Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

VEH: NHG-premie te hoog

De premie die huizenkopers voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten betalen, is volgens Vereniging Eigen Huis te hoog. Het enorme vermogen in het garantiefonds en het kleine aantal uitkeringen rechtvaardigen zo’n hoge premie niet meer. 

Afnemers van een NHG-hypotheek betalen een premie van 0,7 % van de koopsom om het garantiefonds op peil te houden. Bij volledig gefinancierde koopsom van bijvoorbeeld € 325.000 gaat het dan om een extra kostenpost van € 2.275. In 2011 bedroeg de NHG-premie nog 0,55 %.  

Ondertussen steeg het garantievermogen van NHG tussen 2019 en 2020 met bijna 6,5 % naar € 1,53 miljard, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag. Uit dat fonds keerde NHG in vorig jaar € 800.000 uit aan klanten die een beroep deden op de hypotheekgarantie. Dit komt vooral door de gestegen huizenprijzen, waardoor huizenbezitters zelden nog met restschuld hoeven te verkopen. Ter vergelijking: in 2014 keerde NHG nog € 182 miljoen uit. 

Drempel voor starters

De hoge NHG-premie werpt vooral een drempel op voor starters, een belangrijke doelgroep voor NHG. De premie hoort bij de kosten koper en moet uit eigen middelen worden gefinancierd. Wel krijgen afnemers van een NHG-hypotheek een rentekorting van gemiddeld 0,47 procentpunt.  

Het is niet de eerste keer dat Verenging Eigen Huis ageert tegen de hoge NHG-premie. In 2019 verlaagde NHG de premie met een bescheiden 0,1 % naar 0,9 % na een oproep van de vereniging. In 2020 herhaalde NHG dit nog een keer met 0,2 % naar de huidige 0,7 %.   

Tags

HypotheekNHGStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube