Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Verduurzaming VvE-panden moet makkelijker

Het verduurzamingstraject van appartementen die onderdeel zijn van een Vereniging van Eigenaars (VvE), moet makkelijker. Dit staat in de ‘VvE-versnellingsagenda Verduurzaming’ die de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening naar de Tweede Kamer stuurde. De verduurzaming van appartementen loopt achter op die van particuliere woningen en corporaties.

Voor het nemen van een besluit over verduurzamen moet in de toekomst de helft van de stemmen plus 1 voldoende zijn, in plaats van de huidige meerderheid van 2/3 of 3/4. Voor deze aanpassing is een wetswijziging noodzakelijk, die op zijn vroegst in 2026 in werking zal treden.

Financieel vangnet

Daarnaast wil minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) een oplossing voor appartementseigenaren die financieel niet mee kunnen doen in de verduurzamingsslag van hun VvE. Daar moet een vangnet voor komen. Wayenberg, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis: “Dat is positief want iedereen moet de kans krijgen om in de verduurzamingsslag mee te komen. Het is wel belangrijk dat grote eigenaren die de meerderheid in een VvE hebben, zoals een woningcorporatie, niet alles in hun eentje kunnen beslissen. Daar moet een waarborg voor komen.”

Hulp voor VvE’s en individuele eigenaren

De minister stelt voor om procesbegeleiders aan te stellen die een VvE-bestuur bijstaan in het verduurzamingsproces. “Het proces om tot een duurzaam pand te komen is complex en daar kun je niet uitsluitend een vrijwillig bestuur mee opzadelen”, licht Wayenberg toe. “Vereniging Eigen Huis is er positief over maar maakt zich wel zorgen of er voldoende gekwalificeerde vakmensen beschikbaar zijn voor deze taak.”

Tevens onderzoekt de minister of appartementseigenaren individueel kleinere isolatiemaatregelen kunnen nemen als dat binnen de VvE als collectief niet lukt. Nu is dat meestal niet toegestaan.

Blij met de inzet

Vereniging Eigen Huis is blij dat de minister zich, ondanks de val van het kabinet, blijft inzetten om appartementseigenaren en VvE’s mee te laten doen in de energietransitie en ze te helpen de energierekening te verlagen. Wayenberg: “Het verduurzamen van woningen is voor alle huiseigenaren een grote klus. Maar VvE’s mogen daarbij niet tegen extra drempels aanlopen. Dat is waar de vereniging zich voor inzet. We zijn blij dat veel verbeterpunten die de vereniging heeft aangedragen, door de minister in de agenda zijn opgenomen.”

Meer informatie


Tags

AppartementseigenaarVvE

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube