Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Tweede Kamer wil lagere energiebelasting, noodplan voor energie

De energiebelasting voor huishoudens gaat volgend jaar omlaag ten opzichte van eerdere plannen. Ook komt er een noodplan voor het geval de energierekening weer gaat stijgen. De Tweede Kamer nam hier donderdag 21 september verschillende moties over aan tijdens de algemene politieke beschouwingen. Vereniging Eigen Huis is blij met deze stappen, zij had de politiek opgeroepen tot maatregelen om de energierekening volgend jaar betaalbaar te houden.

De vereniging had al eerder gewaarschuwd dat de energierekening volgend jaar fors dreigt te stijgen. Dit komt doordat het prijsplafond en diverse compensatiemaatregelen vervallen, terwijl tegelijkertijd de netbeheerkosten en vooral de energiebelasting omhoog gaan. Zij pleitte daarom voor zowel een lagere energiebelasting als een noodplan.

Energiebelasting

De Tweede Kamer bleek deze zorgen tijdens de bespreking van de kabinetsbegroting voor 2024 te delen. Zij nam een motie aan van de VVD die de regering oproept de energiebelasting voor huishoudens volgend jaar structureel met 200 miljoen euro te verlagen. Ook een voorstel van het CDA kreeg steun van een Kamermeerderheid. Die partij riep de regering op de belasting voor de luchtvaartsector te verhogen en het tarief in de eerste schijf van de aardgasbelasting voor huishoudens te verlagen. Het is overigens nog onduidelijk hoe deze maatregelen in de praktijk precies uitpakken voor huiseigenaren. De komende weken wordt hierover meer duidelijk. Vereniging Eigen Huis blijft dit scherp in de gaten houden.

Noodplan

DENK kwam met een motie die het kabinet oproept met een snel uitvoerbaar noodplan te komen. Doel is te voorkomen dat huishoudens “kopje onder gaan” als de energierekening deze winter weer flink stijgt. Ook dit voorstel werd aangenomen.

Vleermuizen

De Tweede Kamer besprak nog een ander dossier waar Vereniging Eigen Huis onlangs de noodklok over luidde: de problemen bij spouwmuurisolatie vanwege vleermuizen. Huiseigenaren mogen hun spouwmuur niet meer isoleren zonder eerst een duur ecologisch onderzoek te doen naar de aanwezigheid van deze dieren. De Kamer nam een BBB-motie aan die het kabinet oproept gemeenten te helpen bij het wegnemen van belemmeringen voor de isolatie van spouwmuren.

'Verlaag energiebelasting om lasten betaalbaar te houden' Prinsjesdag: dit verandert voor jou Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

Blijf op de hoogte met de Energienieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Schrijf je gratis in
Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 68.000 abonnees

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube