Opschortende voorwaarden

Heb je de koop-/aannemingsovereenkomst voor je nieuwbouwwoning getekend? Dan gaat de overeenkomst soms toch niet door op basis van opschortende voorwaarden. Maar wat zijn dat voor voorwaarden? En waar moet je op letten? Wij leggen het uit. 

Wat zijn opschortende voorwaarden?

Soms neemt de bouwer van een nieuwbouwwoning voorwaarden op in de koop-/aannemingsovereenkomst: de zogeheten opschortende voorwaarden. De overeenkomst treedt pas in werking als aan al deze voorwaarden is voldaan. Is dit niet het geval? Dan komt de overeenkomst niet tot stand. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is dat binnen het nieuwbouwproject een minimum aantal woningen verkocht moet zijn. Of een vergunning om te bouwen moet eerst rond zijn. 

Wat is de termijn van opschortende voorwaarden?

Aan opschortende voorwaarden hangt meestal een termijn van 9 maanden. Soms vraagt de bouwer om de termijn van de opschortende voorwaarden te verlengen; hierdoor betaal je misschien langer rente aan de bouwer.

Omdat er vaak een lange termijn geldt voor de opschortende voorwaarden is het belangrijk om goed te kijken naar de geldigheidsduur van je hypotheekofferte. Het is belangrijk dat de hypotheekofferte geldig is op de datum van de eigendomsoverdracht bij de notaris. Op dat moment teken je namelijk ook de hypotheekakte. 

Is je hypotheekofferte niet meer geldig op de datum van de eigendomsoverdracht? Dan zul je je hypotheekofferte moeten verlengen. Je kunt dan te maken krijgen met verlengingskosten. Bij een aantal producten is het niet mogelijk om de hypotheekofferte te verlengen. Je moet dan weer een nieuwe offerte aanvragen met het risico dat de rente gestegen is. In het ergste geval krijg je geen nieuwe hypotheekofferte meer.

Tip: Wil je zeker weten dat de koop-/aannemingsovereenkomst goed is? Vraag dan onze Koop-/aannemingsovereenkomst Beoordeling aan. Een expert van Vereniging Eigen Huis helpt bij het bekijken en controleren van het contract.

Ook interessant

E-book Koop-aannemingsovereenkomst

Lees alles over de koop-aannemingsovereenkomst in ons gratis e-book. Download het e-book

Nieuwbouw: 5 vragen over de hypotheek

Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, kun je een hypotheek aanvragen. De hypotheek bij nieuwbouw

10 tips bij meer- en minderwerk

Via meer- en minderwerk kun je een nieuwbouwwoning naar eigen wens laten aanpassen. Tips meer- en minderwerk