Je huis verkoopt niet, wat nu?
Je huis staat al een tijdje te koop, maar het is nog steeds niet verkocht. Wat kun je doen om kijkers te trekken? Hoe maak je je huis aantrekkelijker voor kopers? En wat doe je met dubbele woonlasten? 7 tips om je op weg te helpen.
1. Wees kritisch
Ga voor jezelf na waar het gebrek aan belangstelling aan zou kunnen liggen. Is het huis goed onderhouden en opgeruimd? Geven de foto's een goed beeld van je woning? En zijn deze door een professionele fotograaf gemaakt? Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn, wil je je huis succesvol verkopen.
2. Bekijk de vraagprijs
Houd je vraagprijs nog eens tegen het licht. Overleg eventueel met de makelaar. Wellicht kun je de vraagprijs naar beneden bijstellen. Houd daarbij rekening met de prijscategorieën van Funda. Ga met je vraagprijs net onder een groot rond getal zitten. Is je vraagprijs bijvoorbeeld € 305.000, vraag dan € 299.000. Zo kom je op Funda in een andere prijscategorie terecht waar wellicht meer kopers zoeken.
3. Kijk ook naar de buitenkant
Niet alleen de binnenkant van je huis is belangrijk, maar zeker ook de buitenkant. Dat is immers het eerste wat een potentiële koper van jouw huis ziet. Vergeet deze dus niet mee te nemen als je je huis gaat opruimen en schoonmaken. Zorg ervoor dat je ramen gelapt zijn, je voordeur schoon is en je tuin netjes verzorgd is. Zo maak je een goede eerste indruk.
4. Pas je advertentie aan
Pas je vraagprijs en Funda-advertentie in het najaar aan. Ieder jaar worden per 1 januari de leenregels wat strenger. Kopers willen die nieuwe regelgeving vaak voor zijn en slaan daarom in het najaar hun slag. Het Kadaster merkt daarom al een aantal jaar op rij een verkoopspurt in de laatste maanden van het jaar.
5. Zet social media in
Een ‘Te koop’-bord in de tuin alleen is niet genoeg om echt op te vallen. Net zoals een Funda-advertentie er niet automatisch voor zorgt dat er ook daadwerkelijk mensen komen kijken. Het inzetten van social media kan een mooie en persoonlijke manier zijn om je huis te verkopen. Zo kun je voor je woning een eigen account aanmaken op bijvoorbeeld Instagram en Facebook.
6. Zorg voor een goede verkoopmakelaar
Een goede makelaar heeft de kennis en expertise om jouw woning succesvol te verkopen. Zo heeft de makelaar een breed netwerk dat hij of zij actief kan inzetten. Belangrijk is ook dat je een klik met de makelaar voelt en dat je regelmatig contact hebt over de vorderingen rondom de verkoop van jouw woning. Ben je niet tevreden? Dan kun je altijd een andere makelaar in de arm nemen.
7. Verhuur je woning tijdelijk
Heb je al een nieuwe woning gekocht? En wil je dubbele woonlasten vermijden? Dan kun je jouw oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Voor deze vorm van verhuur geldt niet de uitgebreide huurbescherming: je kunt de huur opzeggen als je huis is verkocht. Ga voor jezelf na of het in jouw situatie zin heeft je woning tijdelijk te verhuren en wat de fiscale consequenties zijn. Wil je het huis verhuren onder de Leegstandswet? Vraag dan een vergunning aan bij de gemeente. Ook moet je de geldverstrekker om toestemming vragen.
Aan de slag
Doe je voordeel met deze diensten
Eigen Huis Hypotheekadvies
Bij jou in de buurt of online. Onafhankelijk en betrouwbaar. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.
Plan een afspraakNog even dit...
Juridisch, financieel en bouwkundig advies
Hulp bij (ver)koop van je woning
Wij komen op voor jouw belangen
voor {price} per jaar