Waterleidingen

Waterleidingen zelf hebben geen onderhoud nodig. Wel kunnen ze bijvoorbeeld verstopt raken of gaan lekken. Ontdek hoe je waterleidingen en kranen in goede staat houdt.

Lekkage

Lekkende waterleidingen kunnen veel schade veroorzaken. Laat waterleidingen daarom altijd door een professional aanleggen. Je kunt zelf een aantal eenvoudige maatregelen nemen om schade te voorkomen.  

Verstopping

Een gootsteen raakt meestal verstopt door afzetting van vet en zeepresten. Spoel gesmolten vet en boter daarom bij voorkeur niet door de gootsteen, maar gooi dit in de vuilnisbak. Verstopping door vetaanslag voorkom je door regelmatig te ontvetten met soda en heet water. 

Lekkage of verstopping? Vind direct hulp via de Spoedklusservice

Regel makkelijk en snel een vakspecialist voor hulp bij lekkage en verstopping van leidingen via onze Spoedklusservice.

Stopkraan

Een stopkraan sluit de waterdoorlaat in een leiding af. Omdat stopkranen vrijwel nooit gebruikt worden, is de kans groot dat ze na verloop van tijd door kalkaanslag en uitdroging gaan vastzitten. Je houdt stopkranen in goede conditie door:

  • ze een paar keer per jaar geheel open en dicht te draaien
  • het invetten van de kraanspil met kraanvet (is zuurvrij)

Sifon 

Een waterslot of sifon is een kolommetje water in het begin van de afvoer, dat rioollucht uit je huis houdt. Ben je lang op vakantie geweest en stinkt het bij thuiskomst, dan is het waterslot waarschijnlijk opgedroogd. Draai even de kraan open en de stank is zo weer verdwenen. Het verdampen van water in een sifon kun je voorkomen door een beetje slaolie in het sifon te gieten. Dit werkt alleen bij afvoeren waar weinig water doorheen loopt, zoals bij de hr-cv-ketel.

Kalkafzetting 

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. In Nederland is het leidingwater over het algemeen niet te hard. Kalkafzetting kun je voorkomen door het gebruik van een waterontharder.

Lees meer over onderhoud

Cv-installatie

Cv-onderhoud is voornamelijk werk voor een vakman. Sommige dingen kun zelf doen, zoals bijvullen en ontluchten. Onderhoud cv

Elektrische installatie

Elektra heeft weinig onderhoud nodig. Wel kun je een aantal dingen doen om ongelukken met elektriciteit te voorkomen. Onderhoud elektrische installatie

Gasinstallatie

Een gasinstallatie, zoals een geiser of gasfornuis, kun je het beste laten onderhouden door een installateur. Onderhoud gasinstallatie