Voor VvE'sContact
BackHome
Kennisbank

Mag een makelaar voor zowel de koper als de verkoper van dezelfde woning optreden?

Nee, meestal mag dit niet. De wet zegt dat een makelaar alleen voor de koper én de verkoper mag optreden, als strijd tussen de belangen van de koper en de verkoper is uitgesloten. Vaak zal er juist wel strijd zijn tussen de belangen van de koper en van de verkoper. De koper wil bijvoorbeeld uitkomen op een zo laag mogelijke prijs en de verkoper juist op een zo hoog mogelijke prijs. 

Consumentenvoorwaarden Makelaardij

Is de makelaar aangesloten bij de NVM, VBO of Vastgoedpro? En heb je de Consumentenvoorwaarden Makelaardij 2018 ontvangen? Dan mag de makelaar of het bedrijf van de makelaar niet voor de verkoper én koper van dezelfde woning optreden. De makelaar moet zo snel mogelijk met zijn opdrachtgevers overleggen en één van de opdrachten opschorten of beëindigen.

Als de makelaar de opdracht beëindigt, dan hoef je de makelaar geen loon te betalen. De gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor foto’s of advertenties betaal je meestal wel, tenzij dit onredelijk is.

Hoe nu verder

Ook interessant in kennisbank

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube