De verkoop vordert niet, wat nu?

Je huis staat te koop, maar de potentiële kopers blijven weg. Wat kun je doen om kijkers te trekken? En wat zijn de mogelijkheden bij dubbele woonlasten?

Tips verkoop bevorderen

Je huis staat al een tijdje te koop, maar je hebt nog maar weinig bezichtigingen gehad. Wat kun je doen? 

  • Ga voor jezelf na waar het gebrek aan belangstelling aan zou kunnen liggen. Is het huis goed onderhouden en opgeruimd?
  • Houd je vraagprijs nog eens tegen het licht. Overleg eventueel met de makelaar. Wellicht kun je de vraagprijs naar beneden bijstellen. Houd daarbij rekening met de prijscategorieën van Funda. Ga met je vraagprijs net onder een groot rond getal zitten. Is je vraagprijs bijvoorbeeld € 305.000, vraag dan € 299.000. Zo kom je op Funda in een andere prijscategorie terecht waar wellicht meer kopers zoeken.
  • Pas je vraagprijs en Funda-advertentie in het najaar aan. Ieder jaar worden per 1 januari de leenregels wat strenger. Kopers willen die nieuwe regelgeving vaak voor zijn en slaan daarom in het najaar hun slag. Het Kadaster merkt daarom al een aantal jaar op rij een verkoopspurt in de laatste maanden van het jaar. 
  • Doe mee aan een openhuizendag.
  • Adverteer zelf op social media en vraag vrienden jouw advertentie te delen.
  • Heb je een makelaar? Overleg met hem nog eens over de verkoopstrategie. Werkt het niet? Overweeg een andere makelaar in de arm te nemen.
  • Als je huis langdurig te koop staat, kun je overwegen je huis te verhuren onder de Leegstandswet om eventuele dubbele lasten te drukken.

Dubbele woonlasten

Je hebt met dubbele woonlasten te maken als je een nieuwe woning hebt terwijl je oude huis nog niet is verkocht. Ook als je nog in je oude woning zit omdat de nieuwe woning in aanbouw is of nog niet is gepasseerd bij de notaris, heb je dubbele lasten. 

De overheid komt huiseigenaren met dubbele woonlasten op twee manieren tegemoet: 

Dubbele hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar. Ook hoef je geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning die leeg te koop staat, of voor een woning die je al hebt gekocht, maar nog in aanbouw is. De regeling is geldig vanaf het kalenderjaar waarin de woning te koop wordt gezet of de in aanbouw zijnde woning is gekocht en de drie daarop volgende jaren. 

Overzicht duur renteaftrekperiode (pdf)

Tijdelijke verhuur

Om dubbele woonlasten te verlichten, kun je jouw oude woning tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandswet. Voor deze vorm van verhuur geldt niet de uitgebreide huurbescherming: je kunt de huur opzeggen als je huis is verkocht. Ga voor jezelf na of het in jouw situatie zin heeft je woning tijdelijk te verhuren en wat de fiscale consequenties zijn. Wil je het huis verhuren onder de Leegstandswet? Vraag dan een vergunning aan bij de gemeente. Ook moet je de geldverstrekker om toestemming vragen.

Lees meer over tijdelijke verhuur

Net gekochte woning verkopen

Wie lang met dubbele woonlasten kampt, kan overwegen de net aangekochte woning te koop te zetten. Je hebt dan zowel je oude als nieuwe woning in de verkoop. Als je nog niet in de nieuwe woning woont en deze dus leeg staat, blijft de hypotheekrente aftrekbaar. Het huis moet dan wel zijn gekocht met de bedoeling er te gaan wonen. Bij een nieuwbouwwoning kan in je contract zijn bepaald dat je de woning voor oplevering niet mag doorverkopen, of alleen na uitdrukkelijke toestemming. 

Meer lezen

Onderhandelen

Heb je een bod ontvangen, dan kan het onderhandelen beginnen. Hoe pak je dit aan? Tips onderhandelen

Koopcontract tekenen

Na het bieden en onderhandelen volgt het tekenen van het koopcontract. Waar let je op? Over het koopcontract

Zo werkt de overdracht

Tijdens de oplevering van je huis doet de koper een laatste inspectieronde. Hierna vindt de overdracht plaats. Over de overdracht

Verborgen gebreken na de verkoop

De koper stuit na de verkoop op gebreken. Wat zijn jouw rechten en plichten als verkoper? Tips bij problemen