Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackSnel energie besparen

Energie besparen in de winter

In de winter is je energieverbruik het hoogst. Geen pretje met de stijgende energieprijzen. Kun jij wel wat tips gebruiken om energie te besparen? Wij geven je tips.

vrouw leest boek en zit tegen verwarming

1. Makkelijk en snel besparen

Er zijn meerdere manieren op makkelijk en snel energie te besparen. Vaak kun je hier gelijk mee beginnen en zitten er weinig kosten aan verbonden.  

Korter douchen
Met koud weer is de verleiding groot om langer onder de douche te blijven staan of in bad te gaan. Probeer minder vaak in bad te gaan en maximaal 5 minuten te douchen. Installeer voor een paar tientjes ook een waterbesparende douchekop. Als je onder de douche staat merk je weinig verschil, maar het heeft wel een positief effect op je energierekening. 

Gordijnen
Waar je in de zomer de gordijnen dicht overdag doet om de warmte buiten te houden, doe je deze in de winter overdag open zodat de zon zorgt voor warmte in huis. Heb je HR glas, dan houd je de warmte nog langer binnen. HR glas bevat namelijk een coating waardoor de warmte van de zon langer binnen blijft hangen. Maar om de kou buitenshuis te houden is het een goed idee om 's avonds de gordijnen juist dicht te doen. Voor nog meer comfort kan je overgordijnen aanschaffen, die zijn extra dik. 

Sluit tussendeuren
Houd de deuren in huis gesloten zodat de warmte niet wegtrekt. Maak hierbij bijvoorbeeld gebruik van deurdrangers. Met een paar tientjes ben je klaar en je deuren gaan vanzelf dicht.

Energiezuinig thuiswerken
Sinds de coronacrisis werken steeds meer mensen deels thuis. Een vaste compter verbruikt meer stroom. Gebruik daarom een laptop of tablet. Werk je toch op een vaste computer, zet dan het beeldscherm uit als je niet aan het werk bent. Deze vreet het meeste energie. 

Energiezuinige verlichting
Voor de beste besparing kies je voor ledverlichting, bewegingsmelders en tijdschakelaars. Wil je rond de feestdagen graag de kerstboom opzetten met verlichting, maar niet te veel energie verbruiken? Kies voor energiezuinige kerstverlichting met ledlampen. Haal wel de stekker uit het stopcontact als je er niet bent. Zo voorkom je sluipverbruik. Of kies voor kerstverlichting op batterijen. Vaak zijn de lampjes hiervan zeer zuinig en het bespaart stroom. Vergeet de batterijen als ze leeg zijn niet in te leveren bij een inzamelpunt. 

twee mannen en een vrouw in woonkamer aan tafel

E-book energie besparen

Wil jij ook energie besparen? In het e-book energie besparen vind je tips om snel en goedkoop energie te besparen.   

Download het e-book

2. Besparen op verwarmen

Je wilt er graag warm bij zitten in de winter. Toch kun je ook verschillende maatregelen nemen om energie te besparen terwijl de verwarming vaker aan staat.   

Cv-ketel bijvullen en ontluchten
Vul je cv-ketel bij en ontlucht je radiatoren. Wanneer je de verwarming hoort tikken of er water doorheen hoort lopen kan het zijn dat dit niet helemaal op orde is. De lucht in de cv-leidingen zorgt ervoor dat het hete water minder goed door de leidingen loopt. Hierdoor geven verwarmingen minder warmte af. Je ontlucht de verwarming door de ontluchtingsknop met een speciaal sleuteltje open te draaien. Wacht tot alle lucht er uit is en er alleen nog water uitkomt en draai de knop weer dicht. Haal meer uit je cv met deze en andere tips.

Voldoende luchtstroming radiatoren
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat de lucht voldoende langs de verwarmingselementen kan stromen. Aan de onder- en bovenzijde van de verwarmingselementen moet voldoende ruimte zijn, minimaal 10 cm, om de koude lucht aan de onderkant aan te voeren en de opgewarmde lucht aan de bovenkant de ruimte in te laten stromen. Gordijnen en meubels met onvoldoende ruimte aan de onderkant kun je daarom beter niet voor je verwarming plaatsen. 

Gebruik boosters
Je kunt de luchtstroming nog verder verbeteren door het plaatsen van boosters. Dit zijn kleine ventilatoren op of onder de verwarmingselementen die er voor zorgen dat de warme lucht zich sneller in de ruimte kan verspreiden. Je hebt wel een stopcontact nodig in de buurt van de verwarming om de boosters op aan te sluiten.

Zet de temperatuur van je cv-ketel lager
Normaal gesproken is de temperatuur van het cv-water 70 tot 90 geraden. Als je huis al redelijk geïsoleerd is, is de kans groot dat je huis ook warm blijft bij een temperatuur van 50 graden. Op deze manier gebruik je de cv-ketel zuiniger. Tegelijkertijd kun je hiermee testen of je jouw woning op een lagere temperatuur kunt verwarmen.

Plaats radiatorfolie
Radiatorfolie breng je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aan. Deze folie weerkaatst de warmtestraling aan de achterkant van de radiator. Gemiddeld levert dit een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. In ons stappenplan lees je hoe je radiatorfolie aanbrengt.

Gebruik je verwarming slim
Je kunt slim gebruikmaken van je verwarming door de thermostaat een uur voordat je naar bed gaat vast lager te zetten. Zorg ervoor dat je de thermostaat niet lager zet dan 15 graden zodat je verwarming niet heel hard hoeft te werken om weer op temperatuur te komen. 

Plaats slimme thermostaatknoppen
Je kunt er ook voor kiezen om slimme thermostaatknoppen te plaatsen. Deze knoppen werken samen met een bijbehorende centrale thermostaat en kunnen de cv-ketel apart aansturen. Je bent dan niet meer afhankelijk van de verwarming in de woonkamer waar de kamerthermostaat bepaalt of de verwarming aan of uit gaat.

Ruimteverwarming
Je kunt ook energie besparen door alleen individuele ruimtes te verwarmen. Op deze manier is het warm op de plek waar jij op dat moment bent, zonder warmte te verspillen in ruimtes waar niemand aanwezig is. 

3. Isoleren en ventileren

Bespaar gemakkelijk door kleine maatregelen toe te passen en vergeet daarbij niet te ventileren. Dit is ook in de winter belangrijk. 

Dicht naden en kieren
Dicht naden en kieren met kit of tochtstrips. Dit is een goedkope maatregel en het is gemakkelijk zelf aan te brengen. Denk hierbij ook aan het plaatsen van een brievenbusborstel en een borstel onderaan de deur. Let ook op de naden en kieren bij de vloer, kozijnen en het dak. 

Isoleer cv-leidingen
Cv-leidingen in koude ruimtes, zoals de kruipruimte of de zolder, verliezen vaak warmte. Dit kun je tegengaan door de leidingen te isoleren met buis-isolatie. 

Ventileren
Ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren, zowel voor je gezondheid als voor je portemonnee. Heb je geen mechanisch ventilatiesysteem zorg dan voor natuurlijke ventilatie, bijvoorbeeld door ventilatieroosters open te zetten. 

Heb je nog vragen over het besparen van energie? Lees het antwoord op veelgestelde vragen over energie besparen.

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarSeniorenStarterVerduurzamenVerduurzamen-Besparen

Snel energie besparen

Bespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarming

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube