Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Glas vervangen

Wil je meer comfort in huis en energie besparen? Vervang enkel of dubbel glas door HR++ glas of triple glas. Welke soorten HR-glas zijn er, wat kost het en waar let je op? Je leest het op deze pagina.

vrouw doet rolgordijn omlaag

Soort beglazing: enkel, dubbel, HR, triple en vacuümglas

De originele beglazing van oudere woningen bestaat vaak uit enkel glas. Enkel glas isoleert niet. Vanaf de jaren '70 werden woningen gebouwd met dubbele beglazing. Tegenwoordig krijgen nieuwbouwwoningen triple glas. Dit is glas met de hoogste isolatiewaarde.

HR-glas

HR-glas (hoogrendementsglas) bestaat uit twee glasplaten, met edelgas tussen de glasplaten. Eén van de platen bevat vaak een speciale coating, waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt. Hoe meer plustekens achter 'HR', hoe hoger de isolatiewaarde van het glas.

Triple glas

Triple glas bestaat uit drie glasplaten en wordt vooral bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen gebruikt, vaak in combinatie met extra geïsoleerde kozijnen. Triple glas heeft de beste isolatie. Wil je bestaande kozijnen vervangen door nieuwe kozijnen, dan is triple glas de beste optie. Triple glas isoleert goed en wordt ook wel HR+++ glas genoemd.

Vacuümglas

Vacuümglas bestaat uit twee glasplaten. De ruimte tussen de glasplaten is vacuüm getrokken. De platen staan 2 mm van elkaar af. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met triple glas. Vacuümglas is dunner dan HR++ glas, maar ook duurder.

Glas met hoge isolatiewaarde

Enkel glas heeft de minste isolatiewaarde, en vacuümglas doet het meest voor de duurzaamheid van je woning. Hieronder vind je een overzicht van het isolerend vermogen en de jaarlijkse besparing per glassoort.

Type glasIsolerend vermogenJaarlijkse besparing gas per m2 raam
Vacuümglas++++13,7 m3
Triple glas nieuw kozijn++++12,2 m3
HR+++++11,9 m3
Dubbel glas+8,7 m3
Enkel glas-Niet van toepassing

Bron: Milieu Centraal

man voelt aan buitenkozijn en vrouw staat ernaast

Kosten glas vervangen

Vaak wordt enkel of dubbel glas vervangen door HR-glas. De kosten van HR-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Soms kan isolerend glas in de bestaande kozijnen geplaatst worden, maar mogelijk moeten de huidige kozijnen worden vervangen en het schilderwerk bijgewerkt worden. Soms rekent de vakman ook extra kosten voor moeilijk te plaatsen glas. Glas vervangen doe je vooral voor een hoger wooncomfort. Hieronder de kosten voor het vervangen van enkel glas door HR++ glas en dubbel glas door HR++ glas.

Enkel glas vervangen

Enkel glas vervangen door HR++ glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten*3.8004.0004.5006.000
Subsidie9001.0001.1001.400
Gasbesparingm3/j240260290370
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j350370400550

Dubbel glas vervangen

dubbel glas vervangen door HR++ glasEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten**3.8004.0004.5006.000
Subsidie9001.0001.1001.400
Gasbesparingm3/j657080100
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j90100110140

De kosten en de subsidie zijn een schatting (april 2024). Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

contant geld

Subsidie aanvragen

Verduurzamen kost geld. Als woningeigenaar kun je voor het vervangen van glas mogelijk een subsidie ontvangen of een lening afsluiten.

 • De ISDE 2024 (investeringssubsidie duurzame energie), is een speciale subsidie voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen willen nemen.
 • Je kunt ook een lening afsluiten als je je huis wilt verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Energiebesparingslening van het Nationaal Warmtefonds voor het verduurzamen van je woning. Of via jouw gemeente geld lenen voor verduurzamingsmaatregelen.
 • Tot slot is het mogelijk om je bestaande hypotheek te verhogen of een extra hypotheek voor verduurzaming af te sluiten. 
Ontdek alle mogelijkheden rondom subsidies

Aandachtspunten glas vervangen door HR-glas

 • Zorg voor voldoende ventilatie
  Wanneer je dubbel glas vervangt door HR-glas is het belangrijk dat er nog steeds voldoende ventilatie in de woning aanwezig is. Kies daarom ook voor ventilatieroosters wanneer deze nog niet aanwezig zijn. De roosters kunnen tegelijk met het glas worden aangebracht.
 • Houd rekening met de dikte van het glas
  Bij de keuze voor dubbel glas vervangen speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms past het dikkere HR++ glas of triple glas niet in de bestaande kozijnen. Is er ruimte over bij het raamhout en de scharnieren van de kozijnen dan zijn de huidige kozijnen geschikt. Is deze ruimte er niet, dan volstaat het soms om alleen de draaiende delen, de ramen, te vervangen en kunnen de kozijnen blijven zitten. Wanneer dit geen optie is, moeten de kozijnen vervangen worden. Kies bijvoorbeeld voor houten kozijnen of kunststof kozijnen.
 • Condensvorming hoort erbij
  Doordat HR++ glas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf als de temperatuur buiten stijgt.
 • Glas vervangen uitbesteden
  Besteed je de klus uit, check van tevoren of een gespecialiseerd bedrijf is aangesloten bij de Glas Branche Organisatie.

Duurzame alternatieven isolatieglas

Wanneer isolerend glas of isolatieglas zonder het vervangen van kozijnen geen optie is, kun je als woningeigenaar ook andere maatregelen nemen om te zorgen voor een goede isolatie.

Monumentenglas

Monumentglas bestaat uit twee glasplaten. De ruimte tussen de platen is kleiner dan standaard dubbel las of HR-glas. Monumentglas is 9 of 10 mm dik. Standaard dubbel glas of HR-glas 21 of 24 mm. Het lijkt dus in feite dun dubbelglas. Door het edelgas tussen de glasplaten heeft monumentglas een redelijke isolatiewaarde.

Enkel glas met extra isolerende folie of coating

Je kunt enkel glas van je oude ramen ook voorzien van een isolerende folie of coating. De coating of folie weerkaatst de warmte terug de woning in. Glasisolatie is niet de beste isolatie.

Voorzetramen

Voorzetramen hebben niet hetzelfde effect als isolatieglas, maar het kan wel beter kou buiten houden dan enkel glas. De isolatiewaarde kan worden verhoogd door de ramen te voorzien van isolerende folie of een coating.

Zonwering

Buitenzonwering kan ook helpen de warmte binnen of buiten te houden. Is buitenzonwering moeilijk, kies dan voor rolgordijnen en andere raamdecoratie of kozijnfolie om het energieverbruik te verlagen.

Jan: "Nu zijn we bezig met de vloer van de opkamer en het plafond van de kelder. Daar komen zes centimeter dikke isolerende polystyreenplaten tegen."

Vervanging glas monumentale boerderij

Mariëtte en Jan pakten de renovatie van hun monumentale boerderij groots aan. Zo vervingen zij onder andere het glas van hun woning voor Cool Light Glas. 

Lees het ervaringsverhaal van Mariëtte en Jan

Veelgestelde vragen over glas vervangen

Bekijk hier alle veelgestelde vragen over het vervangen van de beglazing van jouw woning.

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

DakisolatieGevelisolatieVloerisolatieSubsidie isolatie

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube