Kosten nieuwbouwhuis

Een nieuwbouwwoning koopt u vrij op naam (v.o.n.). Dat wil zeggen dat de notariskosten voor de eigendomsakte en de btw bij de koop-/aanneemsom zijn inbegrepen. Houd bij de financiering rekening met de volgende kosten:

Advies- en bemiddelingskosten 

Een hypotheekadviseur berekent kosten voor advies en bemiddeling. Hiervoor ontvangt u een aparte factuur, ook wel een adviesnota genoemd. De hypotheekadviseur kan een vast bedrag of een vergoeding per uur vragen. 

Kosten hypotheekadvies 

Notariskosten

U betaalt notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte en het inschrijven van de akte bij het Kadaster. Bij nieuwbouw zijn de notariskosten voor de eigendomsakte bij de koop-/aanneemsom inbegrepen.

Bereidheidsprovisie

Het is soms nodig de geldigheidstermijn van een offerte met een aantal maanden te verlengen. U betaalt dan wel bereidstellingsprovisie, ofwel verlengingskosten. De hoogte hiervan verschilt per geldverstrekker.

Aanvragen NHG

Voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt u eenmalig 1 % van het hypotheekbedrag. Er staat een rentevoordeel tegenover waardoor u de kosten snel terugverdient. 

Overbruggingskrediet

Als u uw huidige woning nog niet heeft verkocht en de overwaarde wilt gebruiken om een huis te kopen, heeft u een overbruggingskrediet nodig. Dat is een tijdelijke extra lening om de periode te overbruggen tot de opbrengst van de oude woning vrijkomt.

Hypotheekrente tijdens de bouw 

U betaalt rente en aflossing over het volledige geleende bedrag terwijl u nog niet in de woning woont. U ontvangt rente over het deel van het geleende bedrag dat in het bouwdepot staat (de rekening waaruit u de kosten van de bouw betaalt). Vaak is dat dezelfde rente als die u voor de hypotheek betaalt, soms ligt het rentepercentage wat lager.

Houd er rekening mee dat naarmate de bouw vordert, uw maandlasten stijgen. Dat komt omdat u tijdens de bouw termijnbetalingen doet uit het bouwdepot. Per saldo stijgt hierdoor het bedrag dat u aan de geldverstrekker betaalt. U krijgt tegen het einde van de bouw te maken met de (bijna) volledige hypotheekkosten. U heeft op dat moment ook woonlasten voor de woning waar u nu in woont. U heeft dan dubbele woonlasten.

Meer- en minderwerk 

Meerwerk is alles wat u extra wilt laten uitvoeren ten opzichte van het (standaard) bouwplan. Denk bijvoorbeeld aan andere badkamertegels of een uitbouw. Voor meerwerk betaalt u extra.

Minderwerk is wat u weglaat uit het bouwplan. In sommige gevallen krijgt u hiervoor geld terug van de bouwer. 

Lees meer over meer-/minderwerk

Bouwrente

Bouwrente is rente die u aan de bouwer betaalt. Dit gebeurt op basis van afspraken in de koop-/aannemingsovereenkomst. De bouwrente bestaat uit een financieringsvergoeding en uitstelrente. 

Financieringsvergoeding is de rente die u betaalt over de periode vóór het sluiten van de koop-/ aannemingsovereenkomst, als de bouwer al kosten heeft gemaakt voor de grond en de bouw. Financieringsrente wordt ook wel eens grondrente genoemd.

Uitstelrente betaalt u over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat u daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning.

Tijdens de bouw betaalt u ook rente aan de hypotheekverstrekker, over het volledige bedrag dat u leent. Vaak wordt deze rente ook 'bouwrente' genoemd - het is immers te betalen rente in de bouwperiode – maar dit is niet hetzelfde.

Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating 

Tenzij u een appartement koopt, krijgt u ook te maken met kosten voor aanleg van de tuin. Deze kosten kunt u (deels) meefinancieren in de hypotheek. Dit wordt vaak niet in de koop-/aannemingsovereenkomst afgesproken, en dit betekent dat u dit aanvullend moet overeenkomen. Dat kan ook bij een andere aannemer dan bij de bouwer.

Verhuizen en inrichten 

De kosten voor schilderen/behangen, verhuizen en inrichten van het huis lijken bijkomende kosten, maar bij elkaar opgeteld lopen ze al gauw op tot een groot bedrag. Iets om van te voren rekening mee te houden bij het bepalen van het budget. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht.

Handig bij nieuwbouw

Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning.

Leer van onze experts

Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw.

Kijk mee met andere kopers

Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis.
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden