Loting nieuwbouw: hoe werkt het?

Heb je een woning in een nieuwbouwproject op het oog? Grote kans dat je niet de enige bent. Zijn er meer belangstellenden dan woningen, dan vindt er vaak een loting plaats. Hoe verloopt zo’n loting bij nieuwbouw precies?

Stel al je vragen bij de 'start verkoop'

Bij een nieuwbouwproject wordt meestal een zogeheten ‘start verkoop’ georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen op deze bijeenkomst informatie inwinnen over de nieuwbouwwoningen en vragen stellen aan de aanwezige verkoopmakelaars. Ben je hierna overtuigd, dan is het mogelijk je in te schrijven voor het nieuwbouwproject, meestal via een inschrijfformulier. Maar wat als er teveel belangstellenden zijn? In deze situatie zijn verschillende scenario's mogelijk: soms is het dan 'wie het eerst komt, wie het eerste maalt', maar de verkopend makelaar kan bijvoorbeeld ook zelf de 'beste' kopers kiezen of er start een lotingsprocedure.

Hoe verloopt een loting bij nieuwbouw?

Voor de loting van nieuwbouwwoningen zijn geen wettelijke regels vastgesteld, de procedures en regels kunnen dus per project verschillen. Soms zijn aan de inschrijving voor een loting voorwaarden verbonden; je moet bijvoorbeeld met een verklaring van een financieel adviseur aantonen dat je de nieuwbouwwoning kunt betalen.

Tip: informeer vooraf bij de verkoopmakelaar hoe de lotingsprocedure verloopt. Welke spelregels en criteria zijn er?

Wel of geen nieuwbouwhuis: uitkomst van de loting

Ben je ingeloot voor een nieuwbouwwoning? Dat is goed nieuws! Heb je nog twijfels, geen zorgen, eerst moet je de koop-/aannemingsovereenkomst nog tekenen en daarna heb je bedenktijd. Wettelijk is de bedenktijd drie dagen maar in de meeste contracten staat een ruimere bedenktijd van een week. Ook kun je, door een voorbehoud van financiering op te nemen in de koop-/aannemingsovereenkomst, nog afzien van de koop als je de financiering niet rondkrijgt.

Uitgeloot?

Word je uitgeloot voor een woning, dan kom je op een reservelijst te staan. Zo maak je alsnog kans, bijvoorbeeld als iemand die is ingeloot zich bedenkt of de financiering niet rondkrijgt. In de praktijk gebeurt dit regelmatig.

Ook interessant

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Ga je voor een bestaand huis of voor nieuwbouw? Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Dit zijn de voor- en nadelen

Stappenplan nieuwbouw

Weten hoe je een nieuwbouwhuis koopt? Wij hebben een overzichtelijk stappenplan voor je gemaakt.  Lees meer

Wat zijn de kosten bij nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning kost meer dan alleen de aankoopprijs. Met welke kosten krijg je te maken? Bekijk het kostenoverzicht

Doe je voordeel met deze diensten