Je huis verkoopt niet, wat nu?

Je huis staat al een tijdje te koop, maar het is nog steeds niet verkocht. Wat kun je doen om kijkers te trekken? Hoe maak je je huis aantrekkelijker voor kopers? En wat doe je als je te maken krijgt met dubbele woonlasten? Om je op weg te helpen geven wij je 7 tips.

1. Wees kritisch

Ga voor jezelf na waar het gebrek aan belangstelling aan zou kunnen liggen. Is het huis goed onderhouden en opgeruimd? Geven de foto's een goed beeld van je woning? En zijn deze door een professionele fotograaf gemaakt? Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn, wil je je huis succesvol verkopen. 

2. Bekijk de vraagprijs

Houd je vraagprijs nog eens tegen het licht. Overleg eventueel met de makelaar. Wellicht kun je de vraagprijs naar beneden bijstellen. Houd daarbij rekening met de prijscategorieën van Funda. Ga met je vraagprijs net onder een groot rond getal zitten. Is je vraagprijs bijvoorbeeld € 305.000, vraag dan € 299.000. Zo kom je op Funda in een andere prijscategorie terecht waar wellicht meer kopers zoeken.

3. Kijk ook naar de buitenkant

Niet alleen de binnenkant van je huis is belangrijk, maar zeker ook de buitenkant. Dat is immers het eerste wat een potentiële koper van jouw huis ziet. Vergeet deze dus niet mee te nemen als je je huis gaat opruimen en schoonmaken. Zorg ervoor dat je ramen gelapt zijn, je voordeur schoon is en je tuin netjes verzorgd is. Zo maak je een goede eerste indruk. 

4. Pas je advertentie aan

Pas je vraagprijs en Funda-advertentie in het najaar aan. Ieder jaar worden per 1 januari de leenregels wat strenger. Kopers willen die nieuwe regelgeving vaak voor zijn en slaan daarom in het najaar hun slag. Het Kadaster merkt daarom al een aantal jaar op rij een verkoopspurt in de laatste maanden van het jaar. 

5. Zet social media in 

Een ‘Te koop’-bord in de tuin alleen is niet genoeg om echt op te vallen. Net zoals een Funda-advertentie er niet automatisch voor zorgt dat er ook daadwerkelijk mensen komen kijken. Het inzetten van social media kan een mooie en persoonlijke manier zijn om je huis te verkopen. Zo kun je voor je woning een eigen account aanmaken op bijvoorbeeld Instagram en Facebook. 

6. Zorg voor een goede verkoopmakelaar

Een goede makelaar heeft de kennis en expertise om jouw woning succesvol te verkopen. Zo heeft de makelaar een breed netwerk dat hij of zij actief kan inzetten. Belangrijk is ook dat je een klik met de makelaar voelt en dat je regelmatig contact hebt over de vorderingen rondom de verkoop van jouw woning. Ben je niet tevreden? Dan kun je altijd een een andere makelaar in de arm nemen.

7. Verhuur je woning tijdelijk

Heb je al een nieuwe woning gekocht? En wil je dubbele woonlasten vermijden? Dan kun je jouw oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Voor deze vorm van verhuur geldt niet de uitgebreide huurbescherming: je kunt de huur opzeggen als je huis is verkocht. Ga voor jezelf na of het in jouw situatie zin heeft je woning tijdelijk te verhuren en wat de fiscale consequenties zijn. Wil je het huis verhuren onder de Leegstandswet? Vraag dan een vergunning aan bij de gemeente. Ook moet je de geldverstrekker om toestemming vragen.

Ook interessant

Onderhandelen

Heb je een bod ontvangen, dan kan het onderhandelen beginnen. Hoe pak je dit aan? Tips onderhandelen

Koopcontract tekenen

Na het bieden en onderhandelen volgt het tekenen van het koopcontract. Waar let je op? Over het koopcontract

Zo werkt de overdracht

Tijdens de oplevering van je huis doet de koper een laatste inspectieronde. Hierna vindt de overdracht plaats. Over de overdracht

Verborgen gebreken na de verkoop

De koper stuit na de verkoop op gebreken. Wat zijn jouw rechten en plichten als verkoper? Tips bij problemen

Doe je voordeel met deze diensten