Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Thuisbatterij: 9 vragen en antwoorden

Met een thuisbatterij sla je stroom van je zonnepanelen op en kun je deze op een later moment gebruiken. Maar heeft zo’n thuisbatterij wel zin? 9 vragen en antwoorden.

man met tablet voor zijn huis met zonnepanelen

Wat kan je met een thuisbatterij?

Je zonnepanelen wekken overdag de meeste stroom op, terwijl je waarschijnlijk ’s ochtends of ’s avonds de meeste elektriciteit gebruikt. Dit betekent dat je een deel van je opgewekte stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kun je zonnestroom opslaan. Vervolgens kun je deze op een later moment alsnog gebruiken. Met een thuisaccu verhoog je het eigen verbruik van je zonnepanelen van zo'n 30% naar 60%. Let op: met een thuisbatterij kun je jouw groene stroom hooguit een paar dagen bewaren. Met zonnepanelen stroom opwekken in de zomer en deze bewaren voor de winter is dus niet mogelijk.

In combinatie met een dynamisch energiecontract kan je met een thuisaccu ook handelen op de energiemarkt. Dit doe je door stroom van het net op te slaan wanneer die goedkoop is. Vervolgens verbruik je deze of lever je hem terug wanneer de prijs hoger is. Daarnaast bieden enkele leveranciers sinds kort contracten aan waarbij zij jouw thuisaccu als buffer gebruiken om het stroomnet in balans te houden. Je thuisbatterij wordt dan ingezet op de zogenoemde ‘onbalansmarkt’. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit is trouwens ook allemaal mogelijk zonder zonnepanelen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij wordt ook wel thuisaccu genoemd. Het is een los apparaat, dat afhankelijk van de opslagcapaciteit zo groot is als een cv-ketel of een keukenkastje. Naast de accu zelf heb je een omvormer en stroomregelaar of interfase nodig. De omvormer zet de elektriciteit om naar het juiste soort stroom. Zonnepanelen leveren namelijk en ook een thuisaccu werkt hierop, maar in huis heb je wisselspanning. Er bestaan hybride omvormers waar je jouw zonnepanelen én thuisaccu op aansluit. Maar je kunt ook kiezen voor twee aparte omvormers: een voor je zonnepanelen en een voor je thuisaccu. De stroomregelaar of interfase is een slim apparaat dat regelt waar de stroom vandaan komt en heen gaat.

Wat kost een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij hangt onder andere af van het opslagvermogen. Dit varieert van 2-25 kilowattuur (kWh). De kosten bedragen tussen de €500 en €1.300 per kWh. Daarbij komt dan wel nog de randapparatuur. Een thuisbatterij voor een gemiddeld huishouden is 5 tot 10 kWh groot en kost alles bij elkaar tussen de €5000 en €8000. Voor een thuisbatterij krijg je geen subsidie.

Bespaar je geld met een thuisbatterij?

Uit een recent onderzoek van CE Delft blijkt dat de terugverdientijd van thuisbatterijen op dit moment langer is dan de levensduur. Dat is ook niet zo gek, want door de salderingsregeling maakt het financieel geen verschil of je opgewekte energie opslaat of teruglevert. Het bedrag dat je krijgt voor de stroom die je teruglevert is immers even hoog als de prijs van de stroom die je afneemt. Maar zelfs zonder de salderingsregeling zou je een thuisbatterij volgens dit onderzoek niet of maar net en pas na vele jaren terugverdienen.

Dat geldt volgens het onderzoek ook wanneer je de thuisbatterij in combinatie met een dynamisch energiecontract gebruikt om te handelen of het energienet in balans te houden. Belangrijk om te weten: hoeveel het inzetten van een thuisbatterij op deze manieren oplevert, is sterk afhankelijk van de prijsschommelingen en mate van onbalans op de energiemarkt. Hoe deze zich ontwikkelen, is onzeker en daardoor lastig te voorspellen.

Is het gebruik van een thuisbatterij goed voor het milieu?

Als de zon niet schijnt en het niet waait, zijn we nu nog aangewezen op elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Met een thuisbatterij bewaar je jouw duurzame stroom voor momenten waarop de zon niet schijnt. Dat is goed voor het milieu. Maar daar staat tegenover dat de productie van thuisaccu's energie en grondstoffen kost. Dat belast het milieu juist weer. Daarom is een thuisaccu volgens experts niet de meest milieuvriendelijke techniek om zonnestroom beter te gebruiken.

Helpt een thuisbatterij overbelasting van het stroomnet te voorkomen?

Met een thuisbatterij sla je jouw opgewekte zonnestroom op en voorkom je dat deze het stroomnet opgaat. Hiermee help je overbelasting van het net te voorkomen, maar slechts een klein beetje. Dit komt doordat het vermogen van thuisbatterijen beperkt is. Combineer jij een thuisaccu met een dynamisch energiecontract en sla je stroom van het net op wanneer deze goedkoop is? Dan kan je juist zorgen voor extra belasting van het lokale net doordat je extra stroom afneemt om de accu te vullen, zo blijkt uit het onderzoek van CE Delft.

Wat zijn dan redenen om wel een thuisbatterij te nemen?

Een reden om een thuisaccu te nemen, kan zijn dat je hiermee iets minder afhankelijk van het net wordt (maar dus niet helemaal onafhankelijk). Sommige mensen vinden het leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Ik wil een thuisbatterij kopen, waar moet ik op letten?

Heb jij goede redenen om een thuisaccu te nemen? Let dan op de volgende zaken:

  • Vergelijk je prijzen en aanbiedingen? Kijk of de omvormer en installatie zijn meegeteld.
  • Kijk goed hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt. Inzicht in je stroomverbruik krijg je met een energiemanager. Dit is een app, website of computerprogramma dat meet wanneer en hoeveel energie je verbruikt.
  • Je maakt optimaal gebruik van je thuisaccu wanneer je deze slim aanstuurt. Dit houdt in dat de accu samenwerkt met andere apparaten in huis, bijvoorbeeld je zonnepanelen, warmtepomp en laadpaal. Slimme software bepalen wanneer de batterij moet laden en ontladen om de opgewekte elektriciteit zo optimaal mogelijk te gebruiken.
  • Laat je thuisaccu installeren door een installateur met het InstallQ-keurmerk. Deze vind je via het Centraal Register Techniek.

Wat zijn andere manieren om meer stroom van mijn zonnepanelen zelf te gebruiken?

Wil jij meer stroom van je zonnepanelen zelf gebruiken? Bijvoorbeeld om een terugleverheffing te vermijden of vanuit milieuoogpunt? Daar zijn ook andere manieren voor. Heb je een elektrische auto? Daar kan je jouw zonne-energie natuurlijk ook in opslaan. En als je een all-electric warmtepomp hebt, kun je jouw zonnestroom gebruiken om het water in het bijbehorende boilervat te verwarmen. Dit warme water gebruik je dan later om te douchen of om je huis mee op te warmen. Een eenvoudigere optie is om je elektriciteitsverbruik beter af te stemmen op de opwek van je zonnepanelen. Met andere woorden: zet elektrische apparaten zoals je wasmachine, vaatwasser of droger aan wanneer jouw panelen stroom opwekken.

Lees meer over andere vormen energie-opslag Lees meer over direct gebruiken stroom zonnepanelen

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 80.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Ook interessant

Netcongestie: veelgestelde vragen en antwoordenZonnepanelen wel of niet schoonmaken?Hoe brandgevaarlijk zijn zonnepanelen?Alles over de zonneboiler

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube