Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Plan huisvestingsvergunning van de baan

Huiseigenaren mogen zelf blijven bepalen aan wie zij hun bestaande woning verkopen. De gemeente krijgt daarover niets te zeggen. Het plan hiervoor van minister Hugo de Jonge (Wonen) is van de baan. Vereniging Eigen Huis is hierover verheugd.

Dinsdag steunde een meerderheid van de Tweede Kamer een amendement van VVD, D66, JA21 en BBB, waardoor het wetsvoorstel van minister De Jonge werd afgezwakt. Voorafgaand aan de stemming heeft Vereniging Eigen Huis Tweede Kamerleden geïnformeerd over de nadelen van dit wetsvoorstel.

De wijziging die de Tweede Kamer nu heeft doorgevoerd is belangrijk. Het merendeel van de parlementsleden ziet geen heil in zijn plannen om alleen mensen met een huisvestingsvergunning de mogelijkheid te geven bestaande koopwoningen tot € 355.000 te kopen. Zo'n vergunning beperkt mensen in de vrijheid om hun huis te verkopen en hiermee ging de huisvestingswet voor Vereniging Eigen Huis te ver. Deze zou namelijk nadelig zijn voor de woningverkoper. De vereniging vindt samen met de Kamermeerderheid dat een woningbezitter zélf moet kunnen bepalen wat hij met zijn eigendom doet.

Ook oog voor de starter

Uiteraard heeft Vereniging Eigen Huis niet alleen oog voor de woningbezitter. De starter moet ook geholpen worden en de vereniging deelt de zorg met De Jonge dat agenten, verplegers en leerkrachten de grote steden zullen verlaten omdat deze te duur zijn om in te wonen. Maar de oplossing daarvoor moet door gemeenten worden gezocht in de bouw van meer betaalbare woningen. Het is volgens de belangenbehartiger van de woningbezitter dan ook een goed idee om de starters met een sociale- of economische binding wél voorrang te geven op huur- en nieuwbouw.


Tags

HuiseigenaarVerkopen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube