Wat zijn opschortende voorwaarden?

Is de koop-/aannemingsovereenkomst voor je nieuwbouwwoning getekend, dan gaat de overeenkomst soms toch niet door op basis van opschortende voorwaarden. Wat zijn opschortende voorwaarden?

Soms neemt de bouwer van een nieuwbouwwoning voorwaarden op in de koop-/aannemingsovereenkomst: de zogeheten opschortende voorwaarden. De overeenkomst treedt pas in werking als aan al deze voorwaarden is voldaan. Is dit niet het geval, dan komt de overeenkomst niet tot stand. Een voorbeeld van een opschortende voorwaarde is dat binnen het nieuwbouwproject een minimum aantal woningen verkocht moet zijn. Of een vergunning om te bouwen moet eerst rond zijn. 

Termijn opschortende voorwaarden

Aan opschortende voorwaarden hangt meestal een termijn van 9 maanden. Soms vraagt de bouwer om de termijn van de opschortende voorwaarden te verlengen; hierdoor betaal je misschien langer rente aan de bouwer. 

Tip: Uw hypotheekofferte is beperkt geldig. Let erop dat de geldigheidsduur van de offerte langer is dan de termijn van de opschortende voorwaarde en aansluit op de verwachte startdatum van de bouw. Zo bespaart u zich eventuele verlengingskosten.

Meer weten over de koop-/aannemingsovereenkomst? Download ons gratis e-book

Tip: wil je zeker weten dat de koop-/aannemingsovereenkomst goed is? Vraag dan onze Koop-/aannemingsovereenkomst Beoordeling aan. Een expert van Vereniging Eigen Huis helpt bij het bekijken en controleren van het contract.

Ook interessant

E-book Koop-aannemingsovereenkomst

Lees alles over de koop-aannemingsovereenkomst in ons gratis e-book. Download het e-book

Nieuwbouw: 5 vragen over de hypotheek

Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, kun je een hypotheek aanvragen. De hypotheek bij nieuwbouw

10 tips bij meer- en minderwerk

Via meer- en minderwerk kun je een nieuwbouwwoning naar eigen wens laten aanpassen. Tips meer- en minderwerk