Waterleidingen

Waterleidingen zelf behoeven geen onderhoud. Omdat stopkranen vrijwel nooit gebruikt worden, staan deze altijd in dezelfde stand. De kans is groot dat ze na verloop van tijd door kalkaanslag en uitdroging gaan vastzitten. Je houdt ze in goede conditie door:
  • De stopkranen en ook aftapkraantjes een paar keer per jaar geheel open en dicht te draaien
  • Het invetten van de kraanspil met kraanvet (is zuurvrij)

De riolering 

Huishoudelijk afvalwater wordt opgevangen in wastafels, douche, bad, gootsteen en toilet. Deze ontvangtoestellen zijn aangesloten op je riolering. In nieuwe wijken is er een gescheiden stelsel dat huishoudelijk- en hemelwater apart afvoert. Het hemelwater wordt geloosd op het oppervlaktewater en het huishoudelijk afvalwater gaat naar de rioolzuiveringsinrichting. Bij oudere wijken is dit niet gescheiden en gaat al het water, hemelwater en huishoudelijk water, richting de rioolzuivering. 

De sifon 

Een waterslot, of sifon, is een kolommetje water in het begin van de afvoer, dat rioollucht uit je huis houdt. Ben je lang op vakantie geweest en stinkt het bij thuiskomst, dan is het waterslot waarschijnlijk opgedroogd. Draai even de kraan open en de stank is zo weer verdwenen. Het verdampen van water in een sifon kun je voorkomen door een beetje slaolie in het sifon te gieten. Dit werkt alleen bij afvoeren waar weinig water doorheen loopt, zoals bij de hr-cv-ketel. 

Voorkom verstopping 

Een gootsteen raakt meestal verstopt door afzetting van vet en zeepresten. Daarom kun je gesmolten vet en boter beter niet door de gootsteen spoelen, maar in de vuilnisbak gooien. Verstopping door vetaanslag voorkom je door regelmatig te ontvetten met gewone soda en heet water. 

Lekkende waterleidingen

Lekkende waterleidingen kunnen voor veel schade zorgen. Het is daarom belangrijk dat waterleidingen door een professional worden aangelegd, gecontroleerd en onderhouden. Ook kun je zelf eenvoudige maatregelen nemen om schade te voorkomen.