Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Zorgen over de woningmarkt in crisistijd nemen af

De uitslag van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis is zogezegd positief te noemen. Men maakt zich minder zorgen over de daling van huizenprijzen en ook de angst dat de woningmarkt eventueel stil zou kunnen vallen is fors afgenomen. 

In juli is slechts 22% van de huiseigenaren bezorgd over een eventuele daling van huizenprijzen door de coronacrisis. In april en mei was dat nog 50%. Ook de angst dat de woningmarkt stilvalt, is sterk afgenomen. 

In het begin van de crisis dacht namelijk bijna de helft van de huiseigenaren dat dit zou gaan gebeuren, afgelopen maand was dit nog maar 18%. De verwachting over een afnemende vraag naar woningen daalt eveneens spectaculair van 72% aan het begin van de crisis naar 32% in juli. De huizenbezitter is dus ondanks de huidige coronaproblemen positiever gestemd dan de maanden daarvoor. Dit zijn enkele uitkomsten van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis.  

Verhuisplannen worden niet uitgesteld 

Uit de recente ledenpeiling blijkt ook dat minder mensen hun verhuisplannen uitstellen. In juli is de coronacrisis voor slechts 18% van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni lag dit nog op 29%.  

Minder zorgen over betalingsproblemen hypotheek 

Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4% van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten wel konden blijven betalen, inmiddels is dat gehalveerd tot 2%. Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment aanzienlijk verbeterd. In maart zag 14% nog problemen opdoemen en twijfelden ze of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5%. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is ook toegenomen van 41% naar 63%.  

Terugval nieuwbouw

Huiseigenaren blijven onverminderd negatief over de sterke terugval in de productie van nieuwe woningen. Bijna 6 op de 10 maakt zich hier grote zorgen over, dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.  

Meer thuiswerken

Een opvallende uitkomst is dat 63% van de respondenten door de coronacrisis meer is gaan thuiswerken. Daardoor zegt 13% dat er behoefte is aan extra werkruimte in huis en een derde geeft meer geld uit aan zijn woning dan voorheen. 

Over de coronapeiling van Vereniging Eigen Huis

De vragenlijst van Vereniging Eigen Huis werd in juli 2020 ingevuld door 1.213 leden. In maart en april werd eenzelfde peiling gehouden. De vereniging kreeg toen veel vragen van bezorgde leden over de gevolgen van de crisis. Dat aantal is inmiddels sterk afgenomen. Benieuwd naar het gehele onderzoek?

Lees hier meer:

2020-07-corona-en-de-woningmarkt-(derde-meting).pdf (pdf)

Tags

Woningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube