Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst. De pomp kan op een energiezuinige manier een huis verwarmen en koelen, en zorgen voor warm tapwater.  

Beschrijving

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen. Die gebruiken warmte uit de bodem, water of uit de lucht om een woning of het tapwater te verwarmen. Deze warmte wordt via een vloeistof (vergelijkbaar met koelvloeistof in auto's) in leidingen naar het huis getransporteerd en vervolgens naar een hogere temperatuur gebracht. 

Voor een warmtepomp die warmte uit de aarde haalt, moet een bron worden geboord. Zo'n warmtepomp wordt vaak gebruikt om het hele huis warm te krijgen en al het tapwater te verwarmen. Als aanvulling wordt soms een zonneboiler gebruikt.

Een warmtepomp die tapwater verwarmt, heeft een groot voorraadvat met water. De spiraal in het water geeft de warmte uit de bron af en brengt daarmee het water in het voorraadvat op temperatuur.

Back-up systeem

Een warmtepomp heeft vaak een back-upsysteem. Als de bewoners te veel warmte vragen, zorgt een elektrisch verwarmingselement voor de gevraagde warmte. Dit systeem moet zo min mogelijk worden gebruikt, anders loopt het rendement van de warmtepomp terug.

Combinatie met cv

Een warmtepomp is ook te combineren met een cv-ketel. Een cv-ketel met een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Als dit onvoldoende warmte is, verwarmt de ketel bij met gas.

Efficiëntie

De efficiëntie van warmtepompen wordt uitgedrukt in een Coëfficiënt of Performance-waarde (COP-waarde). Als de COP-waarde 5 is, kan de warmtepomp 5 keer meer energie leveren dan hij gebruikt.

Kosten en besparing

Grote warmtepompsystemen zijn vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Bij slecht geïsoleerde woningen moeten te veel bronnen worden geboord. Op die manier wegen de kosten niet op tegen de besparing.

Een warmtepompinstallatie die het hele huis verwarmt kost tussen de 10 en 15 duizend euro.

Subsidie voor duurzame warmte

Aandachtspunten

Nauwkeurige afstemming

Het vermogen bij een bodemwarmtepomp wordt nauwkeurig berekend. De warmtebron en de hoeveelheid warmte die de woning nodig heeft, worden op elkaar afgestemd. Dat kan lastig zijn als de huiseigenaar zijn woning wil uitbreiden. In veel gevallen is er dan ook meer verwarming nodig.

Eisen drinkwateraanleg

De aansluiting van toestellen op het drinkwaternet moet voldoen aan strenge eisen. Vuil water mag niet worden gemengd met het schone drinkwater. 

Combinatie met vloerverwarming

Een warmtepomp werkt het beste als het verschil in temperatuur tussen de bron en het afgiftesysteem niet te groot is. Daarom wordt bij een warmtepomp bijna altijd gekozen voor vloer- of wandverwarming.

Vloerverwarming kan op warme dagen ook worden gebruikt om de woning te koelen. In plaats van warm water wordt dan gewoon water door de leidingen gepompt. De leidingen nemen dan een deel van de warmte op uit de woning. 

Is uw cv-ketel nog in topconditie?

Een ketel van 12 jaar of ouder? Dan is vervanging een slimme keuze. Feenstra adviseert u graag bij een nieuwe ketel, die past bij uw verbruik en scherp geprijsd is.

Start de ketelkiezer