Tips verkopen met een makelaar

Ben je van plan je huis te verkopen? Dan kun je een makelaar inschakelen. Maar hoe vind je de juiste verkoopmakelaar? Waar moet je op letten? En hoe zorg je ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden? Wij geven je 5 tips om een goede verkoopmakelaar te vinden. 

1. Makelaar kiezen

Kies een makelaar die is aangesloten bij brancheorganisatie NVM, Vastgoedpro of VBO. Laat vervolgens een aantal makelaars een offerte uitbrengen. Zorg ervoor dat de offertes duidelijk antwoord geven op de volgende vragen: 

  • Hoe zit het met de intrekkingskosten? 
  • Welke werkzaamheden vallen onder de courtage en eventuele opstartkosten en welke niet? 
  • Welke bijkomende kosten kun je nog verwachten, zoals advertentiekosten? 
  • Zijn de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw? 

Met welke kosten kan ik te maken krijgen als ik een verkoopopdracht aan een makelaar geef?

2. Voer gesprekken

Nodig voorafgaand aan de verkoop meerdere makelaars uit en voer als het ware sollicitatiegesprekken met hen. Een huis op Funda zetten kan iedere makelaar. Een koper verleiden en succesvolle onderhandelingen voeren, vereisen wel specifieke kwaliteiten. Wees kritisch en vraag vooral door. Heeft de makelaar zich echt verdiept in jouw woning? Weet hij wat vergelijkbare huizen in de buurt opleveren?

3. Bekijk recensies

Op Funda worden makelaars door hun klanten beoordeeld. Deze recensies geven jou een indicatie, maar neem ze met een korrel zout. Ervaringen van mensen uit jouw omgeving met makelaars zijn vaak waardevoller.

4. Gouden bergen

Wees reëel over de waarde en vraagprijs van jouw woning. Als makelaars je gouden bergen beloven, wees dan kritisch en realistisch.

5. Samenwerking beëindigen

Bevalt de samenwerking met de makelaar niet en wil je de opdracht aan de makelaar beëindigen? Dan kun je de opdracht opzeggen (ook wel intrekken genoemd) of ontbinden. Opzeggen kan altijd, ontbinden kan onder bepaalde voorwaarden als de makelaar zijn verplichtingen niet nakomt.

Meer over stoppen met de opdracht

Ook interessant

De bezichtiging: 7 tips

Opruimen, onderhoud plegen: zo maak je het huis aantrekkelijk voor potentiële kopers. Lees onze tips

Onderhandelen

Heb je een bod ontvangen, dan kan het onderhandelen beginnen. Hoe pak je dit aan? Tips onderhandelen

De verkoop voorbereiden

Hoe bepaal je de verkoopprijs van je huis? En neem je een makelaar in de arm of regel je de verkoop zelf? Tips voorbereiding

Doe je voordeel met deze diensten