga na welke garanties de leverancier, importeur of de fabrikant van de zonnepanelen biedt. Is dat bijvoorbeeld een productgarantie of een installatiegarantie? 
 • Zonnepanelen zonder CE-keurmerk mogen in Nederland niet worden verkocht.
 • Meestal heb je geen vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Is je woning een monument, dan kan dit wel het geval zijn. Controleer bij het Omgevingsloket of je een vergunning nodig hebt of doe navraag bij de gemeente.
 • Op de meeste zonnepanelen is een vuilafstotende coating aangebracht. Je hoeft de zonnepanelen daarom meestal niet schoon te maken. De panelen staan schuin en regen spoelt het merendeel van het vuil weg.

Meer over zonne-energie en duurzaam verwarmen

Zonneboiler
Op een duurzame manier water verwarmen kan met een zonneboilersysteem. Hoe werkt een zonneboiler? Over de zonneboiler
Lage temperatuur verwarming
Bij lage temperatuur verwarming is de temperatuur van het water in de radiatoren maximaal 55 graden. Hierdoor dalen je stookkosten. Verwarmen lage temperatuur
Infraroodverwarming
Infraroodverwarming is vooral geschikt als bijverwarming, bijvoorbeeld in een ruimte waar geen radiator staat. Verwarmen met infrarood
Warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je cv. Hoe werkt een warmtepomp, welke soorten zijn er en is jouw woning geschikt?  Over de warmtepomp