Wat zijn de kosten bij nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je te maken? En welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar? Een overzicht van de kosten bij nieuwbouw. 

Vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je meestal vrij op naam. Dat betekent dat je geen kosten voor de overdracht (kosten koper) hoeft te betalen. De volgende kosten bij nieuwbouw zijn onderdeel van de aankoopprijs:

  • de notariskosten voor de overdrachtsakte (de kosten voor de hypotheekakte betaal je afzonderlijk aan de notaris)
  • de kosten voor de inschrijving van het eigendom bij het Kadaster
  • de btw (omzetbelasting) over de koopsom, inclusief grond

De kosten bij nieuwbouw: een overzicht

Voor een nieuwbouwwoning betaal je niet alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je nog meer te maken? Een overzicht: 

Advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheek

Een hypotheekadviseur brengt kosten in rekening voor advies en voor het begeleiden van de hypotheekaanvraag. Dit zijn de advies- en bemiddelingskosten. Kies je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan betaal je voor de aanvraag van NHG 0,7 % van de totale hypotheek. NHG geeft zekerheid wanneer je door bepaalde omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld bij een scheiding of werkloosheid. 

Kosten voor meerwerk

Meerwerk houdt in dat je extra werkzaamheden door de bouwer laat uitvoeren, boven op de standaardoplevering van de woning. Denk hierbij aan het plaatsen een badkamer of keuken. Deze grote meerwerkklussen kun je meefinancieren in de hypotheek.

Tip: laat je de keuken of badkamer niet door de bouwer plaatsen, houd er dan rekening mee dat je hier pas na de oplevering mee aan de slag kunt.

Let op: het verlaagde btw-tarief (9 %) geldt alleen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar. 

Bereidstellingsprovisie

Vaak duurt het langer dan zes maanden voordat de bouw van je nieuwbouwwoning begint. Omdat een hypotheekofferte maar voor een bepaalde tijd geldig is, kan deze hierdoor verlopen. Wil je de hypotheekofferte verlengen, dan brengt de bank hiervoor maandelijks kosten in rekening: de bereidstellingsprovisie. Kies bij het afsluiten van de hypotheek dus voor een zolang mogelijke geldigheidsduur van de offerte. De kosten voor verlenging verschillen per geldverstrekker, maar gebruikelijke percentages zijn 0,20 % en 0,25 % van de geldlening per maand.

Notariskosten voor de hypotheekakte

De notaris stelt de hypotheekakte op en regelt de inschrijving van de akte bij het Kadaster. De kosten hiervoor verschillen per notaris. Bij nieuwbouwprojecten is het gebruikelijk dat de projectnotaris niet alleen de overdracht regelt, maar ook de hypotheekakte afhandelt. 

Bouwrente

De bouwrente is een grote kostenpost. Het is een vergoeding die je aan de bouwer of aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. De bouwrente bestaat uit de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

  • Financieringsvergoeding
  • Voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent, maakt de bouwer al kosten; hij koopt de grond van de gemeente en start al met de bouwwerkzaamheden. De gemaakte kosten en de rente daarover vormen samen de financieringsvergoeding. Deze kosten worden opgenomen in de aankoopprijs van de woning.
  • Uitstelrente
  • De periode tussen het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst en de eigendomsoverdracht kan soms een jaar duren. In die tijd heb je nog geen beschikking over de hypotheek, maar de aannemer blijft wel kosten maken, want hij bouwt gewoon door. De bouwer brengt hiervoor zogeheten uitstelrente in rekening.

Hypotheekrente tijdens de bouw

Bij nieuwbouw werken geldverstrekkers met een bouwdepot, een soort rekening waarop een deel van de hypotheek wordt gestort. Hieruit betaal je de bouwer in termijnen. Over de hypotheek betaal je rente, over het saldo van het bouwdepot krijg je rente. Meestal ontvang je dezelfde rente als de rente die je betaalt. In het begin vallen de betaalde en ontvangen rente grotendeels tegen elkaar weg. Omdat je uit het bouwdepot de facturen van de bouwer betaalt, raakt het depot steeds leger en krijg je steeds minder rente; je maandlasten stijgen dus naarmate de bouw vordert. 

Vertragingsrente

Betaal je de facturen van de bouwer niet op tijd, dan moet je vertragingsrente betalen. De bouwer bepaalt zelf hoe hoog het percentage is.

Kosten voor een opleveringskeuring

Is het tijd voor de oplevering van je nieuwbouwwoning, dan kun je een opleveringskeuring laten uitvoeren. Dit is niet verplicht, wel aan te raden. Een nieuwbouwwoning wordt namelijk met gemiddeld twintig gebreken opgeleverd. Tijdens een opleveringskeuring loopt een bouwkundige de nieuwbouwwoning na en kijkt hij of er sprake is van bouwkundige gebreken. Als lid van Vereniging Eigen Huis heb je al een opleveringskeuring vanaf € 233.

Kosten voor verhuizing en inrichting

Tot slot maak je nog kosten voor de verhuizing en de inrichting van je huis en tuin. Dit kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Verhuis je bijvoorbeeld met vrienden of huur je een verhuisbedrijf in? En richt je de tuin zelf in of betaal je voor een hovenier?

Welke kosten bij nieuwbouw zijn fiscaal aftrekbaar?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning, krijg je te maken met veel kosten. In een aantal gevallen zijn deze kosten aftrekbaar of is de rente aftrekbaar. Wij hebben een duidelijk overzicht voor je gemaakt van de kosten en renten die aftrekbaar zijn bij de koop van een woning. 

Bekijk het overzicht

Ook interessant

Nieuwbouw: 5 vragen over de hypotheek

Na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, kun je een hypotheek aanvragen. De hypotheek bij nieuwbouw

Stappenplan nieuwbouw

Weten hoe je een nieuwbouwhuis koopt? Wij hebben een overzichtelijk stappenplan voor je gemaakt.  Lees meer

Webinar 'Nieuwbouw kopen'

Tijdens het gratis webinar ‘Nieuwbouw kopen’ vertellen onze experts wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Lees meer

Doe je voordeel met deze diensten