Voor VvE'sContact

Snel naar

Wat is hr-glas? Wat kost hr-glas?Wat levert hr-glas op?Aandachtspunten hr-glas
BackIsoleren en ventileren

Glas vervangen door hr-glas

Glas vervangen doe je vooral voor meer comfort in huis. Heb je nog enkelglas, dan levert vervanging door hr++-glas wel een flinke besparing op. Welke soorten hr-glas zijn er, wat kost het en waar let je op?

Wat is hr-glas?  

Hoogrendementsglas (hr-glas) bestaat uit twee of drie glasbladen, met daartussen een edelgas. Eén van de bladen is vaak voorzien van een coating, waardoor warmte minder snel naar buiten verdwijnt. Dubbelglas bestaat uit twee glasbladen met ‘gewone’ lucht ertussen. 

Tripleglas bestaat uit drie glasbladen, is het energiezuinigste hr-glas en wordt vooral bij nieuwbouw en zeer energiezuinige woningen gebruikt, vaak in combinatie met extra geïsoleerde kozijnen.  

De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte door het glas verloren gaat en bepaalt het aantal +-tekens achter hr (1 of 2). Hoe lager de u-waarde, hoe energiezuiniger. 

Wat kost hr-glas? 

De kosten van hr-glas zijn van veel factoren afhankelijk. Mogelijk moet je de kozijnen aanpassen en het schilderwerk bijwerken of rekent de vakman extra kosten voor moeilijk te plaatsen glas.

Tripleglas is het zuinigste en duurste glas. Het is ongeveer 30 % duurder dan hr++-glas. Hr++-glas is 10 % duurder dan hr+-glas. 

Voor het vervangen van glas kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Isoleren

Voor welk alternatief je ook kiest, je kunt als woningeigenaar alvast wat voorbereidingen treffen. Een eerste stap waar je nooit spijt van krijgt is het verminderen van je energieverbruik. De meest duurzame energie is namelijk de energie die je niet nodig hebt. Denk daarbij vooral aan het isoleren van jouw woning. Daarnaast kun je ook denken aan het dichten van kieren, waardoor je ook minder energie verbruikt. Het voordeel van isoleren en het dichten van kieren is dat alternatieve oplossingen voor aardgas makkelijker haalbaar zijn.

Wat levert hr-glas op? 

Glas vervangen doe je vooral voor een beter comfort in huis. Dubbelglas vervangen door hr+- of hr++-glas is alleen rendabel als de bestaande ruiten lek zijn, je de kozijnen laat vervangen of als je een huis energieneutraal wilt maken. Heb je enkelglas, dan bespaar je bij vervanging door hr++-glas ongeveer 380 m3 gas per jaar op de energierekening, berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (gemiddelde tussenwoning, 20 m2 glas). De jaarlijkse besparing in euro's* is € 475.

*Omdat de energieprijzen per huishouden momenteel zo verschillend zijn is het lastig om aan te geven hoeveel een huishouden kan besparen. In dit geval gaan we uit van een gasprijs van € 1,25 per m3 gas en een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh. 

Aandachtspunten hr-glas

  • Bij de keuze voor hr+- of hr++-glas speelt de dikte en het gewicht van het glas een belangrijke rol. Soms past het dikkere hr++-glas niet in de bestaande kozijnen. Controleer het raamhout en de scharnieren van de kozijnen. Is er voldoende ruimte (sponningsdiepte)? Anders moet je het raamhout vervangen. 
  • Doordat hr-glas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden weleens condens op het glas aan de buitenkant, met name in de ochtend. In de loop van de dag verdwijnt die vanzelf als de temperatuur buiten stijgt.
  • Besteed je de klus uit, check van tevoren of een gespecialiseerd bedrijf is aangesloten bij de Glans Branche Organisatie.

Veelgestelde vragen over glas

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isolatie

DakisolatieGevelisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube