Kosten nieuwbouwhuis

Een nieuwbouwwoning koopt u vrij op naam (v.o.n.). Dat wil zeggen dat de notariskosten voor de eigendomsakte en de btw bij de koop-/aanneemsom zijn inbegrepen. Met welke kosten krijgt u te maken bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Een overzicht. 

Financieringskosten

Als koper van een nieuwbouwwoning krijgt u te maken met de volgende financieringskosten:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Notariskosten
  • Verlengingskosten
  • Kosten voor NHG
  • Overbruggingskrediet
  • Dubbele woonlasten

Advies- en bemiddelingskosten 

Een hypotheekadviseur berekent kosten voor advies en bemiddeling. Hiervoor ontvangt u een aparte factuur, ook wel een adviesnota genoemd. De hypotheekadviseur kan een vast bedrag of een vergoeding per uur vragen. 

Meer over de kosten voor hypotheekadvies

Notariskosten

U betaalt notariskosten voor het opmaken van de hypotheekakte en het inschrijven van de akte bij het Kadaster. Bij nieuwbouw zijn de notariskosten voor de eigendomsakte bij de koop-/aanneemsom inbegrepen.

Verlengingskosten

Het is soms nodig de geldigheidstermijn van een hypotheekofferte met een aantal maanden te verlengen. U betaalt dan wel bereidstellingsprovisie, ofwel verlengingskosten. De hoogte hiervan verschilt per geldverstrekker, maar veel geldverstrekkers hanteren 0,25 % van de totale leensom per te verlengen maand. 

Kosten voor NHG

Voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaalt u eenmalig 1 % van het hypotheekbedrag. Er staat een rentevoordeel tegenover waardoor u de kosten snel terugverdient. 

Overbruggingskrediet

Als u uw huidige woning nog niet heeft verkocht en de overwaarde wilt gebruiken om een huis te kopen, heeft u een overbruggingskrediet nodig. Dat is een tijdelijke extra lening om de periode te overbruggen tot de opbrengst van de oude woning vrijkomt.

Dubbele woonlasten 

Zodra de bouw van de woning begint, betaalt u hypotheeklasten. Tegelijkertijd ontvangt u rente over het bedrag dat in het bouwdepot staat (de rekening waarvan u de kosten van de bouw betaalt). Omdat de bouwer steeds een termijnbedrag uit het bouwdepot ontvangt, krijgt u daar steeds minder rente over.

Naarmate de bouw vordert, stijgen de maandlasten. Tegen het einde van de bouw betaalt u bijna de volledige hypotheeklasten. Houd er rekening mee dat u ook nog uw huidige woonlasten heeft en dus dubbele woonlasten betaalt.

Overige kosten

Met welke kosten krijgt u als koper van een nieuwbouwwoning verder nog te maken? Reken bijvoorbeeld op kosten voor: 

  • Meerwerk
  • Bouwrente
  • Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating
  • Verhuizen en inrichten 

Meerwerk 

Meerwerk is alles wat u extra wilt laten uitvoeren ten opzichte van het (standaard) bouwplan. Denk bijvoorbeeld aan andere badkamertegels of een uitbouw. Voor meerwerk betaalt u extra.

Minderwerk is wat u weglaat uit het bouwplan. In sommige gevallen krijgt u hiervoor geld terug van de bouwer. 

Lees meer over meer-/minderwerk

Bouwrente

Bouwrente is een verzamelterm voor verschillende rentes die de bouwer van een woning aan een koper in rekening kan brengen. Onder bouwrente vallen de financieringsvergoeding en de uitstelrente. Afspraken hierover staan in de koop-/aannemingsovereenkomst. 

De financieringsvergoeding is de rente die u betaalt over de periode vóór het sluiten van de koop-/ aannemingsovereenkomst, als de bouwer al kosten heeft gemaakt voor de grond en de bouw. De financieringsrente wordt ook wel grondrente genoemd.

Uitstelrente betaalt u over de periode tussen het sluiten van de koop-/aannemingsovereenkomst en het moment dat u daadwerkelijk eigenaar wordt van de woning.

Tuinaanleg, erfafscheiding en bestrating 

Tenzij u een appartement koopt, krijgt u ook te maken met kosten voor aanleg van de tuin. Deze kosten kunt u (deels) meefinancieren in de hypotheek. Dit wordt vaak niet in de koop-/aannemingsovereenkomst afgesproken, en dit betekent dat u dit aanvullend moet overeenkomen. Dat kan ook bij een andere aannemer dan bij de bouwer.

Verhuizen en inrichten 

De kosten voor schilderen/behangen, verhuizen en inrichten van het huis lijken bijkomende kosten, maar bij elkaar opgeteld lopen ze al gauw op tot een groot bedrag. Iets om van te voren rekening mee te houden bij het bepalen van het budget. 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen?
Heeft u een vraag over uw specifieke situatie? Onze Ledenservice staat voor u klaar. Leden kunnen telefonisch, per mail of via Whatsapp op werkdagen bij ons terecht. Ledenservicekeyboard_arrow_right

Handig bij nieuwbouw

Handig bij nieuwbouw
Wij helpen graag met checklists, voorbeelddocumenten, stappenplannen en andere handige hulpmiddelen voor kopers van een nieuwbouwwoning. Bekijk de stappenplannenkeyboard_arrow_right

Leer van onze experts

Leer van onze experts
Onze experts behandelen de meest voorkomende juridische, bouwkundige, financiƫle en fiscale vragen over nieuwbouw. Ga naar blogskeyboard_arrow_right

Kijk mee met andere kopers

Kijk mee met andere kopers
Veel nieuwbouwkopers gingen u voor. Volg hen stap voor stap in de aankoop van hun droomhuis. Kijk en lees meekeyboard_arrow_right
Sta ook sterker met bijna 750.000 leden. Word lid