Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWoonsituatie verandert

Overlijden partner

Als je partner overlijdt, heeft dat gevolgen voor je financiële huishouding.

kaars

Overlijden: wat moet ik regelen?

De checklist Overlijden: wat moet ik regelen (Rijksoverheid) laat zien wat je op financieel en fiscaal gebied moet regelen en uitzoeken als je partner overlijdt. En wat kun je van tevoren al regelen, zodat je financiën bij overlijden goed zijn geregeld? 

Overlijdensrisicoverzekering

Bij een hypotheek wordt vaak een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Bij overlijden kan de nabestaande dan met dat geld (een deel van) de hypotheek aflossen. Vaak stelt dat de achterblijvende partner in staat in de woning te blijven wonen. In spaar- en beleggingsverzekeringen is ook een overlijdensrisicoverzekering opgenomen. 

Wanneer de verzekering is gebonden aan de hypotheek, gaat de uitkering naar de hypotheekverstrekker. Deze gebruikt het geld dan om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Kun je de hypotheek goed opbrengen en wil je het geld van de polis op een andere manier besteden? Bespreek dit dan met je hypotheekadviseur. Of het kan, hangt onder meer af van je hypotheekvoorwaarden en de belastingregels die voor jouw polis gelden.

Tip: Als je partner overlijdt kun je bij de meeste geldverstrekkers zonder boeterente de hypotheek aflossen. Betaal je een hoge rente? Dan kun je meestal ook zonder boeterente oversluiten naar de actuele rente. Geldverstrekkers attenderen je daar niet altijd op. Neem dus zelf op tijd stappen. In de hypotheekvoorwaarden staat binnen welke termijn je dit moet aankaarten. Dit varieert van een paar maanden tot een jaar.

Overlijdensrisicoverzekering en NHG

Mensen denken vaak ten onrechte dat ze geen overlijdensrisicoverzekering nodig hebben, omdat ze een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben.

NHG is een belangrijk vangnet, dat werkt als je het huis gedwongen moet verkopen en je met een restschuld blijft zitten. Onder voorwaarden kan die restschuld dan worden kwijtgescholden. Een goede overlijdensrisicoverzekering, helpt juist om deze onwenselijke situatie te voorkomen. Met de uitkering kun je de hypotheek (deels) aflossen. Daardoor dalen je maandlasten en kun je meestal in je huis blijven wonen.  

Woonlastenfaciliteit

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Kun je door het overlijden van je partner de hypotheek niet goed opbrengen? Dan kun je mogelijk aanspraak maken op de Woonlastenfaciliteit van de NHG. Hiermee krijg je meer tijd om een oplossing te vinden voor je betalingsproblemen en kun je voorkomen dat je woning gedwongen moet worden verkocht. 

Gehuwden en geregistreerd partners

Wettelijke verdeling

Door de zogenoemde wettelijke verdeling houdt de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner levenslang recht op de volledige nalatenschap, waaronder het aandeel van de overleden partner in de woning. De kinderen hebben dan een vordering op de langstlevende ouder voor hun erfdeel. Die vordering kunnen zij pas innen als ook de langstlevende ouder is overleden. De langstlevende ouder kan daardoor in de woning blijven wonen. 

Testament

Wil de erflater een andere verdeling, dan kan hij of zij een testament opmaken. Een testament verdeelt de nalatenschap, waaronder de eigen woning, zoals de erflater dat wenst. De partner kan bijvoorbeeld worden onterfd. Ouders kunnen in een testament ook de kinderen onterven. De kinderen kunnen dan nog wel een beroep doen op een gedeelte van hun erfenis, de zogenoemde legitieme portie.

Samenwonenden 

Overlijdt je partner en is er geen testament gemaakt? Samenwonenden zijn niet automatisch elkaars erfgenaam. Leg je zaken daarom goed vast in een samenlevingscontract en een testament. Raadpleeg hiervoor de notaris.

Advies over een testament? 

De testamentadviseurs van Vereniging Eigen Huis staan je bij met raad en daad. Van een goed gesprek tot het opstellen van het gewenste testament en doorzetten naar de notaris. Het oriëntatiegesprek is kosteloos.

Lees meer

Ook interessant in kennisbank

Mijn partner is overleden. Wat gebeurt er nu met onze gezamenlijke hypotheek?Wat is de waarde van een woning voor de erf- en schenkbelasting?Ben ik verplicht een overlijdensrisicoverzekering te sluiten, als ik een hypotheek aanvraag?

Dit vind je misschien ook interessant

Met pensioen? Huis ervenEigen Huis GeldPlan

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube