Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Doordat u zelf energie opwekt, daalt uw energierekening. Afhankelijk van de oriëntatie, eventuele schaduw en dakhelling heeft u de investering binnen zeven jaar terugverdiend.

Een zonnestroomsysteem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten. Een omvormer tussen de panelen en het huis zet de opgewekte gelijkstroom om in de benodigde wisselstroom. De omvormer wordt, afhankelijk van het aantal panelen, op een bestaande of nieuwe groep aangesloten. 

Tip: sluit een display of computer aan op de omvormer, zodat u (thuis en op afstand) ziet hoeveel stroom uw panelen opwekken en of het zonnestroomsysteem goed werkt. 

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de oriëntatie van de zonnepanelen. Richt de zonnepanelen bij voorkeur op het zuiden, in een hellingshoek van ongeveer 35 graden. Minder goed georiënteerde panelen zijn ook de moeite waard. Zonnepanelen die op het oosten of westen gericht zijn, leveren ongeveer 85 % ten opzichte van de ideale situatie.

In Nederland levert een zonnepaneel dat ideaal is georiënteerd ongeveer tussen de 90 en 95 kWh per 100 wattpiek per jaar. Met 10 panelen die per stuk een vermogen hebben van 265 wattpiek, wekt u ongeveer 2.300 tot 2.500 kWh stroom op. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 3.500 kWh.

Hoeveel u uiteindelijk bespaart op uw energierekening is afhankelijk van de oriëntatie, de dakhelling, schaduw en de kwaliteit van de zonnepanelen.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is onder meer afhankelijk van de investering en de opbrengst van uw zonnepanelen. Maar gemiddeld verdient u de investering in zeven jaar terug. Bij een klein aantal panelen is de investering hoger. Dat komt door de relatief hoge installatiekosten. 

Salderen

Wekt u met zonnepanelen meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u dit aan het distributienet terugleveren. Het verschil tussen de hoeveelheid opgewekte en verbruikte energie wordt verrekend met uw energierekening. Dit wordt salderen genoemd.

De salderingsregeling zou in 2020 worden vervangen door een terugleversubsidie. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat zei begin september (2018) dat hij betwijfelt of de nieuwe regeling op tijd af is. Huishoudens kunnen daardoor waarschijnlijk een jaar langer salderen. 

Btw en zonnepanelen

De Belastingdienst beschouwt huiseigenaren met zonnepanelen als ondernemer als zij een deel van de opgewekte stroom terugleveren aan het energienet, en ze daarvoor een vergoeding krijgen van de energieleverancier. Als particulier kunt u in dit geval de btw terugvragen.

Ons 'stappenplan btw terugvragen zonnepanelen' kan u hierbij helpen

Aandachtspunten

Schaduw

 

Bij de meeste installaties van zonnepanelen liggen de panelen achter elkaar, in serie met elkaar geschakeld. Als op één paneel schaduw valt, functioneert de hele groep zonnepanelen minder goed. Verdeel het zonnestroomsysteem bij voorkeur in verschillende groepen. Is er veel schaduw, dan kunt u een 'optimizer' gebruiken. In dat geval lijkt het alsof elk paneel een eigen omvormer heeft. Dit is wel wat duurder dan een standaard systeem.  

Opslag zonnestroom

Opgewekte stroom wordt opgeslagen in de accu van een elektrische auto of in een accu van de omvormer. Op den duur komen er meer opslagsystemen op de markt.

Soorten zonnepanelen

De zonnepanelen die het meest worden verkocht zijn zonnepanelen met een kristallijn. Er zijn zonnepanelen met een monokristallijn en panelen met een polykristallijn.

 • Monokristallijn
  Een monokristallijnpaneel bestaat uit één kristal per zonnecel en heeft een constante kleur: van blauw tot zwart. Deze zonnepanelen zijn in het algemeen wat duurder, maar leveren wel iets meer stroom per vierkante meter. 
 • Polykristallijn
  Een polykristallijnpaneel is herkenbaar aan de vlokken in de zonnecellen. De panelen zijn altijd blauw. De kwaliteit is iets minder, maar de prijs-kwaliteitverhouding is goed.

Flexibele zonnepanelen

Er bestaan ook flexibele zonnepanelen. Dit zijn amforfe zonnepanelen of dunne-filmzonnepanelen. Voordeel is dat deze buigzaam zijn. Een nadeel is dat het rendement lager is dan bij kristallijnpanelen. Behalve bij minder zonlicht, dan is de opbrengst relatief hoger dan bij kristallijnpanelen. 

Zonnepanelen en VvE's

De aanschaf van zonnepanelen is interessant voor particulieren, omdat de stroom kan worden gesaldeerd. Leden van een Vereniging van Eigenaren (VvE) met een gezamenlijk dak kunnen op twee manieren salderen:

 • Via de gezamenlijke energierekening 
  De meeste energieleveranciers salderen de opgewekte stroom met de verbruikte stroom. Vanaf 1 juli moeten alle leveranciers dit doen voor particuliere stroomverbruikers. VvE’s vallen daar ook onder. Meer informatie leest u in het rapport Zonnestroom en de Nederlandse wetgeving (PDF) van het Ministerie van Economische Zaken.
 • Terugleveren van energie via het dak van een individueel lid van de VvE
  Als een VvE-lid op de bovenste verdieping van het appartementengebouw woont en zonnepanelen wil installeren, dan kan de installatie rechtstreeks op zijn meterkast worden aangesloten. De bewoner mag salderen tot het niveau van het eigen energieverbruik. Als er meer wordt (terug)geleverd, dan krijgt hij hiervoor een lagere vergoeding. De bewoner heeft voor de installatie toestemming nodig van de VvE.

VvE's kunnen profiteren van een belastingvoordeel als zij gezamenlijk energie opwekken. 

Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.