Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nieuwe appartementskopers verdiepen zich onvoldoende in VvE

Kopers die voor het eerst een appartement aanschaffen, verdiepen zich onvoldoende in de Vereniging van Eigenaars (VvE) en bijbehorende belangrijke stukken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 547 appartementseigenaren.* Van de respondenten die een eerste appartement hebben gekocht, geeft een derde aan zich helemaal niet te hebben verdiept in wat een VvE inhoudt. 

Het kopen van een appartement brengt andere rechten en plichten met zich mee dan bij het kopen van een eengezinswoning. Nieuwe appartementseigenaren zijn zich hier onvoldoende van bewust, waardoor zij worden verrast door extra kosten en- of verplichtingen. De helft van de respondenten wist bij de aankoop bijvoorbeeld niet wat bij hun privégedeelte hoort en wat valt onder de gemeenschappelijke ruimtes. Dat zou wel moeten, omdat de kosten voor het onderhoud hiervan betaald moeten worden door alle appartementseigenaren. Daarbij mogen aan gemeenschappelijke ruimtes geen wijzigingen worden aangebracht zonder toestemming van de VvE.

Volgende aankoop

Bij de eventuele aankoop van een volgend appartement geeft ruim een derde aan zich beter te verdiepen in de VvE. Sommige respondenten waren zeer onaangenaam verrast. Bijna één op de tien geeft zelfs aan dat zij hun appartement niet hadden gekocht als zij vooraf hadden geweten hoe de bijbehorende VvE in elkaar zat.

Voorkom onnodige conflicten 

Steven Wayenberg, belangenbehartiger Vereniging Eigen Huis: “Slechts een kwart van de respondenten heeft hulp gekregen van hun makelaar of hypotheekadviseur bij het doornemen van de stukken van de VvE. Kopers weten niet goed wat de verplichtingen zijn en wat van elkaar verwacht wordt. Wij vinden dat dit beter moet. Een goed geïnformeerde koper zorgt voor harmonie binnen de VvE en dat helpt het VvE-bestuur. Professionals als makelaars en hypotheekadviseurs zouden de kopende partij meer kunnen voorlichten over de rechten en plichten die bij het wonen in een eigen appartement horen. Aanstaande kopers hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid om zich goed te informeren, maar dan moeten zij wel hun weg vinden in de ingewikkelde stukken. Als vereniging zetten wij ons in om hiervoor de juiste informatie te bieden.”

Herken jij je in dit verhaal? Of heb je tips voor anderen die een appartement gaan kopen? Deel ze via onze community.

Reageren


Meer informatie:

• Een appartement kopen? Dit is waar je op moet letten.

• Benieuwd naar alle cijfers? Bekijk het onderzoek (.pdf).

* Dit onderzoek is in opdracht van Vereniging Eigen Huis uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok. De doelgroep bestaat uit appartementseigenaren die de woning in de afgelopen 10 jaar hebben aangekocht en de steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.  

Tags

AppartementseigenaarVvE

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube