Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Schuin dak isoleren binnenzijde

Een schuine dak isoleren aan de binnenzijde is goed te doen voor de doe-het-zelver. Als je zelf isoleert, bespaar je heel wat kosten. Wij vertellen hoe je het aanpakt, wat het kost en waar je op moet letten.

Isolatiespecialist brengt dakisolatie aan

Wanneer kies je voor schuin dak isoleren aan binnenzijde? 

Check voordat je gaat isoleren of er al isolatiemateriaal aanwezig is op jouw dak. Er zit veel verschil in de aanpak van isolatie tussen oudere en jongere woningen.

 • Bouwjaar woning
  Is jouw woning gebouwd voor de jaren '70 en heeft een vorige bewoner nog niet geïsoleerd, dan is het sowieso aan te raden het dak te isoleren. Woningen uit de jaren '70 of '80 hebben in veel gevallen vanuit de bouw slecht tot matige isolatie aan de buitenkant van het dak. Extra isoleren levert daardoor minder winst op dan bij een dak zonder isolatie. Woningen gebouwd vanaf de jaren '90 hebben vaak al dakisolatie. Dan is extra isoleren alleen nodig wanneer je de woning energieneutraal wilt maken. Is er al isolatie in het dak aanwezig en wil je extra isoleren? Door extra isolatie aan de binnenzijde kan er condensatie ontstaan in de dakconstructie, wat houtrot als gevolg kan hebben. Laat je daarom goed adviseren door een deskundige, bijvoorbeeld een bouwfysicus. Die kan inschatten hoe groot het risico is op condensatie in de dakconstructie.
 • Reden van isoleren
  Zijn je dakpannen aan vervanging toe of zijn er gebreken onder de dakpannen die hersteld moeten worden, dan kun je het dak het beste van buitenaf isoleren. Dit is meestal werk voor een vakman. Wil je de zolder verbouwen of alleen energie besparen dan kun je het best het dak isoleren van binnenuit. Dit kun je uitbesteden, maar je kunt ook zelf aan de slag.
Lees meer over isoleren per bouwjaar Lees meer over dakisolatie

Schuin dak isoleren van binnenuit: zo pak je het aan

Om niet te veel ruimte te verliezen kun je het beste van binnenuit isoleren door het isolatiemateriaal aan te brengen tussen de constructiebalken van het dak. Dit kan tussen de horizontale balken, de gordingen, of tussen de verticale balken, de spanten. De spanten lopen van de dakvoet tot aan de nok van het dak. In oudere woningen met een ingewikkeld dak zitten vaak combinaties van gordingen, spanten en andere hulpbalken. Je kunt er dan voor kiezen om het isolatiemateriaal inclusief de afwerking tussen de balken te plaatsen, waardoor (een deel) van de balken in het zicht blijft of je werkt het dak helemaal af waardoor de balken niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor verlies je wel meer ruimte. Neem de volgend stappen:

Stap 1: Controleer onder de pannen of er isolatiemateriaal geplaatst is

Om vochtproblemen te voorkomen mag aan de buitenkant van het dak geen isolatiemateriaal of dampdichte laag zitten wanneer je aan de binnenzijde wil isoleren. Gaten en kieren in het dakbeschot dek je af met dun plaatmateriaal.

Stap 2: Kies je isolatiemateriaal 

Vervolgens kies je het isolatiemateriaal. Met steen- of glaswol kun je een schuin dak goed van binnenuit isoleren. Gebruik eventueel spijkerflensdekens met een dampremmende laag. De papierflappen niet je vast op het omliggende hout. De afstand tussen de dakbalken moet overeenkomen met de breedte van de spijkerflensdekens. Je kunt ook kiezen voor kant-en-klaar afgewerkte isolatieplaten. Die zijn vooral geschikt voor daken met gordingen of spanten met gelijke afstand van elkaar.

Stap 3: Snijd en bevestig het isolatiemateriaal

Snijd het materiaal ruim af, zodat je het tussen de horizontale balken of verticale balken kunt klemmen. Let er bij spijkerflensdekens op dat de rollen goed passen tussen de balken (breedte 45 of 60 cm).

Stap 4: Breng een dampremmende laag aan

 Nadat het isolatiemateriaal geplaatst is breng je op de isolatielaag een dampremmende folie aan, (PE-)folie. Dit hoeft niet als het isolatiemateriaal die laag al heeft, zoals bij kant-en-klare isolatieplaten en spijkerflensdekens. Kant-en-klare isolatieplaten zijn bijvoorbeeld pir platen. 

Stap 5: Werk het isolatiemateriaal af 

Nu kun je het schuine dak verder afwerken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met gipsplaten of schroten.

Bij isolatie aan de binnenzijde van het dak is het noodzakelijk om een dampremmende laag aan te brengen.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Dakisolatie in 7 minuten

Bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving vertelt je in deze video welke methoden voor dakisolatie er zijn, wat het kost en hoe je het aanpakt.

Kiezen uit isolatiematerialen

Voor het isoleren van de binnenkant van een schuin dak, kun je de volgende materialen gebruiken:

 • Minerale wol
  Minerale wol (glaswol of steenwol) kun je kopen in platen of op een rol. Doordat het materiaal flexibel is kan het goed onderling aansluiten en goed aansluiten op de dakconstructie. Minerale wol is brandveilig en houdt ook veel geluid tegen. Een speciaal type minerale wol is de spijkerflensdeken. Let op! Dit isolatiemateriaal kan irriteren op je huid. Draag daarom altijd beschermende kleding en een mondkapje als je zelf aan de slag gaat. 
 • Spijkerflensdekens
  Spijkerflensdekens zijn rollen isolatiemateriaal van glaswol of steenwol die ingepakt zitten in papier. Aan de zijkanten van de rollen zitten papierflappen waarmee de rollen vastgeniet kunnen worden op het omliggende hout. De dekens zijn al voorzien van een dampremmende laag. Let erop dat de breedte van de rollen hetzelfde is als de afstand tussen de balken. 
 • Kunststof isolatieplaten
  Er zijn verschillende soorten kunststof isolatieplaten. Omdat kunststofplaten minder flexibel zijn moet je nauwkeuriger werken om het goed op maat te krijgen. De meest bekende kunststof isolatieplaat is tempex. Deze is vaak te herkennen aan wit plaatmateriaal. Tegenwoordig zijn ze ook in het grijs verkrijgbaar. Deze platen isoleren beter dan de witte tempex.
  Als je niet zoveel ruimte hebt om dikke isolatieplaten te kunnen plaatsen kun je kiezen voor een hoogwaardiger kunststof isolatiemateriaal, zoals pir platen. Deze zijn vaak wat duurder, maar ze isoleren beter dan bijvoorbeeld tempex of minerale wol. 
 • Kant-en-klare isolatieplaten
  Een dak isoleren van binnenuit kan goed met kant-en-klare isolatieplaten. De platen zijn al voorzien van een dampremmende laag. Ze hoeven alleen op maat gezaagd te worden om deze vervolgens te monteren met behulp van kunststof strips. Die moeten ervoor zorgen dat de platen luchtdicht worden gemonteerd en er geen vochtproblemen kunnen ontstaan in de bestaande dakconstructie.
 • Folie-isolatie
  Multi-folie bestaat uit meerdere aluminiumfolie-achtige lagen, afgewisseld met lagen schuimachtige materiaal. De werking ervan berust op een ander principe dan standaard isolatiemateriaal. De werking van folie-isolatie gaat uit van het weerkaatsen van stralingswarmte. De folie moet ook helemaal luchtdicht aangebracht worden, anders kan de warmte alsnog door luchtstroming naar buiten en gaat de werking nagenoeg verloren. Zorg, voor een goede werking van de folie-isolatie, voor een laag van ca. 2 cm stilstaande lucht aan beide zijden van de folie.
 • Natuurlijke isolatiematerialen
  Isoleren met natuurlijk materialen kan ook. Denk hierbij aan vlas, hennep, schapenwol of houtvezel. De isolatiewaarde van deze materialen verschilt onderling niet zoveel. Ze zijn ongeveer 15% duurder dan de bekendere materialen. 
Lees meer over isolatiematerialen

Ervaringsverhaal: dakisolatie jaren '70 woning

Mark isoleerde zelf het dak en de vloer van zijn jarenzeventigwoning in Haghorst. Benieuwd hoe hij dit aanpakte en hoeveel tijd het kostte?

Lees meer over zijn ervaring
Het dak is nog niet afgewerkt omdat Mark op de lange termijn het dak wilt vervangen en een dakkapel wilt plaatsen. "Voor nu wilden we enkel meer comfort en energie besparen."

Kosten dakisolatie binnenzijde

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat dakisolatie aan de binnenkant van het dak kost en wat het oplevert. Wanneer je zelf een schuin dak isoleert ben je veel goedkoper uit. Dan betaal je alleen voor het gekozen isolatiemateriaal en andere benodigdheden. Ook zonder subsidie ben je vaak goedkoper uit als je zelf aan de slag gaat.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten5.4005.7006.0009.000
Subsidie1.6001.7001.8002.700
Gasbesparingm3/j400420440700
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3 €/j5506006501.000

De kosten en de subsidie zijn een schatting (januari 2024). Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Subsidie dak isoleren

Wanneer je het dak isoleert kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. Zo ontvang je alleen subsidie als je het uitbesteedt aan een vakman. Ook geldt er een minimum voor het aantal te isoleren oppervlakte en een minimale Rc-waarde. Wanneer je twee isolatiemaatregelen neemt ontvang je meer subsidie.

Lees meer over isolatiesubsidie

Gratis e-book dakisolatie

Zit je nog met vragen over dakisolatie of wil je alle informatie op een rijtje? In ons e-book hebben we alle informatie voor je gebundeld.

Isolatiematerialen inclusief voor- en nadelen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Stappenplan aanbrengen isolatiemateriaal
Download het e-book
vrouw met tablet op bank

Waar let je op voor je start met van binnenuit isoleren?

Kies eerst of je het schuine dak zelf wil isoleren of dat je het liever uitbesteedt aan een deskundig en goed isolatie -of klussenbedrijf. Daarnaast zijn er aantal dingen om rekening mee te houden: 

Controleer op lekkages

Voordat je plekken in je huis isoleert, controleer deze eerst op vochtplekken. Die zijn vaak het gevolg van lekkage. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Isolatiemateriaal dat vochtig wordt verliest zijn isolatiewaarde.

Goed ventileren

Oudere woningen (vooral die van voor 1975) met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren vaak natuurlijke ventilatie. Door deze woningen te isoleren verdwijnen veel van deze kieren en verandert de vochthuishouding in de woning. Bekijk en verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Een goed isolatiebedrijf zal je altijd (naast het geven van isolatieadvies) wijzen op het belang van goede ventilatie in de woning.

Lees meer over natuurlijke ventilatie

Vochtproblemen voorkomen

Ga je de woning aan de binnenkant isoleren, maar is er aan de buitenkant al een dampremmende laag aanwezig? Laat dan een bouwfysicus een berekening maken om te bepalen of er vochtproblemen kunnen ontstaan. Bij oudere woningen komt het voor dat onder de dakpannen asfaltpapier is aangebracht. Als je dan het schuine dak vanaf de binnenzijde isoleert kan vocht niet uit de constructie weg. Het dakbeschot wordt te vochtig en er ontstaat houtrot. Vocht kan in de constructie komen door lekkages of door condensatie van vochtige lucht in de woning. Daarom is een dampremmende folie nodig aan de binnenzijde van het dak.

Pas op met extra isolatie

Bij het aanbrengen van extra isolatie (na isolatie) kunnen vochtproblemen ontstaan. Dat komt doordat waterdamp op een andere plek in huis overgaat in water en dat kan leiden tot houtrot. Een bouwfysicus berekent of na isolatie tot vochtproblemen leidt.

Damdichte folie

Dampdichte folie (PE-folie) of een andere damdichte laag voorkomt dat waterdamp in de lucht in de constructie komt. Waterdamp kan door afkoeling in de constructie condenseren en leiden tot houtrot en andere vochtproblemen. Condensatie ontstaat vooral als het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groot is, vooral in de winter. Er zijn ook speciale klimaatfolies op de markt die het vocht in de constructie reguleren. Sommige kant-en-klare dakplaten zijn zelf dampremmend, waardoor een extra laag overbodig is. Naden en aansluitingen moet wel dampdicht gemaakt worden met tape of kit.

Uitbesteden

Besteed je dakisolatie uit aan een isolatiebedrijf, kies voor een bedrijf met Venin certificering. Kies je voor een klusbedrijf, check of deze is aangesloten bij de branchevereniging van klussenbedrijven.

Veelgestelde vragen

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Lees meer over isolatie

Subsidie isolatieBinnenkant plat dak isolerenDakisolatieSpouwmuurisolatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube