Wat zijn opschortende voorwaarden?

Is de koop-/aannemingsovereenkomst voor je nieuwbouwwoning getekend, dan kan de bouwer de overeenkomst nog ontbinden op basis van opschortende voorwaarden. Wat zijn opschortende voorwaarden?

Soms neemt de bouwer van een nieuwbouwwoning voorwaarden op in de koop-/aannemingsovereenkomst: de zogeheten opschortende voorwaarden. De overeenkomst treedt pas in werking als aan al deze voorwaarden is voldaan. Is dit niet het geval, dan komt de overeenkomst niet tot stand. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is dat binnen het nieuwbouwproject een minimum aantal woningen verkocht moet zijn voordat de bouw begint. Of een bepaalde vergunning moet eerst rond zijn. 

Termijn opschortende voorwaarden

Aan opschortende voorwaarden hangt meestal een termijn van 9 maanden. Soms vraagt de bouwer om de termijn van de opschortende voorwaarden te verlengen; hierdoor betaal je misschien langer rente aan de bouwer. 

Tip: houd bij de aanvraag van de hypotheekofferte rekening met een opschortingstermijn. Een hypotheekofferte is namelijk beperkt geldig. Met een opschortingstermijn verleng je de geldigheidsduur.

Meer weten over de koop-/aannemingsovereenkomst? Download ons gratis e-book

Hoe zit het met ontbindende voorwaarden?

Niet alleen de bouwer kan de koop-/aannemingsovereenkomst ontbinden, ook als koper heb je deze optie. Hiervoor neem je in de overeenkomst ontbindende voorwaarden op. Je kunt voorwaarden opnemen voor:

  • het rondkrijgen van de financiering
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Voor de meeste overeenkomsten geldt een termijn van 2 maanden voor de ontbindende voorwaarden. Deze gaan pas in als de overeenkomst is getekend. Is de termijn verstreken? Dan heb je vaak nog 8 dagen de tijd om het contract via een aangetekende brief te ontbinden.

Tip: wil je zeker weten dat de koop-/aannemingsovereenkomst goed is? Vraag dan onze Koop-/aannemingsovereenkomst Beoordeling aan. Een expert van Vereniging Eigen Huis helpt bij het bekijken en controleren van het contract.

Over de auteur

Diana Baal - Vereniging Eigen HuisDiana Baal van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'Van de zoektocht tot de overdracht: we helpen je bij het kopen van een huis met e-books, checklists, informatie en diensten.'

 

Ook interessant

E-book Koop-/aannemings- overeenkomst

E-book Koop-/aannemings- overeenkomst
Lees alles over de koop-/ aannemingsovereenkomst in ons gratis e-book. Download het e-bookkeyboard_arrow_right

Nieuwbouw: 5 vragen over de hypotheek

Nieuwbouw: 5 vragen over de hypotheek
Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, kun je een hypotheek aanvragen. De hypotheek bij nieuwbouwkeyboard_arrow_right

10 tips bij meer- en minderwerk

10 tips bij meer- en minderwerk
Via meer- en minderwerk kun je een nieuwbouwwoning naar eigen wens laten aanpassen. Tips meer- en minderwerkkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid