Wat zijn de kosten bij nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je te maken? En welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar? Een overzicht van de kosten bij nieuwbouw. 

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je meestal vrij op naam. Dat betekent dat je geen kosten voor de overdracht (kosten koper) hoeft te betalen. De volgende kosten zijn bij nieuwbouw inbegrepen in de prijs:

  • de notariskosten voor de overdrachtsakte (de notariskosten voor de hypotheekakte zijn niet inbegrepen)
  • kosten voor het inschrijven van de nieuwe grondeigenaar bij het Kadaster

De kosten bij nieuwbouw: een overzicht

Voor een nieuwbouwwoning betaal je meer dan alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je nog meer te maken? Een overzicht: 

Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek

Een hypotheekadviseur brengt kosten in rekening voor het adviseren en begeleiden van de hypotheekaanvraag. Dit zijn de advies- en bemiddelingskosten. 

Bereidstellingsprovisie

Vaak duurt het langer dan zes maanden voordat de bouw van je nieuwbouwwoning begint en een hypotheekofferte is maar voor een bepaalde tijd geldig. Wil je deze verlengen, dan brengt de bank hiervoor maandelijks kosten in rekening: de bereidstellingsprovisie. Deze kosten verschillen per geldverstrekker. Een gebruikelijk percentage is 0,25 % per maand. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Een hypotheek afsluiten kun je doen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG geeft zekerheid: de hypotheekschuld wordt in bepaalde situaties terugbetaald aan de hypotheekverstrekker als jij dat niet meer kunt doen, bijvoorbeeld bij een scheiding of werkloosheid. De aanvraag van NHG kost 1 % van de totale hypotheek. 

Notariskosten voor de hypotheekakte

De notaris stelt de hypotheekakte op en regelt de inschrijving van de akte bij het Kadaster. De kosten hiervoor verschillen per notaris. Bij nieuwbouwprojecten is het gebruikelijk dat de projectnotaris niet alleen de overdracht regelt, maar ook de hypotheekakte afhandelt. 

Bouwrente

De bouwrente is een grote kostenpost. Het is een vergoeding die je aan de bouwer of aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. De bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

  • Financieringsvergoeding
  • Voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend, heeft de bouwer al kosten gemaakt. De bouwwerkzaamheden zijn bijvoorbeeld al begonnen en de grond is gekocht van de gemeente. Omdat je nog geen hypotheek hebt, worden de rekeningen van de aannemer nog niet betaald. De gemaakte kosten en de rente daarover vormen samen de financieringsvergoeding. Deze kosten worden opgenomen in de verkoopprijs van de woning.
  • Uitstelrente
  • De periode tussen het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst en het tekenen van de hypotheekakte kan soms een jaar duren. In die tijd heb je nog geen beschikking over de hypotheek, maar de aannemer blijft wel kosten maken, want hij bouwt gewoon door. Na ondertekening van de hypotheekakte komt het hypotheekbedrag vrij en kun je de openstaande rekeningen van de aannemer betalen via het bouwdepot.

Hypotheekrente tijdens de bouw

Bij nieuwbouw werken geldverstrekkers met een bouwdepot. In het bouwdepot wordt het gedeelte van de hypotheek gestort dat je nog niet nodig hebt om de bouwer te betalen. Over de hypotheek betaal je rente, over het saldo van het bouwdepot krijg je rente. Meestal ontvang je dezelfde rente als de rente die je betaalt. In het begin vallen de betaalde en ontvangen rente grotendeels tegen elkaar weg. Omdat je uit het bouwdepot de facturen van de bouwer betaalt, raakt het depot steeds leger en krijg je steeds minder rente; je maandlasten stijgen dus naarmate de bouw vordert. 

Vertragingsrente

Betaal je de facturen van de bouwer niet op tijd, dan moet je vertragingsrente betalen. De bouwer bepaalt zelf hoe hoog het percentage is. 

Welke kosten bij nieuwbouw zijn fiscaal aftrekbaar?

Verschillende kosten bij nieuwbouw zijn fiscaal aftrekbaar. Dit houdt in dat je bepaalde kosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Wat is aftrekbaar en wat niet?

Bekijk het overzicht van de aftrekposten

Over de auteur

Laurens Simonis - Vereniging Eigen HuisLaurens Simonis van het team Kopen van Vereniging Eigen Huis: 'We bieden mensen een helpende hand bij het kopen van een huis.'

 

Ook interessant

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Nieuwbouw of bestaande bouw?
Ga je voor een bestaand huis of voor nieuwbouw? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Dit zijn de voor- en nadelenkeyboard_arrow_right

Wat kost meerwerk?

Wat kost meerwerk?
Wie een nieuwbouwwoning koopt, kan extra werkzaamheden laten uitvoeren. Wat kost dit meerwerk? Wat meerwerk gemiddeld kostkeyboard_arrow_right

Loting bij nieuwbouw: hoe werkt het?

Loting bij nieuwbouw: hoe werkt het?
Zijn er bij een nieuwbouwproject meer belangstellenden dan huizen, dan vindt er vaak een loting plaats. Zo werkt een lotingkeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met ruim 750.000 leden. Word lid