Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Langer wachten op je zonnepanelen

Je eigen stroom opwekken met zonnepanelen is populair. Onder andere door de gestegen energieprijzen. Hierdoor is de vraag naar zonnepanelen hard gegroeid, met langere levertijden als gevolg.

Oorzaken langere wachttijden

Dat de vraag naar zonnepanelen explodeert heeft verschillende oorzaken die nu allemaal op hetzelfde moment bij elkaar komen: 

Stijging energieprijzen

Een van de oorzaken van de langere wachttijden zijn de gestegen energieprijzen. Door weinig reserves en beperkte nieuwe gasaanvoer werd de vraag naar gas groot en steeg de prijs. Gascentrales zijn nog steeds nodig om elektriciteit op te wekken. In Europa wekken we nog niet genoeg duurzame energie op om aan de groeiende vraag (door bijv. elektrische auto’s en warmtepompen) te voldoen. Daarom stijgt ook de prijs van elektriciteit. De energielasten gaan hierdoor mogelijk met honderden euro’s omhoog. Dit resulteert in een groeiende vraag naar verduurzamingsmaatregelen met oplopende levertijden voor zonnepanelen en warmtepompen als gevolg. 

Tekort aan installateurs

Daarnaast is er een tekort aan installateurs voor zonnepanelen. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is het voor de leveranciers een uitdaging om de capaciteit uit te breiden.

Materiaaltekorten zo goed als opgelost

Als gevolg van de coronacrisis en verschillende lockdowns waren er ook problemen ontstaan in de gehele keten bij de productie en het transport van materialen. Zo was er bijvoorbeeld een groot tekort aan elektronische chips die essentieel zijn voor omvormers en optimizers voor zonnepanelen. De meeste chips en omvormers komen uit China. Als gevolg van het coronavirus, waren chips en omvormers moeilijk te verkrijgen. Dit lijkt nu zo goed als geen probleem meer.

Zonnepanelen aanschaffen blijft verstandig

Tot wanneer de langere wachttijden aanhouden is onduidelijk. Zonnepanelen aanschaffen blijft een goede investering. Zowel voor het milieu als voor een lagere energierekening. Daarnaast is de investering sneller terugverdiend. Eerder was de gemiddelde terugverdientijd 10 jaar. Door de hogere energieprijzen verdien je zonnepanelen nu terug binnen 7 jaar. Ga je zonnepanelen aanschaffen, houd daarbij wel rekening met de langere wachttijd. 

Meer informatie

Marktanalyse installatie van zon-PV, warmtepompen en isolatie (sept 2022) (pdf)

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelenKosten zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube