Overwaarde bij verkoop

Bij verkoop van uw huidige woning wordt uit de opbrengst eerst uw hypotheek afgelost. Als u daarna nog geld overhoudt, is er sprake van overwaarde.

Voorbeeld

  • Verkoopprijs woning: € 250.000
  • Aflossing hypotheek:  € 200.000 -/-
  • Overwaarde = € 50.000

Bijleenregeling

Als u een volgende woning koopt, krijgt u te maken met belastingregels voor het gebruik van de overwaarde. Dit is de bijleenregeling. U moet uw overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Anders heeft u over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek. Aan de hand van een aantal situaties laten wij zien hoe dit werkt. We gebruiken hiervoor de getallen uit ons voorbeeld.

 

Duurdere woningGoedkopere woningVerbouwingOverwaarde niet gebruiken

Aankoop woning € 300.000

Overwaarde van vorige woning € 50.000

Max. hypotheek met renteaftrek € 250.000

Aankoop woning € 200.000

Overwaarde van vorige woning € 50.000

Max. hypotheek met renteaftrek € 150.000

Aankoop woning € 250.000

Kosten verbouwing van woning € 50.000

Max. hypotheek met renteaftrek € 250.000

Aankoop woning € 250.000

Nieuwe hypotheek met renteaftrek € 200.000

Nieuwe hypotheek zonder renteaftrek € 50.000

Tijdelijk huren

Gaat u tijdelijk huren, dan blijft de overwaarde van € 50.000 gedurende 3 jaar staan. Bent u dus binnen 3 jaar weer eigenaar van een andere eigen woning, dan zult u de overwaarde alsnog moeten inbrengen. Na 3 jaar vervalt deze verplichting en kunt u de vervolgens gekochte woning weer volledig financieren met renteaftrek.
Meer uitleg over de bijleenregeling en andere situaties dan hierboven vindt u in bijleenregeling (pdf)

Eerst kopen dan verkopen

Uw oude woning nog niet verkocht? Dan kunt u nog niet bij de overwaarde. Als u onvoldoende eigen geld heeft, dan heeft u een overbruggingskrediet nodig. De overwaarde krijgt u namelijk pas in handen als de oude woning is verkocht en betaald.  
Lees alles over financiële aandachtspunten in ons blog.

Renteaftrek

U betaalt rente over het overbruggingskrediet. Deze rente is fiscaal aftrekbaar, zolang het krediet is afgesloten voor de aankoop van uw volgende eigen woning.
Met de overwaarde lost u eerst uw overbruggingskrediet af. Dat zal de geldverstrekker ook van u verlangen. Blijft er na de aflossing nog overwaarde over? Dan doet u er goed aan met dit bedrag de hypotheek op uw nieuwe woning te verlagen. Anders heeft u voor dat gedeelte geen recht op renteaftrek.

Fiscale regels

Als u een volgende woning koopt, heeft u vaak fiscale rechten uit het verleden. Zo heeft u waarschijnlijk voor een deel van uw hypotheek de vrijheid om te bepalen of u al dan niet aflost. Hieraan zijn termijnen verbonden.
Lees meer over de fiscale regels.

Hypotheekadvies nodig?

Maak een afspraak voor een gratis oriƫnterend gesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Maak een afspraak
Sta ook sterker met ruim 760.000 leden.