Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

NHG-grens omhoog, kosten lager

De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar naar € 355.000. Dat is € 30.000 meer dan nu het geval is. Wie aanvullende energiebesparende maatregelen neemt, kan tot € 376.300 met NHG financieren. 

De NHG verhoogt de kostengrens om enigszins in de pas te lopen met de almaar stijgende huizenprijzen. Hierdoor moeten meer kopers in staat worden gesteld een hypotheek met garantie te kunnen afsluiten. NHG springt bij als kopers in betalingsproblemen komen na bijvoorbeeld het overlijden van de partner, scheiding of werkloosheid.  

Wel ligt de nieuwe kostengrens nog fors onder de gemiddelde huizenprijs. Deze bedraagt nu € 410.000. Reden daarvoor is de rekenmethodiek die NHG samen met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën hanteert. Deze is nu gebaseerd op de gemiddelde koopsom van de achtergelopen 27 maanden gerekend tot augustus 2021. Daar komt nog 4 % bovenop om beter aan te sluiten op de huidige huizenprijzen. Dat de kostengrens dus nooit de actuele gemiddelde woningprijs weerspiegelt, bevordert volgens NHG de stabiliteit op de woningmarkt. 

‘Bepaal kostengrens twee keer per jaar'

Vereniging Eigen Huis is blij met de verhoging van de kostengrens, maar twijfelt aan de methodiek erachter. “Het zou beter zijn twee keer per jaar de kostengrens niet een keer, maar twee keer per jaar te bepalen”, zegt Wike Wilbrink, belangenbehartiger woningmarkt van Vereniging Eigen Huis. “Dan sluit je pas echt goed aan op de ontwikkelingen op de woningmarkt.” 

De eenmalige premie die kopers voor een NHG-hypotheek moeten betalen, daalt per 1 januari 2022 naar 0,6%. Nu betalen kopers nog 0,7% over de gehele hypotheeksom. De premie is bedoeld om het vermogen van het garantiefonds op peil te houden. 

Meer informatie

Voorwaarden NHG

Tags

HypotheekNHGWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube