Elektrische installatie

Onder de elektrische installatie valt alle bedrading in je woning. Waar moet je op letten bij de elektrische installatie en hoe voorkom je ongelukken met elektriciteit? We hebben een aantal belangrijke aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Op het controleren van de aardlekschakelaar na, heeft de elektrische installatie van je woning geen onderhoud nodig. Laat de aardlekschakelaar elke tien jaar door een vakman nakijken. Daarnaast kun je de schakelaar zelf twee keer per jaar testen.

Wat doet een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar meet het verschil tussen de ingaande en uitgaande stroom in je woning. Is dit verschil te groot, bijvoorbeeld wanneer bedrading in contact komt met water of wanneer de behuizing van een apparaat onder stroom komt te staan, dan schakelt de aardlekschakelaar alle stroom in huis uit. Een aardlekschakelaar zorgt dus voor een veilige aansluiting van de elektrische installatie in de meterkast.

Aandachtspunten bij de elektrische installatie

 • Controleer of de bedrading niet verouderd is. Zogenoemd katoenen/canvas isolatiedraad is onveilig en niet meer toegestaan. 
 • Zijn de lasdozen of centraaldozen (dozen waarin de elektriciteitsdraden bij elkaar komen en aan elkaar gekoppeld zijn) goed bereikbaar? 
 • Loopt er een aardedraad vanuit de meterkast naar alle groepen van de woning? Zo ja, dan kun je overal in de woning veilige, geaarde stopcontacten maken. 
 • Zijn er voldoende groepen in de meterkast? Grootverbruikers, zoals een wasmachine of vaatwasser, moeten op een aparte groep worden aangesloten. Ook is per vier groepen een aardlekschakelaar nodig.
 • Zijn er per groep maximaal 15 aansluitpunten (stopcontacten of lichtpunten)?
Heb je geen stroom? Mogelijk is er in de buurt een stroomstoring › 

Zo voorkom je ongelukken met elektriciteit

Kortsluiting? Vind direct hulp via de Spoedklusservice

Regel makkelijk en snel een vakspecialist voor hulp bij kortsluiting via onze Spoedklusservice.
 • Laat je elektrische installatie altijd door een vakkundig installateur aanleggen. Deze vind je bijvoorbeeld via Techniek Nederland of echteinstallateur.nl. Schakel ook direct een installateur in bij problemen, zoals regelmatige stroomstoringen.
 • Heeft je meterkast nog geen aardlekschakelaar? Laat deze dan aanleggen door een installateur.
 • Test je aardlekschakelaar twee keer per jaar. Als je de testknop 'T' indrukt, moet de installatie direct uitgaan. Gebeurt dit niet, raadpleeg dan een installateur.
 • Zorg dat de groepenkast op orde is en voorkom zo overbelasting van de elektrische installatie. Laat eventueel door een installateur beoordelen of je meterkast voldoende groepen heeft voor jouw huishouden.
 • Kom je voortdurend stopcontacten te kort? Laat een vakman extra stopcontacten aanleggen. Probeer geen extra stopcontacten te maken met verdeeldozen en verlengsnoeren. In een opgerold snoer kan door 'spoelvorming' warmteontwikkeling ontstaan - en mogelijk brand.
 • Sluit apparaten als de wasmachine, droger, koelkast, keukenmachine, computer en föhn alleen aan op stopcontacten met randaarde: deze beschermen tegen stroomstoten en brandgevaar. Een stopcontact met randaarde is te herkennen aan inkepingen in de zijkant en metalen clips aan de boven- en onderkant. 
 • Laat de ventilatieopeningen van elektrische apparaten onbedekt. Zorg ook voor voldoende vrije ruimte om het apparaat, zodat het warmte kwijt kan.
 • Plaats rookmelders in je woning. Deze waarschuwen je tijdig bij rookontwikkeling en brand.

Lees meer over onderhoud

Cv-installatie

Cv-onderhoud is voornamelijk werk voor een vakman. Sommige dingen kun zelf doen, zoals bijvullen en ontluchten. Onderhoud cv

Ventilatiesysteem

Hoe reinig je zelf (een deel van) het ventilatiesysteem? Ontdek hoe je dit makkelijk in 7 stappen aanpakt. Onderhoud ventilatiesysteem

Gasinstallatie

Een gasinstallatie, zoals een geiser of gasfornuis, kun je het beste laten onderhouden door een installateur. Onderhoud gasinstallatie