Huis bezichtigen: 7 veelgestelde vragen
Heb je een huis gezien dat je aanspreekt, dan kun je een afspraak maken voor een bezichtiging. Bereid je voor met deze 7 veelgestelde vragen over het bezichtigen van een huis.
1. Moet ik een makelaar meenemen bij het bezichtigen van een huis?
Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht. Het hangt af van wat je zelf wilt en kunt doen. Het inschakelen van een aankoopmakelaar heeft voordelen: hij weet veel over de lokale woningmarkt en hij kan voor je onderhandelen. Bekijk de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar.
2. Hoe vind ik een goede makelaar?
Kies in ieder geval een makelaar die is aangesloten bij NVM, Vastgoedpro of VBO. Deze organisaties stellen kwaliteits- en opleidingseisen aan hun makelaars. Helaas bestaat er geen checklist die uitkomt op de makelaar die bij je past. Wel helpt het om vooraf duidelijke afspraken te maken en kritische vragen te stellen. Meer tips voor het vinden van een goede makelaar.
3. Hoe bereid ik me goed voor op een bezichtiging?
Wat zijn jouw eisen en wensen? Vraag jezelf bijvoorbeeld af: hoe groot moet het huis zijn? Vind je een tuin belangrijk? Wil je dicht bij een bushalte wonen? Zet, voordat je een huis gaat bezichtigen, op een rij waar je precies naar op zoek bent en neem onze checklist mee. Ga je meerdere huizen bezichtigen, dan kun je de checklist gebruiken om de woningen op dezelfde punten te vergelijken.
4. Mag ik foto’s maken tijdens de bezichtiging?
Dat mag niet altijd. Vraag hiervoor toestemming aan de makelaar en/of verkoper. Niet elke verkoper vindt het prettig dat een kijker tijdens de bezichtiging foto’s maakt.
5. Wat mag ik wel en niet bekijken tijdens de bezichtiging?
Bij een bezichtiging mag je in principe het hele huis bekijken: van zolder tot kruipruimte. Mocht de verkoper je geen toegang geven tot bepaalde ruimtes, dan is dat misschien een signaal dat er iets aan de hand is. Vraag door als de verkoper geen duidelijke reden geeft, je hebt als koper namelijk een onderzoeksplicht. Soms zijn ruimtes simpelweg niet toegankelijk, bijvoorbeeld omdat er plavuizen over het toegangsluik naar de kruipruimte zijn gelegd.
6. Moet ik gebreken zelf ontdekken of moet de verkoper die melden?
Je hebt als koper een onderzoeksplicht, je moet dus zelf onderzoek doen naar gebreken. Daarnaast heeft de verkoper van een woning een mededelingsplicht. Dit houdt in dat hij verplicht is om alle gebreken van het huis te melden die hij kent en die niet duidelijk zichtbaar zijn voor jou als koper. In onze Woningscan staan de meest voorkomende gebreken van een huis uit een bepaald bouwjaar.
7. De woning die ik ga bezichtigen staat al een tijd in de verkoop, is dat een probleem?
Dit hoeft geen probleem te zijn. Staat een woning al langer in de verkoop, dan is de kans groot dat de verkoper graag van het huis af wil en kun je een lager bod proberen uit te brengen. Aan de andere kant kan het zo zijn dat het huis om een reden slecht verkoopt, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud. Ben je echt geïnteresseerd in de woning en wil je meer weten over de staat, laat dan een bouwkundige keuring doen.
Aan de slag
Nog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar